Συνεντεύξεις

Ν. Διακογεωργίου: «Στόχος των οδοντιάτρων είναι η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού»

Για τις προσπάθειες και τους στόχους του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, με σημείο αιχμής την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος, κ. Νίκος Διακογεωργίου. Επιπλέον, αναφέρεται στα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού όπου τα οδοντιατρεία δεν έμειναν όμως κλειστά, ενώ μιλάει και για το 5ο Αιγαιοπελαγίτικο Οδοντιατρικό Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 1-3 Ιουλίου στην Ρόδο!

• Κύριε Διακογεωργίου, πώς αντιμετώπισε ο δικός σας κλάδος την πανδημική κρίση μέσα στην προηγούμενη διετία που ήταν πολύ δύσκολη για όλους και πώς είναι τώρα η κατάσταση που έχουν χαλαρώσει τα μέτρα;
Η πανδημία του covid, διαφοροποίησε τον τρόπο με τον οποίο ασκούσαμε το επάγγελμά μας μέχρι τότε. Ο ερχομός της πανδημίας, μας δημιούργησε τόση αγωνία –που ήταν απόλυτα φυσικό- καθώς έπρεπε να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία σε συνεργασία με τους τοπικούς οδοντιατρικούς συλλόγους συνέτασσε επικαιροποιημένα πρωτόκολλα ανά εξάμηνο –από την εμφάνιση της πανδημίας μέχρι τώρα- δίδοντας σαφείς οδηγίες βήμα προς βήμα για το πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε τον ασθενή: από την ώρα που έρχεται στο ιατρείο, πόση ώρα μπορεί να μένει, ποια θα πρέπει να είναι η προετοιμασία του ιατρείου, να μην υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στο περιβάλλον του ενός ασθενούς με τον άλλο κ.λπ. Κι εδώ θέλω να σημειώσω τα εξής: όλα αυτά τα πρωτόκολλα είχαν ένα σεβαστό κόστος.
Ένα κόστος, το οποίο το απορρόφησε ο οδοντιατρικός κλάδος, εξ ολοκλήρου, χωρίς να διαφοροποιήσει τις τιμές και χωρίς να έχουμε και καμία απολύτως βοήθεια από το κράτος ή από άλλες πηγές χρηματοδότησης. Όλο αυτό το κόστος της ασφαλούς προετοιμασίας των ασθενών και της ασφαλούς διαχείρισης τους, το απορρόφησε ο οδοντιατρικός κλάδος προκειμένου να αντεπεξέλθουμε σε αυτή την δύσκολη κατάσταση.
Επίσης, όπως φαίνεται τόσο από τα επιδημιολογικά στοιχεία, όσο και από την τοποθέτηση του καθηγητή κ. Μαγιορκίνη, τα οδοντιατρεία ήταν από τους πλέον ασφαλείς τόπους την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού και δεν παρατηρήθηκε σε καμία περίπτωση κατά την διάρκεια της πανδημίας, ότι υπήρξε διασπορά του ιού.
Επιπλέον, σε ποσοστό άνω του 90% οι συνάδελφοί μας οδοντίατροι, εμβολιάστηκαν κατά τις επιταγές της επιστήμης –εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων για σοβαρούς ιατρικούς λόγους. Σημειώνω ότι τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα δεν είχαν να ζηλέψουν σε τίποτα από εκείνα της πλέον προηγμένης Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας των ΗΠΑ.
• Οι ασθενείς συμμορφώθηκαν και προσαρμόστηκαν εύκολα;
Οι ασθενείς αφενός συμμορφώθηκαν, αφετέρου τους πείσαμε, ένιωσαν ασφάλεια και γι’ αυτό, όλο το διάστημα της πανδημίας δεν έφυγαν από τα οδοντιατρεία. Απεναντίας, ο κλάδος μας, δούλεψε (και συνεχίζει να δουλεύει μέχρι τώρα) με σύνεση και υπεύθυνα γι’ αυτό και είχαμε κόσμο.
• Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την πρότασή σας σχετικά με την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, να περιλαμβάνονται και οι οδοντιατρικές υπηρεσίες.
Ένα μεγάλο σχέδιο το οποίο δουλεύουμε εδώ στον Οδοντιατρικό Σύλλογο της περιοχής μας, στα Δωδεκάνησα αλλά και με πρότασή μας στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία είναι να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τον λεγόμενο ‘οδοντιατρικό τουρισμό’.
Και με αυτό εννοούμε ότι θέλουμε να παρακινήσουμε εκείνα τα ρεύματα των ευρωπαίων και μη πολιτών, των προηγμένων και οικονομικά εύρωστων κρατών, να έρθουν στην χώρα μας, στα νησιά μας, ούτως ώστε να προγραμματίσουν οδοντιατρική θεραπεία και ταυτόχρονα να απολαύσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
Είναι κάτι το οποίο γίνεται σε παγκόσμια κλίμακα και αρκετά κράτη έχουν επενδύσει σε αυτό τον τομέα του ιατρικού τουρισμού. Ωστόσο, είχαν στήριξη από τα κράτη οικονομικά για να κάνουν διαφημιστικές καμπάνιες. Μόνοι μας, σαν σύλλογοι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα και να πετύχουμε μεγάλα αποτελέσματα. Πρέπει να ευαισθητοποιηθεί η κρατική ενίσχυση.
Σημειώνω εδώ, ότι οι προηγούμενες ηγεσίες στα υπουργεία Τουρισμού και Υγείας, είχαν σχηματίσει μια ειδική επιτροπή για τον ιατρικό τουρισμό (αφού πάνε μαζί ο ιατρικός – οδοντιατρικός τουρισμός) ώστε να ξεκινήσει ένα σχέδιο εθνικής στρατηγικής επί του θέματος όπου μας είχε στηρίξει ο κ. Μάνος Κόνσολας, τότε υφυπουργός. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο όμως, το ζήτημα αυτό έχει παγώσει.
Σε τοπικό επίπεδο, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου εξέδωσε ένα φυλλάδιο στην αγγλική γλώσσα το οποίο διαθέτουμε (με την βοήθεια του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου) στις τουριστικές εκθέσεις στις ευρωπαϊκές χώρες. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να κάνουμε γνωστό το επίπεδο της οδοντιατρικής στην περιοχή μας, την δυνατότητα που έχουν οι ευρωπαίοι πολίτες, ερχόμενοι για διακοπές να κάνουν και τις θεραπείες τους ενώ μπορούν να πάρουν τα χρήματα που θα διαθέσουν, από το κράτος τους, βάσει της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης.
Κι αυτό αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο.
Επιπρόσθετα, θέλω να αναφέρω ότι σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, αποδεικνύεται ότι το 40% του κόστους του ιατρικού τουρισμού μέσα σε ένα χρόνο, απευθύνεται στην οδοντιατρική περίθαλψη. Κι αυτό το αναφέρω, αφενός επειδή το κομμάτι της οδοντιατρικής είναι πολύ δυναμικό, αφετέρου αποτελεί περιπατητική θεραπεία (δεν αφορά νοσηλείες σε νοσοκομεία). • Η αλήθεια είναι ότι βλέπουμε μια δυναμική δραστηριότητα από άλλες χώρες σε θέματα ιατρικού τουρισμού και μάλιστα με μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες.
Βεβαίως, και κυρίως η Τουρκία, η Ουγγαρία και άλλες χώρες. Αν αναλογιστείτε ότι δεν υστερούμε πουθενά, η οδοντιατρική στην χώρα μας είναι σε πολύ υψηλές θέσεις σε παγκόσμια κλίμακα.
Η οδοντιατρική Αθηνών βρίσκεται στην 55η θέση παγκοσμίως στις οδοντιατρικές σχολές που ξεπερνούν τις 1000! Αυτό αποδεικνύει πόσο υψηλό είναι το επίπεδο της οδοντιατρικής στην Ελλάδα. Συνεπώς, γιατί να μην δώσουμε προσοχή και σε αυτό το κομμάτι; Νομίζω ότι και ο οδοντιατρικός κόσμος το δικαιούται.
• Πώς είναι οι τιμές για τις οδοντιατρικές θεραπείες στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες;
Κοιτάξτε, κατ’ αρχήν δεν θέλουμε να ρίξουμε τις τιμές μας για να προσελκύσουμε κόσμο. Απεναντίας, θέλουμε να προσφέρουμε αξιοπρεπείς τιμές και η σχέση τιμής – ποιότητας να είναι εκείνη που θα μας ξεχωρίζει και θα μας δίνει πλεονεκτήματα.
Όσο για τη σύγκριση τιμών, την Ευρώπη δεν πρέπει να την λάβουμε ως ένα σύνολο.
Σε σχέση με τις βορειο-ευρωπαϊκές χώρες, οι τιμές μας είναι τουλάχιστον στο μισό. Ενώ σε σχέση με τις ΗΠΑ, βλέπουμε ότι είναι τρεις και τέσσερις φορές παραπάνω.
Εδώ να σημειώσουμε μια σημαντική παράμετρο: έχουμε ένα μεγάλο αριθμό ομογενών οι οποίοι βρίσκονται σε πολλές χώρες και κυρίως σε ΗΠΑ και Αυστραλία.
Γιατί να μην έρθουν λοιπόν στην Ελλάδα για να κάνουν οδοντιατρικές θεραπείες; Κι εδώ ζητάμε την βοήθεια των τοπικών αρχών για να στηρίξουν τις προσπάθειές μας.
• Μιλήστε μας για το 5ο Αιγαιοπελαγίτικο Οδοντιατρικό Συνέδριο. Γίνεται κάθε δύο χρόνια.
Το 5ο Αιγαιοπελαγίτικο Οδοντιατρικό Συνέδριο θα διεξαχθεί φέτος στις 1-3 Ιουλίου στην Ρόδο. Η Οργανωτική και η Επιστημονική Επιτροπή φρόντισαν για την ανάπτυξη ενός άκρως ενδιαφέροντος επιστημονικού προγράμματος, εστιασμένου στις ανάγκες αλλά και στις προσφερόμενες λύσεις στον σύγχρονο οδοντίατρο. Με πληθώρα καλεσμένων έγκριτων συναδέλφων από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, συγκροτήθηκε ένα πρόγραμμα στρογγυλών τραπεζιών, εισηγήσεων αλλά και κλινικών/πρακτικών φροντιστηρίων που θα καλύψει τις ανάγκες και τους προβληματισμούς και του πλέον απαιτητικού συναδέλφου. Ταυτόχρονα οργανώνεται ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πρόγραμμα κοινωνικών εκδηλώσεων καθώς η πόλη της Ρόδου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα με την αξεπέραστη φυσική ομορφιά του, το κοσμοπολίτικο περιβάλλον του τις σμαραγδένιες ακρογιαλιές και την περίφημη Μεσαιωνική Πόλη.
Το Αιγαιοπελαγίτικο Οδοντιατρικό Συνέδριο γίνεται κάθε δύο χρόνια, κάθε φορά στην έδρα κάθε άλλου αδελφοποιημένου συλλόγου. Γυρίσαμε όλες τις έδρες και επρόκειτο να το κάνουμε το 2020 στη Ρόδο. Λόγω της πανδημίας, δεν μπορούσαμε να το κάνουμε με φυσική παρουσία γι’ αυτό και το αναβάλαμε.
Στην πορεία αδελφοποιήθηκε και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων ενώ το αγκάλιασαν και σύλλογοι από πολλά μέρη της Ελλάδας. Είναι στα πλεονεκτήματα των συναδέλφων μας νησιωτών να γίνονται τέτοια συνέδρια στα νησιά γιατί έρχεται η γνώση πιο κοντά τους. Το συνέδριο στηρίζουν ο Δήμος Ρόδου και η ΠΝΑι. Αναμένονται πάνω από 200 άτομα, πάνω από 25 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και πολλές εμπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα οδοντιατρικά είδη.
Τέλος, να συμπληρώσω ότι παραμένει συνεχής στόχος μας η ενημέρωση για τα στοματολογικά προβλήματα, διότι δυστυχώς η οδοντιατρική παραμένει έξω από την δημόσια περίθαλψη. Το κράτος δεν βοηθάει καθόλου τον Έλληνα πολίτη σε αυτό γι αυτό και οι επιδημιολογικοί δείκτες που αφορούν στα νοσήματα του στόματος, είναι αποκαρδιωτικοί –κατέχουμε τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη.
Γι αυτό θέλουμε να δουλεύουμε πάνω στην πρόληψη. Είναι σε εξέλιξη μια δράση στο πλαίσιο των κοινωνικών μας προγραμμάτων (που είχαν σταματήσει λόγω της πανδημίας) όπου εξετάζουμε μαθητές. Πήγαμε στο δημοτικό σχολείο του Καστελλορίζου, πήγαμε στο Βενετόκλειο και στις Καλυθιές με στοματολογική εξέταση, ενημέρωση για τα προβλήματα που έχουν κ.λπ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου