Ειδήσεις

“Η Ρώσικη Κάθοδος”-Άρθρο του Βάιου Καλοπήτα στο «ATHENSvoice.gr

Αν και η οικονομική κατάσταση στη Ρωσία επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, κάτι το οποίο και αποτυπώθηκε στη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ με ρούβλι, για το 2016 υπήρχε και υπάρχει η προσδοκία σημαντικής αύξησης της ρώσικης τουριστικής κίνησης ιδιαίτερα λόγω σημαντικών παραμέτρων ανακατανομής (όπως το κλείσιμο των τουριστικών αγορών Τουρκίας – Αιγύπτου για τους Ρώσους ταξιδιώτες) σε βαθμό τέτοιο, ώστε οι εμπλεκόμενοι να κάνουν λόγο για «Ρώσικη Κάθοδο». Το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι πολυδιάστατο, μπορεί να καλύψει όλο το εύρος απαιτήσεων των Ρώσων επισκεπτών, ειδικά σε συνδυασμό με τη χρονική συγκυρία η οποία είναι ευνοϊκή για τη χώρα μας.

Ωστόσο, η προσδοκία αύξησης της κίνησης μέσω της εν λόγω αγοράς, όπως φαίνεται, προσκρούει στα λάθη και τις παραλήψεις των υπουργείων της κυβέρνησης. Οι θεωρήσεις εισόδου αποτελούν διαχρονικά φλέγον ζήτημα στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας στον τουριστικό τομέα. Παρά τη συνεχιζόμενη πίεση που ασκήθηκε από φορείς και επιχειρήσεις του τουρισμού και τις επανειλημμένες ερωτήσεις προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία, το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στην έκδοση Visa παραμένει άλυτο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα και να αυξηθούν οι αφίξεις από τη Ρωσία πρέπει τα κέντρα θεωρήσεων να υπερτριπλασιάσουν τον αριθμό των θεωρήσεων που εκδίδουν μέχρι τα τέλη Μαΐου. Κάτι που δεν φαίνεται να είναι εφικτό τη στιγμή μάλιστα που προ ολίγων ημερών το γραφείο έκδοσης, ακολουθώντας οδηγίες του ελληνικού προξενείου, ενημέρωσε ότι για την έκδοση VISA απαιτούνται 12 έως και 30 εργάσιμες ημέρες από 48 ώρες που ήταν μέχρι πρότινος.

H κυβέρνηση φαίνεται να διαχειρίζεται την κατάσταση μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο, ενώ όλοι γνωρίζουν πως με τα τωρινά δεδομένα οι προσδοκίες για αφίξεις «ρεκόρ» από τη ρώσικη αγορά εξανεμίζονται. Δεν επηρεάζονται μόνο οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία, αλλά και οι συμφωνίες που ήδη έχουν γίνει.

Η αδυναμία σχεδιασμού, επιχειρησιακού προγραμματισμού και συντονισμού στα πεδία εξωτερικής πολιτικής και τουρισμού, οδηγεί στη μετατροπή «θησαυρού σε άνθρακα». Όχι μόνο η «Ρώσικη Κάθοδος» δεν θα πραγματοποιηθεί αλλά ταυτόχρονα υπονομεύονται οι σχέσεις Ρωσίας – Ελλάδας στον τουριστικό τομέα και για τα επόμενα έτη.

12.05.2016

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου