Ειδήσεις

Στη Ρόδο θα διεξαχθεί φέτος το «Συμπόσιο της Σύμης»

Στη Ρόδο θα πραγματοποιηθεί το «Συμπόσιο της Σύμης», καθώς το νησί μας επελέγη για τα εικοστά «γενέθλιά» του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εναρκτήρια τελετή θα γίνει την 1η Ιουλίου 2018 στον Προμαχώνα στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, και θα ακολουθήσουν ομιλίες στο Ισπανικό Κατάλυμα (4 Ιουλίου 2018) με αντικείμενο τις βυζαντινές μελέτες και τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. Η τελετή λήξης έχει προγραμματιστεί να γίνει στο αρχαίο θέατρο της Λίνδου, στις 5 Ιουλίου 2018.
Στη Ρόδο αναμένεται επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου ενώ οι εργασίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Lindian Village στη Νότια Ρόδο.
Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, εκτός από τις εργασίες, που θα λάβουν χώρα στο ξενοδοχείο, στις 4 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και στο Κατάλυμα της Ισπανίας στην Παλιά Πόλη και μία παραδοσιακή γιορτή στον Ασκληπειό.
Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο, βρέθηκε στη Ρόδο κλιμάκιο, με επικεφαλής την στενή συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, κ. Πωλίνα Λάμψα, προκειμένου να επιλεγούν οι κατάλληλοι χώροι για την διεξαγωγή των εργασιών αλλά και της τελετής λήξης.
Όπως έγραψε «δ», η επιλογή της Ρόδου πρωτεύουσας της Δωδεκανήσου, είναι συμβολική για τα 20 χρόνια “ζωής” του «Συμποσίου της Σύμης» και έχουν προσκληθεί κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες και ηγέτες από όλες τις χώρες του κόσμου.

Το φετινό «Συμπόσιο»
και οι υψηλοί
προσκεκλημένοι
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η σχετική εισήγηση, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την χώρα μας, το φετινό «Συμπόσιο της Σύμης» αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία προώθησης των δυνατοτήτων της Ελλάδας, σε γεωπολιτικό, αναπτυξιακό και τουριστικό επίπεδο καθώς και προβολής των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων. Στο φετινό «Συμπόσιο της Σύμης» που έχει κεντρικό θέμα «Τιθασεύοντας την Παγκοσμιοποίηση: Η ατζέντα των επόμενων 20 χρόνων» έχουν μεταξύ άλλων προσκληθεί να συμμετέχουν:
Ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρυντώ, η Επίτροπος της Ε.Ε. για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτου, ο ηγέτης του Ισπανικού Σοσιαλιστικού κόμματος Πέδρο Σάντσεθ, ο ηγέτης του Βρετανικού Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, ο παγκοσμίου φήμης συνθέτης Ζουλφί Λιβανελί, η βραβευμένη με το παγκόσμιο βραβείο δασκάλου Άντρια Ζαφειράκου, ο διάσημος στοχαστής Άλεξ Γκίντενς, ο συγγραφέας του βιβλίου McMafiaΜίσα Γκλένυ, που ενέπνευσε την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του BBC.
Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: «Νέες πολιτικές ενέργειας και η κυκλική οικονομία», «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμια», «Υγεία, Μακροζωία, τεχνολογία: Η νέα κοινωνική πραγματικότητα», «Για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο», «Κρυπτονομίσματα και εικονική οικονομία», «Το παγκόσμιο εμπόριο, νέο πεδίο μάχης», «Σύγχρονες πολιτικές για την αντιμετώπιση των μετακινήσεων πληθυσμών».
Θα υπάρχουν επίσης, ειδικά εργαστήρια για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τη Συρία και τη Μέση Ανατολή.
Το ιστορικό του «Συμποσίου της Σύμης»
Τον Αύγουστο του 1998, το «Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου» σε συνεργασία με το Ιδρυμα Olof Palme, φιλοξένησε το πρώτο Συμπόσιο της Σύμης στο γραφικό νησί της Δωδεκανήσου. Στο πρώτο Συμπόσιο της Σύμης, εικοσιεπτά πολιτικοί, πανεπιστημιακοί και διανοούμενοι από είκοσι ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούσαν τις σημερινές και αυριανές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Η ιδέα ήταν να προσκληθούν ομοϊδεάτες από διάφορες χώρες, με σημαντική εκπροσώπηση τόσο των μελών της ΕΕ, όσο και των μη κοινοτικών χωρών που βρίσκονται κοντά στα σημερινά σύνορα της Ένωσης, ώστε να συνεισφέρουν νέες ιδέες και έμπειρες γνώσεις για την πορεία της Ευρώπης. Οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως πολιτικοί και επαγγελματίες που συμβάλλουν ενεργά στο μέλλον της ηπείρου. Τα ευρωπαϊκά θέματα, η ΟΝΕ, οι διατλαντικές σχέσεις, η υπό-περιφερειακή συνεργασία και η παγκοσμιοποίηση ήταν μερικά από τα θέματα που αναλύθηκαν.
Στη διάρκεια της παραμονής τους στη Σύμη, οι μετέχοντες είχαν παράλληλα την ευκαιρία να γνωρίσουν την καθημερινή ζωή ενός μικρού νησιού, στην πιο απόμακρη γωνιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με μακρά παράδοση στη ναυπήγηση πλοίων και την σπογγαλιεία, η Σύμη είναι από τα πιο γραφικά λιμάνια της Ελλάδας. Το νησί είναι επίσης γνωστό για τις πολυάριθμες εκκλησίες και τα μοναστήρια του.
Η εναρκτήρια συνεδρίαση έλαβε χώρα στη Ρόδο, στο Παλάτι των Ιπποτών, την επιβλητική έδρα του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου που κυβέρνησαν τη Ρόδο για 213 χρόνια, μέχρι το 1522, όταν το νησί παραδόθηκε στο Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή. Οι επόμενες συνεδριάσεις έγιναν στο Πέδι, ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, κοντά στην πόλη της Σύμης. Οι εκδηλώσεις που πλαισίωσαν το Συμπόσιο περιέλαβαν μια επίσκεψη στο Μοναστήρι του Πανορμίτη του 14ου αιώνα, μια εκδρομή με καΐκι στα γαλάζια νερά των πολυάριθμων κόλπων του νησιού, επίσκεψη στο σπίτι της Ελισάβετ Παπαζώη, (τότε υπουργού Αιγαίου) η οποία διηγήθηκε στους υψηλούς προσκεκλημένους την ιστορία της Σύμης και των γειτονικών νησιών, ενώ ακολούθησε διανυκτέρευση στην Κω, το νησί του Ιπποκράτη, του Έλληνα γιατρού του 5ου αιώνα π.Χ.
Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το «Συμπόσιο της Σύμης» αποφασίσθηκε να επαναληφθεί η εμπειρία και να συνεχισθούν και στο μέλλον οι συναντήσεις αυτές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο καλλιεργούνται περαιτέρω οι φιλίες και γνωριμίες που δημιουργούνται, αλλά και αξιοποιούνται οι ιδέες που έχουν παραχθεί.
Στα Δωδεκάνησα, το «Συμπόσιο της Σύμης» διεξήχθη εκ νέου το 2003 στην Κω, όπως και το 2016 που επελέγη ξανά το νησί του Ιπποκράτη για τις διεθνείς εργασίες του Συμποσίου και ο κύκλος της 20ετίας, θα κλείσει στη Ρόδο την 1η Ιουλίου 2018.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου