Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου
Τις τελευταίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και ελληνικό πολιτικό επίπεδο, σχολιάζει σήμερα με συνέντευξή της στην «δημοκρατική» η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ.
Συγκεκριμένα, τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής:
– Στην τελευταία αξιολόγηση, η κυβέρνηση τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτε
– Το ΔΝΤ είχε το ρόλο του “κακού” σε ό, τι είχε να κάνει με τα μέτρα λιτότητας, αλλά του “καλού” στη συζήτηση για το χρέος
– Το Υπερ-Ταμείο για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας δεν θα αποφασίζει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των δανειστών
– Η Ευρώπη ανησυχεί για τις τεράστιες καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για το προσφυγικό
– Ο τουρισμός για τη χώρα μας είναι μία βαριά βιομηχανία
Η κα Βόζεμπεργκ μιλάει ακόμη για το πρόσφατο ‘θρίλερ’ στην ελληνική Βουλή και για τη συμμετοχή πολιτικών σε offshore εταιρείες στην Ελλάδα.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Βόζεμπεργκ, πρόσφατα ψηφίστηκαν νέα δυσβάστακτα μέτρα καθώς και το νέο φορολογικό – ασφαλιστικό. Η πλευρά της κυβέρνησης “πανηγυρίζει”. Κατά την άποψή σας, τι πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση με την ψήφιση του προγράμματος και την αξιολόγηση;
Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτε. Πρώτη φορά βλέπω να πανηγυρίζουν μετά από ένα πραγματικό Βατερλώ.
Είχαν επενδύσει πολιτικά στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, αλλά απέτυχαν παταγωδώς, αφού η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει μετά το 2018 και μάλιστα υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
Το μόνο που κέρδισαν με τη συμφωνία είναι να παραμείνουν για λίγο καιρό ακόμα γαντζωμένοι στην εξουσία, όμως με πολύ βαρύ τίμημα για τους πολίτες.
Φόρτωσαν στις πλάτες των Ελλήνων ένα τέταρτο δυσβάστακτο μνημόνιο, επέβαλαν μία νέα φοροεπιδρομή ύψους 9 δις ευρώ, καταπάτησαν θεμελιώδη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, θέσπισαν ως δαμόκλειο σπάθη έναν δημοσιονομικό “κόφτη” πολυετούς διάρκειας συνδεδεμένο μάλιστα με ανέφικτα μελλοντικά πλεονάσματα και προχώρησαν σε μία πρωτόγνωρη εκχώρηση δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια.
• Πώς σχολιάζετε την θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου; Φαίνεται ότι δεν ήταν ποτέ “θετικά” διακείμενο προς την χώρα μας.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών λειτουργούν με αυστηρά και τεχνοκρατικά κριτήρια και δεν διάκεινται ούτε θετικά ούτε αρνητικά απέναντι στην Ελλάδα.
Για το ελληνικό ζήτημα το ΔΝΤ είχε το ρόλο του “κακού” σε ό, τι είχε να κάνει με τα μέτρα λιτότητας, αλλά του “καλού” στη συζήτηση για το χρέος.
Ομοίως τη Γερμανία πολλοί στη χώρα μας την αντιμετώπιζαν ως “εχθρό” με αφορμή τα δημοσιονομικά, αλλά ξαφνικά την είδαν ως “φίλη” στο προσφυγικό.
Καλό θα είναι λοιπόν να κάνουμε μια ώρα αρχύτερα αυτά που πρέπει για να ξεφύγουμε από το σπιράλ της ύφεσης και να μην καταφεύγουμε στη βολική λύση της αναζήτησης εχθρών και φίλων είτε ως στήριγμα είτε ως άλλοθι.
• Κατά την άποψή σας είναι σωστή η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την δημιουργία του Υπερ-Ταμείου για την «αξιοποίηση», όπως την ονομάζουν, της δημόσιας περιουσίας; Σας βρίσκει σύμφωνη;
Είναι άλλο πράγμα η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που προφανώς μας βρίσκει σύμφωνους και άλλο η εκχώρηση του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δημοσίου μέσω του Υπερ-Ταμείου για 99 χρόνια και μάλιστα υπό τους πλέον επαχθείς όρους.
Αναφέρομαι, μεταξύ άλλων, στην πλήρη απουσία λογοδοσίας και εθνικού ελέγχου, στον τρόπο λειτουργίας του Εποπτικού Συμβουλίου του Ταμείου, το οποίο δεν θα αποφασίζει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των δανειστών και στη μη πρόβλεψη εκτίμησης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου από ανεξάρτητο ορκωτό ελεγκτή.
Επιπρόσθετα εύλογη απορία προκαλεί η σκοπιμότητα της 99ετούς διάρκειας του Υπερ-Ταμείου, όταν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας μας ακόμη και μετά το τρίτο μνημόνιο λήγουν σε περίπου 35 χρόνια από σήμερα.
