Σε υψηλά επίπεδα 7ετίας διαμορφώνεται ο δείκτης κύκλου εργασιών των ελληνικών τουριστικών γραφείων το α’ 3μηνο του 2018, καταδεικνύοντας την ισχυρή άνοδο της ζήτησης των ταξιδιωτών για διακοπές στην Ελλάδα.
Αυτό προκύπτει από πρόσφατο στατιστικό δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με το οποίο ο δείκτης κύκλου εργασιών στα τουριστικά γραφεία το α΄3μηνο της τρέχουσας χρονιάς, παρουσιάζει αύξηση 25,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και συγχρόνως τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ετήσια βάση από το 2010.
«Ο ελληνικός τουρισμός και φέτος αναπτύσσει πλήρη δυναμική και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τα οφέλη του διαχέονται στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Τα τουριστικά γραφεία, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του τουρισμού, και ως εκ τούτου, τα οικονομικά τους μεγέθη είναι η απεικόνιση των διακυμάνσεων της τουριστικής ζήτησης. Η εικόνα του α’ 3μηνου αποτελεί ένδειξη αυξημένης ζήτησης και είναι προϊόν των ποιοτικών υπηρεσιών που προσφέρει ο κλάδος μας προς όφελος του ελληνικού τουρισμού», αναφέρει η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FedHATTA).
Ο Πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης δήλωσε: «Η αύξηση των μεγεθών θα ήταν υψηλότερη εάν υπήρχε έλεγχος και πάταξη των ποικίλων παράνομων τουριστικών δραστηριοτήτων από επιχειρήσεις και ιδιώτες 3ων χωρών (εκτός Ε.Ε.), αλλά και εγχώριων καιροσκόπων που δραστηριοποιούνται στην τουριστική αγορά και δρουν κυριολεκτικά ανενόχλητοι.
Η FedHATTA έχει ζητήσει επανειλημμένα από την Πολιτεία να μεριμνήσει για τον περιορισμό των παράνομων δραστηριοτήτων στον τουρισμό.
Αυτή τη στιγμή, το φαινόμενο της παροχής τουριστικών υπηρεσιών (μεταφορά, διαμονή, εστίαση, περιηγήσεις) στις τουριστικές περιοχές και στα λιμάνια της χώρας μας, έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, βοηθούμενο από την ασάφεια του νόμου, τους ελλιπείς ελέγχους και από την παντελή έλλειψη κυρώσεων.
Οι κάθε είδους συναλλαγές από τις παράνομες τουριστικές δραστηριότητες δεν καταγράφονται πουθενά, με συνέπεια να δημιουργείται ευρύτατης κλίμακας φοροδιαφυγή και παραοικονομία. Αν προστεθούν σε αυτά η αμφίβολη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η επακόλουθη δυσφήμιση του τουρισμού της χώρας μας, καθώς και ο αθέμιτος ανταγωνισμός προς τα τουριστικά γραφεία που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, η εικόνα που παρουσιάζεται είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.
Εάν αφυπνιστεί η πολιτεία, τα μεγέθη της ΕΛΣΤΑΤ θα αποτυπώσουν μια πιο ρεαλιστική και θετική εικόνα. Με την πάταξη της παραοικονομίας θα παραχθούν επιπλέον έσοδα για το κράτος, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα ανοίξει ο απαραίτητος διάλογος για τη μείωση της φορολογίας.
Ας σημειωθεί ότι το επάγγελμα του τουριστικού γραφείου δεν είναι κλειστό και δεν ζητάμε συντεχνιακή προστασία. Ζητάμε την αυτονόητη διαφύλαξη των θετικών επιδράσεων από την αύξηση του τουρισμού.»