Ο κ. Γιώργος Τριάντος, αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, σεβόμενος πάνω από όλα τον άνθρωπο και έχοντας ως αποκλειστικό κίνητρο τη διάθεση προσφοράς στον ευάλωτο συνάνθρωπο, που δοκιμάζεται συνεχώς τη τελευταία δεκαετία, απαντά, εμπεριστατωμένα και βασισμένος σε τεκμήρια και αποδεικτικά στοιχεία στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας news 247.gr με τίτλο: «Ρόδος: Μοίρασαν σε άπορους τυρί με ημερομηνία λήξης από το 2009»
«Την Τρίτη 11 και Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε διανομή τροφίμων στα 409 δικαιούχα νοικοκυριά του ΤΕΒΑ με συνολικά 712 μέλη. Την επομένη 13 Φεβρουαρίου έπεσε στην αντίληψη υπαλλήλου της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας ότι υπήρξαν κάποια κομμάτια γραβιέρας, στα οποία αναγραφόταν ως ημερομηνία λήξης η 13η Νοεμβρίου 2009. Αμέσως, υπήρξε επικοινωνία με την προμηθεύτρια εταιρεία ARISTON – ΑΣΠΡΑΚΗΣ ΚΟΛΕΓΙΑΝΝΗΣ ΑΒΕΕ, η οποία διαβεβαίωσε ότι επρόκειτο για τυπογραφικό λάθος του παραγωγού ΑΦΟΙ Κ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΟΕ και δεσμεύτηκε για αλλαγή τυχόν επιστρεφόμενων τεμαχίων γραβιέρας.
Μετά από τρεισήμισι ολόκληρους μήνες, την Κυριακή 25 Μαΐου στις 7:15 τα ξημερώματα δημοσιεύεται άρθρο σε ιστοσελίδα της Αθήνας, χωρίς επώνυμη καταγγελία, για δήθεν διανομή ληγμένης γραβιέρας σε άπορους! Χωρίς στοιχεία, χωρίς επικοινωνία με εμένα προσωπικά που φέρω την ευθύνη της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής πολιτικής στο Δήμο, με απλά μια φωτογραφία και με ανακρίβειες, γίνεται προσπάθεια λασπολόγησης του κοινωνικού έργου της Δημοτικής Αρχής.
Με μόνο την απλή λογική, γίνεται κατανοητό ότι μια γραβιέρα με 38% μέγιστη υγρασία μετά από 11 χρόνια, ακόμα και στην καλύτερη συντήρηση ή κατάψυξη, δεν μπορεί να έχει κανονική όψη και όγκο. Θα έπρεπε, κατά ελάχιστο, να έχει συρρικνωθεί και μουχλιάσει. Για το λόγο αυτό, έντεχνα, στη φωτογραφία του δημοσιεύματος δεν παρουσιάζεται ολόκληρο το κομμάτι του τυριού, παρά μονάχα η ετικέτα του! Επίσης, αν τα 712 άτομα κατανάλωναν χαλασμένη γραβιέρα, δεν θα έπρεπε κάποια από αυτά να παρουσιαστούν με συμπτώματα
στο Νοσοκομείο μας; Ουδέποτε καταγράφτηκε μέσα στους προηγούμενους μήνες στα επείγοντα ομαδική δηλητηρίαση.
Επιπρόσθετα, τόσο η κτηνιατρική υπηρεσία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (υπ΄ αριθμ. πρωτ. 3999/02-06-2020 έγγραφο που συνοδεύει το παρόν δελτίο τύπου), όσο και το ιδιωτικό χημικό εργαστήριο ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΙΚΕ (υπ΄αριθμ. 200528-04 και 200528-04Δ εκθέσεις που συνοδεύουν το παρόν δελτίο τύπου) μετά από μακροσκοπικό και εργαστηριακό έλεγχο, κατέληξαν ότι τα αποτελέσματα για τις γραβιέρες που έφεραν ως ημερομηνία λήξης το 2009 ήταν ΑΡΝΗΤΙΚΑ για τα μικρόβια Salmonella, Escherichia coli και Listeria monocytogenes και κατά την κρίση τους, αλλά και της διεθνούς βιβλιογραφίας ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ τυροκομικό προϊόν κατά τόσο μακρό χρονικό διάστημα (11 χρόνια). Απεναντίας, το τυρί που εξετάστηκε δεν μπορεί να ξεπερνά τα 3 έτη από την παραγωγή του, ακόμα και αν είχε συντηρηθεί σε θερμοκρασίες κατάψυξης. Η εικόνα της γραβιέρας δεν συνάδει με την υποτιθέμενη «ηλικία» της, καταλήγοντας ότι «Προφανώς έχει γίνει λάθος κατά την ετικετόθεσία από την εταιρεία παραγωγής».
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι ουδέποτε τέθηκε σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και η ειδικότερα η υγεία των ωφελούμενων του προγράμματος ΤΕΒΑ. Επίσης, τόσο η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου, όσο και ο προμηθευτής ARISTON – ΑΣΠΡΑΚΗΣ ΚΟΛΕΓΙΑΝΝΗΣ ΑΒΕΕ και ο παραγωγός ΑΦΟΙ Κ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΟΕ χειρίστηκαν το θέμα της λάθος ετικετοποίησης με συνέπεια και επαγγελματισμό. Η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου μας συμμετέχει στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ από το 2015, χωρίς ποτέ να παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα. Ειδικότερα, το 2019 πραγματοποίησε 13 διανομές (και όχι 4 όπως αναφέρει το δημοσίευμα) μοιράζοντας 62,7τόνους τρόφιμα και 5.290 τεμάχια Ειδών Βασικής Υλικής Συνδρομής. Σε αντίθεση η μετά από τρεισήμισι μήνες διαρροή στον ηλεκτρονικό τύπο του γεγονότος και η εσπευσμένη ανάρτησή του (Κυριακή 25 Μαΐου και ώρα 07:15πμ γιατί; μήπως για να μην μπορέσει να αντιδράσει ο παραγωγός, ο προμηθευτής, ο Δήμος;) χωρίς επώνυμη καταγγελία και σε αντιδιαστολή με τους ωφελούμενους που προσκόμισαν καλοπροαίρετα τις “προβληματικές” γραβιέρες, αφήνει υποψίες δυσφήμισης του έργου της δημοτικής αρχής, αλλά και των εμπλεκόμενων φορέων στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας του κορωνοϊού και της αμφίβολης πορείας της τουριστικής περιόδου.»