• Πληροφορίες που είδαν την δημοσιότητα αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ετοιμάζει το κυβερνητικό πρόγραμμα της παράταξης, με ορίζοντα το φθινόπωρο, οπότε και διαβλέπει πολιτικές εξελίξεις. Εκτιμάτε ότι σε μια πιθανή εκλογική αναμέτρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα κερδίσει η Ν.Δ.;
Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, όποτε και εάν διενεργηθούν οι εκλογές, είναι προδιαγεγραμμένο. Όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τη σφοδρή αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ από τους πολίτες, αλλά και τη σαφή μεταστροφή του εκλογικού σώματος υπέρ της ΝΔ.Μέρα με τη μέρα οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα και στρέφονται στη ΝΔ, ως τη μόνη υπεύθυνη πολιτική δύναμη που έχει την εμπειρία, το σχέδιο και την πολιτική βούληση να οδηγήσει και πάλι τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.
Η εθνική περιπέτεια των τελευταίων 16 μηνών με τους συνεχείς λεονταρισμούς και τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις απέδειξε στην ελληνική κοινωνία ότι τα εθνικά προβλήματα λύνονται με πρόγραμμα, συνεννόηση και μεταρρυθμίσεις και όχι με λαϊκισμό, δημαγωγία και ψευτοπαληκαρισμούς.
• Στην Ευρώπη πώς βλέπουν το τελευταίο διάστημα τις εξελίξεις με το προσφυγικό στην Ελλάδα;
Στην Ευρώπη, αν και αναγνωρίζουν ότι η χώρα μας έχει κάνει σημαντικά βήματα τους τελευταίους τρεις μήνες ως προς τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, εξακολουθεί να υπάρχει έντονη ανησυχία για τις τεράστιες καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων στον τομέα αυτό.
Να θυμίσω ότι από τα 509 εκ. ευρώ περίπου, που προορίζονται για τη χώρα μας, έχουμε λάβει μόλις τα 33 εκ. ευρώ, τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται αναξιοποίητα σε λογαριασμό στην ΤτΕ, λόγω των πρωτοφανών καθυστερήσεων στη σύσταση και στελέχωση των απαραίτητων διαχειριστικών δομών και των τεράστιων γραφειοκρατικών κωλυμάτων για την εκταμίευσή τους.
Αυτή τη στιγμή η χώρα στηρίζεται ουσιαστικά στη βοήθεια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση κυρίως της ανθρωπιστικής κρίσης του προσφυγικού, δηλαδή στα 237 εκ. ευρώ, που έχει λάβει από τις αρχές του 2015.
Πρόσφατα, ο Επίτροπός μας, ο κ. Αβραμόπουλος, μας διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να αποκτήσει πλήρη εικόνα για τη χρήση των εγκεκριμένων ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό και να επαναπροσδιοριστούν οι προτεραιότητες σε εθνικό επίπεδο, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιοποίησης των χρημάτων αυτών.
• Με αφορμή το ‘θρίλερ’ που παρακολουθήσαμε στην ελληνική Βουλή καταθέσατε κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συμμετοχή πολιτικών σε offshore εταιρείες στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, τελικώς, συνάδει ή αντίκειται στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής;
Η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες είναι και ηθικά και πολιτικά προβληματική. Ας μην ξεχνάμε, ότι βρισκόμαστε εν μέσω ενός διεθνούς σκανδάλου πολιτικής διαφθοράς, του λεγόμενου «Panama Papers», που σχετίζεται ακριβώς με αυτό το ζήτημα. Δηλαδή την απόκρυψη από πολιτικά πρόσωπα τεράστιων ποσών, δισεκατομμυρίων ευρώ, που παραμένουν σε υπεράκτιες περιοχές, αδήλωτα και αφορολόγητα.
Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μόλις αυτές τις μέρες έγινε δεκτή πρόταση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, που θα διερευνήσει τις αποκαλύψεις των «Panama Papers» σχετικά με τις offshore εταιρείες και τους τελικούς δικαιούχους τους.
Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, στην Ευρώπη να κινητοποιούνται όλες οι πολιτικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και στην Ελλάδα να υιοθετούμε τροπολογίες που σκανδαλωδώς αμνηστεύουν Υπουργούς με συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες.
• Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον τουρισμό και την κρουαζιέρα με δική σας πρωτοβουλία. Θα ήθελα το σχόλιό σας για την σημασία του τουρισμού στην ελληνική οικονομία.
Ο τουρισμός για τη χώρα μας είναι μία βαριά βιομηχανία, που συνεισφέρει αμέσως ή εμμέσως σε ποσοστό 20% στο ΑΕΠ, επηρεάζει συνολικά 200 επαγγέλματα και δημιουργεί περίπου 800.000 θέσεις εργασίας.
Με τα δεδομένα αυτά καθίσταται σαφές ότι ο τουρισμός μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης της εθνικής μας οικονομίας. Με αυτό το σκεπτικό ανέλαβα την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, προκειμένου όχι μόνο να αναδείξω τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και να ακουστούν ιδέες και προτάσεις για την ενίσχυση του τουριστικού μας προιόντος.
Όμως οφείλω να υπογραμμίσω ότι αιφνιδιαστικές και άστοχες αποφάσεις όπως αυτές περί υπερφορολόγησης των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, περαιτέρω αύξησης ΦΠΑ και επιβολής τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, όχι μόνο επιβαρύνουν το τουριστικό μας προϊόν, αλλά και λειτουργούν ως δώρο για τους ανταγωνιστικούς μας προορισμούς.