Στα 4 δισ. ευρώ υπολογίζει τα μέτρα της συμφωνίας για το 2019 και το 2020 το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ενώ αίσθηση προκαλεί η πρόβλεψή του για ανάπτυξη φέτος, που είναι πιο χαμηλή κι από το 2,1% που προβλέπει η Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου προβλέπεται ανάπτυξη 1,8% φέτος, που ασφαλώς έχει μεγάλη διαφορά από την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% που περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό του Δεκεμβρίου.
Για το 2018 το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ανάπτυξη 2,4%, για το 2019 στο 2,6% για το 2020 στο 2,3% και για το 2021 στο 2,2%.
Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θεωρεί επίσης πως οι στόχοι που τίθεντα στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2018-2021, μπορεί να επιτευχθούν, αλλά βάζει και πολλούς αστερίσκους.
Σημειώνει δηλαδή πως υπάρχουν πολλές παράμετροι που θα κρίνουν το αν θα πιαστούν οι στόχοι, με σημαντικότερη όλων την επίτευξη μέσης ανάπτυξης 2,4% του ΑΕΠ.
Σε αυτό το σημείο προσθέτει πως “κλειδί” για τους στόχους της ανάπτυξης είναι να υπάρξει σημαντική αύξηση των επενδύσεων.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «οι αισιόδοξες εκτιμήσεις που αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο για τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων στην πενταετία 2017-2021 προϋποθέτουν σταθεροποίηση των προσδοκιών, σημαντική βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού κλίματος, υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, επιστροφή σε ομαλές συνθήκες λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και φυσικά άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων».
Ερωτηματικά θέτει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, τόσο για τα έσοδα, όσο και για τις δαπάνες.
Αναρωτιέται δηλαδή αν η υψηλή απόδοση των εσόδων θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια, ενώ για τις δαπάνες αναφέρει πως μπορούν να συγκρατηθούν, αρκεί να μην υπάρξουν απρόοπτα, ειδικά με τη χρηματοδότηση του ΕΦΚΑ.
Τέλος, για τα μέτρα και τα αντίμετρα η έκθεση αναφέρει πως οι παρεμβάσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα που προβλέπονται με την ψήφιση του Μ.Π.Δ.Σ. (μείωση συντάξεων το 2019 και μείωση αφορολόγητου το 2020) εκτιμάται ότι θα αποδώσουν 1900 εκατ. ευρώ για το έτος 2020 και 2100 εκατ. για το έτος 2021. Σημειωτέον ότι τα συγκεκριμένα μέτρα (μείωση αφορολόγητου) προγραμματίζεται να συνδυαστούν με μέτρα αντιστάθμισης της δημοσιονομικής επιβάρυνσης, τα οποία, όπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της τεχνικής συμφωνίας για τη 2η αξιολόγηση, θα έχουν ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα κατά το 2020. Τα μέτρα αυτά με το ΜΠΔΣ επεκτείνονται και κατά το έτος 2021.