«Επειδή πολύς λόγος έχει γίνει αυτές τις μέρες περί έλλειψης αναγκαίας πολιτικής βούλησης για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, επιβάλλεται να διευκρινιστούν τα εξής:
1. Το 2006, επί κυβέρνησης ΝΔ, στον Κώδικά Δήμων και Κοινοτήτων (3463/2006), τελευταία στιγμή και εμβόλιμα, προστέθηκε τροπολογία με θέμα «Αστικές Εταιρείες ΟΤΑ μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα» (Κεφάλαιο Δ, άρθρο 267), που καταδίκαζε εταιρείες, όπως η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, ορίζοντας τη συνέχεια λειτουργίας τους «μέχρι και την λήξη του χρόνου που προβλέπεται στη συστατική τους πράξη», βάζοντας επί της ουσίας ταφόπλακα στην λειτουργία τους. Παράλληλα, η ίδια διάταξη απαγόρευε στους Δήμους να συνάπτουν εφεξής Προγραμματικές Συμβάσεις με τις συγκεκριμένες Εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αφαιρώντας τους δηλαδή κάθε πιθανότητα επιβίωσης και δυνατότητα δράσης.
2. Το 2014, επί Συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, με τον Νόμο 4257/2014 άρθρο 36, έρχεται ειδική διάταξη, που αφορούσε σχεδόν εξ΄ ολοκλήρου την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, η οποία αίρει την απαγόρευση για σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων με τους Δήμους, χωρίς ωστόσο να παρατείνει το χρόνο ζωής της Εταιρείας. Το ερώτημα που τίθεται είναι, εάν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ νοιάζονταν τόσο για το έργο της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, γιατί δεν παρέτειναν τον χρόνο ζωής της Εταιρείας τότε; Γιατί δεν έλυσαν το πρόβλημα, που οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει, της αντίστροφης δηλαδή μέτρησης ζωής της Εταιρείας για την οποία τώρα εξαπολύουν επιθέσεις κατά ριπάς;
3. Επί ημερών Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στο διάστημα της θητείας μου ως Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το μέλλον της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ αποτέλεσε αντικείμενο τόσο δικών μου συναντήσεων με τους εκπροσώπους της εταιρείας όσο και δι-υπουργικών συνεννοήσεων με το Υπουργείο Εσωτερικών. Όλες οι προσπάθειες για τη διάσωση της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ ήταν εις γνώση των εργαζομένων και της Διοίκησης της Εταιρείας. Όλες οι επιμέρους συζητήσεις με τους νομικούς συμβούλους του Υπουργείου Εσωτερικών και του γραφείου μου, ήταν κοινό θέμα με τους νομικούς εκπροσώπους της Εταιρείας, με τους οποίους συνεργαζόμουν στενά, προσπαθώντας όλοι μαζί για την καλύτερη νομική λύση. Όμως, τα δεδομένα και το νομικό πλαίσιο που οι προηγούμενες Κυβερνήσεις είχαν θέσει για τις εν λόγω Αστικές
Εταιρείες μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, ήταν στενό και δύσκολα αναστρέψιμο, αφού αφορούσε νόμους- κορμούς του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών, συντάχθηκε τροπολογία η οποία αφορούσε την αναβίωση λειτουργίας της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και, παράλληλα, την επέκταση ισχύος του καταστατικού της χρόνου μέχρι το 2028. Όπως είχα ενημερώσει τους εργαζόμενους, η εν λόγω τροπολογία είχε οριστικοποιηθεί και ήταν έτοιμη να κατατεθεί στη Βουλή, αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, όταν θα ξεκινούσαν και πάλι οι εργασίες της, πράγμα που έγινε.
Εν κατακλείδι, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την τροπολογία -λύση για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, ο τρόπος που η Αντιπολίτευση πάλεψε λυσσαλέα τις συνεδριάσεις της Βουλής, κατά την τελευταία εβδομάδα, δεν επέτρεψε τη ψήφιση της τροπολογίας.