Συνεντεύξεις

Θ. Θεοχαρόπουλος: «Τα δύσκολα με τις αδιέξοδες πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μπροστά μας»

Συνέντευξη στη
Δήμητρα-Μαρίλια Φούρλα

«Η Ελλάδα χρειάζεται «μετάγγιση» ριζικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στο σώμα της. Αυτές μπορεί να τις εφαρμόσει η σύγχρονη κεντροαριστερά με την ενεργό στήριξη της κοινωνίας», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική».
Εντονη είναι η κριτική που ασκεί ο κ. Θεοχαρόπουλος στην κυβέρνηση, αλλά και στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι «το θέμα δεν είναι το συμφέρον κάθε κόμματος αλλά το εθνικό συμφέρον σήμερα, και αυτό είναι η εθνική συνεννόηση».
Η συνέντευξη του κ. Θ. Θεοχαρόπουλου αναλυτικά:
• Τα δύσκολα πέρασαν και έρχονται καλύτερες ημέρες, ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Συμφωνείτε;
Το αντίθετο. Τα δύσκολα με τις αδιέξοδες πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μπροστά μας. Συμφωνώ όμως με τις δηλώσεις των αρμόδιων Υπουργών ότι “τέλειωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα” και “ζήτω που καήκαμε”, αν η αξιολόγηση δεν είχε ολοκληρωθεί πριν τον Μάιο. Και καήκαμε και τα χειρότερα έρχονται, αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα και οφείλεται στις αυταπάτες του Πρωθυπουργού, τις οποίες πρόσφατα παραδέχθηκε.
• Υπάρχει αντιπρόταση στο μνημόνιο; Τι διαφορετικό θα κάνατε εσείς;
Θα προχωρούσαμε σε προοδευτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τομείς και όχι σε υπερφολόγηση. Για παράδειγμα στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών για όλες τις επιχειρήσεις με την αρμόδια υπηρεσία, στην αξιοποίηση των έτοιμων μηχανισμών για καταπολέμηση λαθρεμπορίου καυσίμων κ.ά. Σε ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με στόχο την μείωση της ανεργίας. Με αυτές τις μεταρρυθμίσεις η χώρα θα επανακτούσε την αξιοπιστία της στην Ε.Ε., αξιοπιστία που χάθηκε αυτούς τους 16 μήνες. Και θα πετυχαίναμε καλύτερο διαπραγματευτικό αποτέλεσμα βάσει αυτών των αντικειμενικών δεδομένων. Η σύγχρονη κεντροαριστερή πρόταση παρουσιάστηκε στην Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και περιλαμβάνει ένα νέο σχέδιο που συνδέει άρρηκτα την καθοριστική για τη χώρα παραγωγή πλούτου με την αναδιανομή του υπέρ των αδυνάτων, με στόχο να προσδώσει στην ανάπτυξη μόνιμα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και να ενισχύσει την ίδια την οικονομική ανάπτυξη. Η υγιής επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας σε συνδυασμό με ένα ολοκληρωμένο κράτος παροχής υπηρεσιών στους τομείς κοινωνικής πολιτικής με ταυτόχρονη ύπαρξη κανόνων ανταγωνισμού είναι μία σύγχρονη αναπτυξιακή πρόταση. Η Ελλάδα χρειάζεται «μετάγγιση» ριζικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στο σώμα της. Αυτές μπορεί να τις εφαρμόσει η σύγχρονη κεντροαριστερά με την ενεργό στήριξη της κοινωνίας.
• Πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων, όπως εκλογές ή συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας;
Κοιτάξτε, θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε ένα μηχανισμό εξουσίας χωρίς φραγμούς. Και ο μόνος τρόπος να παραμείνει στην εξουσία όλος ο κομματικός μηχανισμός του είναι να μην κάνει εκλογές και να μην προχωρήσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέχρι το σημείο που η ίδια κοινωνία θα οδηγήσει σε εξελίξεις. Στην πολιτική όμως πρέπει να ανοίγεις δρόμους στις κρίσιμες στιγμές και να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις χωρίς να αποδέχεσαι τα αδιέξοδα. Για αυτό έχω προτείνει τον μόνο τρόπο για να μπορέσει η χώρα εντός τριετίας να βγει από τα μνημόνια. Μία νέα κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που θα εφαρμόζει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική κοινωνία έχει αποφασίσει ότι θέλει συνεργασίες, δυστυχώς υπάρχουν πολιτικοί και κόμματα που συνεχίζουν και βάζουν πάνω από το εθνικό το κομματικό συμφέρον. Τα προβλήματα της χώρας όμως είναι τόσο μεγάλα και πολυσύνθετα που θεωρώ ότι δεν μπορούν να επιλυθούν από καμία κυβέρνηση μονοκομματική ή οριακής πλειοψηφίας.
