Ειδήσεις

Πρώτα πέντε μήνες στα… δύσκολα και μετά μετάθεση

ΜΟΝΟΝ ΕΦΟΣΟΝ υπηρετήσει «επι πέντε μήνες σε μονάδα ή υπηρεσία με υψηλό βαθμό δυσκολίας, θα μπορεί να μετατίθεται στον τόπο επιθυμίας του» ο στρατευμένος. Η μετάθεση θα γίνεται, σύμφωνα με τα μόρια που θα συγκεντρώνει βάσει των κριτηρίων που καθορίζει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αμύνης, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Αμύνης, Κώστας Ησυχος. Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε στις 8 του μηνός στην ιστοσελίδα Opengov και θα είναι ανοικτό για διαβούλευση, μόλις για τέσσερις ημέρες, μέχρι και σήμερα. Με το νομοσχέδιο «καθιερώνεται για το Στρατό Ξηράς η υποχρεωτικότητα της υπηρεσίας σε Θράκη, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα, ενώ για την Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό προσδιορίζονται επίσης οι υπηρεσίες και οι περιοχές για την καταρχήν τοποθέτηση των οπλιτών». Τα βασικά σημεία του, μεταξύ των άλλων, έχουν ώς εξής:
Τα κριτήρια για να συμπληρώσει μόρια ο στρατευμένος, προκειμένου να μετατεθεί, «κατηγοριοποιούνται σε υπηρεσιακά, οικονομικά και κοινωνικά». Με βάση αυτά, θα προκύπτει ο «αριθμός των μορίων», προκειμένου να στοιχειοθετείται «το δικαίωμα τοποθέτησης του καθενός στον τόπο προτίμησης του, καθώς και η ειδικότητα που θα του απονεμηθεί».
Ο οπλίτης που «συγκεντρώνει τα πιο πολλά μόρια διεκδικεί τοποθέτηση στον τόπο επιθυμίας του ή τόπο πλησιέστερο αυτού».
Προβλέπονται «έκτακτες μεταθέσεις πριν ή μετά τη συμπλήρωση των πέντε μηνών». Κάθε ένας που θα καταταγεί στις Ε.Δ. θα μπορεί να υπολογίσει από πριν, ηλεκτρονικά, ποιοι οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες συντρέχουν στο πρόσωπο του και πώς μοριοδοτείται.
Η υποβολή δήλωσης τόπου προτίμησης γίνεται στις μονάδες κατάταξης μία φορά κατά τη διάρκεια της θητείας. Μπορεί να δηλώνονται τέσσερις τόποι ως επιθυμία τοποθέτησης και τρεις ως επιθυμία μετάθεσης.
Παρέχεται η δυνατότητα στους οπλίτες ιατρούς να υπηρετούν στα αγροτικά ιατρεία και περιφερειακά ιατρεία Κέντρων Υγείας. Σε αυτούς θα καταβάλλεται μισθός από το υπουργείο Υγείας. Γενικότερα, για διάφορες ειδικότητες δίδεται η δυνατότητα «απόκτησης αναγνωρισμένης εργασιακής εμπειρίας και τυχόν άλλων δυνατοτήτων στους οπλίτες κατά τη θητεία τους».
Στο νομοσχέδιο, τέλος, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τη συμπλήρωση των κενών που δημιουργούνται στις στρατιωτικές σχολές, για στρατευμένους με γονείς με αναπηρία, για την καταβολή επιδομάτων εξομάλυνσης, για όλα τα είδη αδειών που δικαιούται το προσωπικό των Ε.Δ., για την κρατική βοήθεια προς τις οικογένειες των στρατιωτικών που απεβίωσαν κατά την εκτέλεση υπηρεσίας, καθώς και για το δικαίωμα να εκλέγονται σε αιρετά αξιώματα και οι υπαξιωματικοί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου