«Ο Τούρκος πρόεδρος φαντασιώνεται τον εαυτό του σαν τον Μωάμεθ τον Πορθητή!» αναφέρει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, σχολιάζοντας την συνεχή προκλητικότητα της γείτονος Τουρκίας και τις επιθέσεις στην χώρα μας, ενώ αναφέρεται και στην Έκθεση Προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που παρουσιάστηκε πρόσφατα.
Σχετικά με τις εκλογές, ξεκαθαρίσει πως το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προσφυγή στις κάλπες, είναι ‘μάλλον ένα αίτημα οξύμωρο…’
• Κύριε Κεφαλογιάννη, θα ήθελα να μας σχολιάσετε τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά με αφορμή και την μεγάλη πλέον προκλητικότητα της Άγκυρας απέναντι στην χώρα μας. Πώς σχολιάζετε και την Έκθεση Προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας;
Η Ελλάδα από την πρώτη ώρα της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας κατά ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους στάθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας με κάθε τρόπο. Καταδίκασε, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, το ρωσικό αναθεωρητισμό, ένα ιδιότυπο νεοτσαρισμό που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ένας αναθεωρητισμός εφάμιλλος του αντίστοιχου τουρκικού. Που αποσταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή μας. Ένας ιδιότυπος νεοοθωμανισμός που εκφράστηκε σε μία «κακόγουστη παράσταση» την ημέρα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης και θα πρέπει να μας προβληματίσει έντονα. Ο Τούρκος πρόεδρος φαντασιώνεται τον εαυτό του σαν τον Μωάμεθ τον Πορθητή. Και επιχειρεί 100 χρόνια μετά από την ίδρυση του νέου κοσμικού κράτους της Τουρκίας το 1923 να σβήσει από τη μνήμη των συμπατριωτών του τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας τον Κεμάλ Ατατούρκ και να μείνει αυτός στο συλλογικό υποσυνείδητο. Στην ομιλία του, που η μόνη αναφορά στο όνομα «Κεμάλ Ατατούρκ» ήταν ο χώρος που διεξήχθη η «εκδήλωση» στο αεροδρόμιο της Πόλης δήλωσε προκλητικά: «Γνωρίζετε πως ο σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής δεν είναι μόνο κατακτητής της Κωνσταντινούπολης αλλά και ο κατακτητής της Σερβίας, της Πελοποννήσου, της Αθήνας, της Βλαχίας, της Μολδαβίας, της Βοσνίας, της Ερζεγοβίνης και της Αλβανίας. Όπως οι πρόγονοι μας έθαψαν το Βυζάντιο, ας ελπίσουμε ότι σήμερα χτίζοντας το όραμα μας για το 2053 –έτος που συμπληρώνονται 600 χρόνια από την Άλωση- καταφέρουμε και εμείς να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σημερινούς Βυζαντινούς που στήνουν ίντριγκες εναντίον μας».
Ενώ όλες αυτές τις τελευταίες ημέρες, πέραν των συνεχιζόμενων προκλητικών ενεργειών με τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά και τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Με μια βαρυσήμαντη παρέμβασή του, μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, καταδίκασε τις δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας με τις οποίες αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με το ψευτοεπιχείρημα ότι η στρατιωτικοποίησή τους είναι παράνομη.
Την απάντηση, όμως, στην τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο δίνει με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο η Έκθεση Προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας που υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία στην πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Το κείμενο της Έκθεσης δεν στέκεται μόνο στις επισημάνσεις για την συνολική οπισθοδρόμηση της Δημοκρατίας στην Τουρκία και την καταστροφική κατάσταση στο θέμα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου που συνεχίζουν να επιδεινώνονται με ευθύνη της πολιτικής της ηγεσίας αλλά καταδικάζει απερίφραστα τις πρόσφατες δηλώσεις των τουρκικών αρχών που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της, την παρενόχληση ερευνητικών σκαφών εντός των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ, τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων.
Καλεί, επίσης, την τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει την απαράδεκτη πρότασή της για μία «λύση δύο κρατών» στην Κύπρο και καταδικάζει απερίφραστα τη στάση της Τουρκίας που παραβιάζοντας τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχει προχωρήσει στο άνοιγμα των Βαρωσίων.
Παράλληλα, με έκπληξη διαβάσαμε όλοι μας την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Μία άκρως προσβλητική δήλωση τόσο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένα Θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και για τους εκλεγμένους ευρωβουλευτές. Ενδεικτικά σας παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα: «Δεν αποδεχόμαστε και απορρίπτουμε τις προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις του ΕΚ που αποτελεί μία ρηχή και χωρίς οράματα προσέγγιση. Το ΕΚ ανέχεται να φωλιάζουν μέσα του ακόμη και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων και να κάνουν τρομοκρατική προπαγάνδα. Το ΕΚ έχει καταστεί εργαλείο στενόμυαλων κύκλων. Αυτή η έκθεση αξιολογεί την Τουρκία με μία ρηχή προοπτική και αποτελεί ένα νέο παράδειγμα της αποστασιοποιημένης, ιδεολογικής και προκατειλημμένης στάσης του ΕΚ και βλάπτει μόνο τη φήμη του».
Μία απαράδεκτη και προσβλητική ανακοίνωση για την οποία κατέθεσα σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που ασφαλώς δεν τιμά μία υπό ένταξη χώρα. Απλώς καταδεικνύει τον εκνευρισμό της.
• Πρόσφατα οι ευρωβουλευτές ζήτησαν στοχευμένη περιφερειακή πολιτική για τα νησιά με σχετικό ψήφισμα που είχε θέμα «Νήσοι και πολιτική συνοχή: τρέχουσα κατάσταση και μελλοντικές προκλήσεις». Μπορούμε εμείς οι νησιώτες να είμαστε αισιόδοξοι;
Οι κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά της ΕΕ απαιτούν στοχευμένες, βιώσιμες και αποτελεσματικές περιφερειακές πολιτικές και δράσεις για τα νησιά, τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής και αντιμετωπίζουν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, απερήμωση και συχνές φυσικές καταστροφές. Επιπλέον, οι περιοχές αυτές εξαρτώνται από τις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, έχουν συνήθως δύσκολη μορφολογία και αντιμετωπίζουν σοβαρές κοινωνικές δυσκολίες, όπως η μείωση του πληθυσμού, η «διαρροή εγκεφάλων» και δεξιοτήτων και η ανεργία.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, στο εγκριθέν Ψήφισμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη οράματος της ΕΕ για τα ευρωπαϊκά νησιά και ζητά να αναληφθεί σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων μεταξύ των νησιών και των εξόχως απόκεντρων περιφερειών από τη μία και των πλέον ανεπτυγμένων περιφερειών από την άλλη.
Επιθυμεί η Επιτροπή να κηρύξει το 2024 Ευρωπαϊκό Έτος Νήσων, να ζητήσει πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη και να προτείνει τη σύσταση ειδικής ομάδας για τα νησιά. Ζητά, επίσης, την επαναξιολόγηση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και μια πιο ευέλικτη προσέγγιση, ιδίως όσον αφορά στις αεροπορικές και θαλάσσιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε νησιωτικές περιοχές.
Ακόμη, ζητά να διερευνηθούν οι συνέπειες της νέας νομοθεσίας, όπως η δέσμη μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55% στις περιοχές αυτές, ενώ τονίζουν την ανάγκη για έκτακτα μέτρα που θα επιτρέψουν στα νησιά να τις αντιμετωπίσουν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί μια πραγματική ευρωπαϊκή ατζέντα και μια ευρωπαϊκή στρατηγική, ζητώντας την κατάρτιση ενός «συμφώνου για τα νησιά».
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιουργήθηκε ένα πολιτικό μέτωπο για να διασφαλιστεί η διαμόρφωση μιας πραγματικής ευρωπαϊκής νησιωτικής πολιτικής, η οποία είναι πια επείγουσα προτεραιότητα. Οι ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χαρακτήρα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν χαράσσονται ευρωπαϊκοί κανόνες και να αποτελούν αντικείμενο ειδικών πολιτικών, καθώς τα νησιά έχουν συγκεκριμένες αδυναμίες και πλεονεκτήματα. Αυτή η ευρωπαϊκή φιλοδοξία για τα νησιά πρέπει να επιτευχθεί έως το 2023. Αυτό είναι απαραίτητο για να είναι η Ευρώπη δίπλα στους πολίτες της.
• Η Αξιωματική Αντιπολίτευση διά του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα, ζητά προσφυγή στις κάλπες και μάλιστα σύντομα. Πώς θα πρέπει να αντιδράσει η κυβέρνηση;
Η χώρα μας εξαντλημένη από μία δεκαετή οικονομική περιπέτεια, μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης από έναν άκριτο λαϊκισμό τον Ιούλιο του 2019 άλλαξε σελίδα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έβαλε τη χώρα στις ράγες της ανάταξης. Παρά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε. Μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο οργανωμένη από την Τουρκία. Επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Μία πρωτόγνωρη παγκόσμια υγειονομική κρίση. Ενώ σήμερα, αντιμετωπίζουμε μία νέα φάση της τουρκικής προκλητικότητας με τις δηλώσεις αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας.
Παρόλα αυτά πετύχαμε:
– Να αναστηλώσουμε την οικονομία,
– Να γεφυρώσουμε τα ρήγματα του παρελθόντος.
– Να αποκαταστήσουμε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας.
– Να ανακουφίσουμε τους πολίτες από τους βαρύτατους φόρους. Να εκσυγχρονίσουμε και να ψηφιοποιήσουμε το κράτος.
– Να θωρακίσουμε τη χώρα και τις Ένοπλες Δυνάμεις της.
Ο πρωθυπουργός πολλές φορές έχει δηλώσει ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας γιατί η κυβέρνηση έχει μπροστά της ακόμη πολλά να κάνει.
Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά άμεση προσφυγή στις κάλπες. Μάλλον ένα αίτημα οξύμωρο καθώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ακόμη και σε αυτές που διενεργούνται για φιλικά του έντυπα, υπολείπεται σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες από την Νέα Δημοκρατία. Βέβαια στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν βρει τη «μαγική λύση» και γι’ αυτό. Μιλούν για «στημένες ή πληρωμένες» δημοσκοπήσεις. Αλλά δυστυχώς για αυτούς, αν τα νούμερα δεν σου βγαίνουν δεν φταίνε τα νούμερα.
https://www.dimokratiki.gr/12-06-2022/manolis-kedalogiannis-o-toyrkos-proedros-fantasionetai-ton-eayto-toy-san-ton-moameth-ton-porthiti/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.