• Πώς κρίνετε τα πρώτα δείγματα γραφής του Κυριάκου Μητσοτάκη; Γιατί πιστεύετε πως ζητά εκλογές;
Η ΝΔ την περίοδο 2004-2009 οδήγησε την χώρα στην κρίση και στη συνέχεια με τον λαϊκισμό των Ζαππείων δεν βοήθησε για την υπέρβαση της κρίσης, το αντίθετο μάλιστα. Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης προχωρεί στην ίδια στείρα αντιπολίτευση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στάση του κόμματος της ΝΔ πρόσφατα στην Βουλή, όπου αντί να ασκήσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποχώρησε και δεν συμμετείχε στην συζήτηση της τροπολογίας για τις offshore, στάση που μετατρέπει τη ΝΔ σε κόμμα διαμαρτυρίας. Άλλη μία ακατανόητη στάση είναι το αίτημα για εκλογές 6 μήνες μετά από τις προηγούμενες, Πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούμε, δεν είναι δυνατόν η χώρα να πηγαίνει σε εκλογές για τρίτη φορά σε διάστημα 18 μηνών και στις κάλπες για τέταρτη φορά αν συνυπολογιστεί και το δημοψήφισμα. Για να κάνει τι η ΝΔ; Να αναλάβει μόνη της την διακυβέρνηση ή να προχωρήσει και πάλι σε κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας; Τα τόσο μεγάλα προβλήματα στην χώρα μας σήμερα δεν λύνονται με αυτόν τον τρόπο. Δυστυχώς φαίνεται ότι και η ΝΔ δεν έχει μάθει από τα λάθη της. Εμείς είμαστε έτοιμοι για τις εκλογές και όποτε και αν γίνουν θα πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα και από την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, αλλά το θέμα δεν είναι το συμφέρον κάθε κόμματος αλλά το εθνικό συμφέρον σήμερα, και αυτό είναι η εθνική συνεννόηση.
•  Πώς εκτιμάτε την πορεία της ανασύστασης της κεντροαριστεράς μέχρι τώρα; Οι συζητήσεις με το Ποτάμι ναυάγησαν;
Το Σεπτέμβριο έγινε το πρώτο αποφασιστικό βήμα με την προγραμματική συμφωνία ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και την συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το ενθαρρυντικό εκλογικό αποτέλεσμα. Τον προηγούμενο βήμα έγινε το δεύτερο μεγάλο βήμα με την Συνδιάσκεψη της Συμπαράταξης και την προγραμματική εμβάθυνση του εγχειρήματός μας. Ταυτόχρονα η Επιτροπή Διαλόγου που συγκροτήθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ και άλλες δυνάμεις δημιουργεί νέες προσδοκίες στην ελληνική κοινωνία που δεν πρέπει να διαψευστούν. Αυτά που έχουν συμβεί αυτό το ενιάμηνο δεν είχαν συμβεί όλα τα προηγούμενα χρόνια στο χώρο αυτό. Οι διεργασίες σήμερα όχι μόνο δεν έχουν ναυαγήσει αλλά βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο. Τα μέλη της επιτροπής διαλόγου είναι αποφασισμένα για ένα κοινό πόρισμα προγραμματικών θέσεων έως τις αρχές Ιουλίου. Όμως αμέσως μετά πρέπει να αποφασίσουν και όλες οι δυνάμεις, τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν σε αυτόν τον διάλογο, τι θέλουν. Σήμερα δεν χωρούν παραγοντισμοί, μικροκομματικές περιχαρακώσεις, εγωισμοί, αμφισημίες και ταλαντεύσεις. Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος όλοι θα κατανοήσουν ότι μόνο μία ευρεία συμμαχία μπορεί να κινητοποιήσει τον προοδευτικό κόσμο.
• Ο πρωθυπουργός πρόσφατα είπε πως «κεντροαριστερά χωρίς την αριστερά δεν υπάρχει». Τι απαντάτε;
Ο κ. Τσίπρας επανειλημμένα έχει τονίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κεντροαριστερά. Ταυτόχρονα δήλωσε ότι κεντροαριστερά χωρίς την αριστερά δεν υπάρχει. Συμφωνώ και με τα δύο καθώς η σημερινή κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερή αλλά βαθιά συντηρητική ακόμη και σε θέματα που δεν έχουν σχέση με κανένα μνημόνιο. Εμείς δουλεύουμε συστηματικά για την σύγχρονη κεντροαριστερά, για τη νέα σοσιαλδημοκρατία ως την σύγχρονη αριστερή πρόταση υπέρβασης της κρίσης, αυτή είναι η κεντροαριστερή πρόταση μας.
• Θέλετε να μας κάνετε ένα σχόλιο για τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ στα νησιά;
Από πού να ξεκινήσω; Ο κ. Καμμένος δήλωνε ότι θα παραιτηθεί αν καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά και τελικά τα δέχθηκε όλα και έκανε παζάρι μόνο για τα ειδικά μισθολόγια του Υπουργείου του. Αλλά από τον κ. Καμμένο έχουμε συνηθίσει τις κωλοτούμπες. Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα νησιά τι έχουν να πουν σήμερα; Πέρασαν ένα μέτρο, σε ένα θέμα που είχε διασφαλισθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που κατηγορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πέρασαν ένα μέτρο που είναι φανερό ότι έρχεται απέναντι σε ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά κυρίως ευνοεί άλλες χώρες με ανταγωνιστικό προς την Ελλάδα τουριστικό προϊόν. Η απορία όλων είναι αν ήταν αθώα αυτή η απαίτηση των δανειστών. Και πώς την δέχθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση; Τι διαπραγματεύονταν τόσους μήνες; Είναι δυνατόν να την ψηφίσουν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και ιδίως των νησιών; Ειλικρινά δεν το περίμενα να φτάσουν έως εκεί. Σε κάθε περίπτωση με την ψήφο των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπάρχει ένα οδυνηρό αποτέλεσμα για τους νησιώτες, τον τουρισμό και την εθνική οικονομία που πέρα από κοινωνικά άδικο είναι και οικονομικά αναποτελεσματικό και δεν θα φέρει έσοδα.
• Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πολύ μεγάλα ποσοστά αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Πώς ερμηνεύετε αυτή την εικόνα; Πώς θεωρείτε ότι θα μπορούσε να την αξιοποιήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη; Πώς θα πείσετε τους πολίτες να σας ψηφίσουν;
Οι πολίτες απογοητεύονται από την πολιτική που ασκεί η σημερινή κυβέρνηση, πίστεψαν κάποια στιγμή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει την λύση, διαψεύστηκαν και τώρα είναι απογοητευμένοι. Για τον λόγο αυτό απαιτείται η ύπαρξη εναλλακτικής προοδευτικής λύσης. Για αυτό ανασυγκροτούμε την μεγάλη προοδευτική παράταξη. Γιατί δεν πρέπει να μείνουν εγκλωβισμένοι οι προοδευτικοί πολίτες. Δεν το αξίζουν αυτό οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Μία παράταξη με πρόταγμα τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και όχι την υπερφολόγηση, την κοινωνική συνοχή και όχι την σύγκρουση ιδιωτικού με δημόσιου τομέα. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε την λύση.
• Θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο για το ενδεχόμενο επιστροφής του κ. Κουβέλη στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με κατά καιρούς δηλώσεις του;
Το ιστορικό και ηγετικό στελέχους της ανανεωτικής αριστεράς, ο Λεωνίδας Κύρκος, έλεγε το εξής «O καθένας τελικά κρέμεται από το ποδαράκι του».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου