Εντονες εσωκομματικές αναταράξεις καταγράφονται στο ΠΑΣΟΚ λίγες μόλις ημέρες μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, με τον βουλευτή του κόμματος Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να θέτει επίσημα ζήτημα ηγεσίας και προσφυγής σε κάλπες για την εκλογή προέδρου μέσα στο 2024. Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη έσπευσαν να δώσουν άμεση απάντηση υποστηρίζοντας ότι «το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα», μιλώντας παράλληλα για καλλιέργεια εσωστρέφειας, καθώς και για «επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις».
Πάντως, η πρωτοβουλία του βουλευτή Αρκαδίας φαίνεται πως βρήκε αρκετά «ευήκοα ώτα» εντός των κομματικών τειχών. Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών παραπέμπουν σε ένα πολιτικό «ντόμινο», που είναι βέβαιο πως, ακόμη κι αν δεν οδηγήσει σε πρόωρες εσωκομματικές κάλπες, δημιουργεί νέα δεδομένα στη Χαρ. Τρικούπη και για πρώτη φορά από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, τον Δεκέμβριο του 2021, ένα ισχυρό κύμα αμφισβήτησης.
Το χρονικό και οι αντιδράσεις
Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα ηγεσίας το έθεσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος με επιστολή του προς τον γραμματέα και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, ζητώντας οι εσωκομματικές εκλογές (προγραμματισμένες για το 2025) να επισπευστούν και να γίνουν εντός του έτους. Τα τελευταία 24ωρα αιχμές προς την ηγεσία είχαν εκφραστεί και από άλλα στελέχη, όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Παύλος Γερουλάνος.
Στη συνέχεια, πηγές από το ΠΑΣΟΚ απέρριψαν το αίτημα Κωνσταντινόπουλου με σαφείς αιχμές επισημαίνοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια». «Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων». «Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα σύμφωνα με το καταστατικό», ξεκαθάριζαν οι ίδιες πηγές.
Μετά την επιστολή Κωνσταντινόπουλου, «γρήγορη και συντεταγμένη διαδικασία που θα πάει σε βάθος» τη συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ και θα καταλήξει άμεσα σε «διά ταύτα» ζήτησε και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρωτοβουλία του βουλευτή Αρκαδίας.
«Η επιστολή Κωνσταντινόπουλου εκφράζει μια αυθεντική αγωνία», εκτίμησε από την πλευρά του ο βουλευτής του Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας, μιλώντας στο Talk Radio, σχολιάζοντας πως «συμφωνεί με τις διαπιστώσεις σε πολιτικό επίπεδο», θέτοντας, όμως, ως ζητούμενο την αποφυγή της «παραλυτικής εκκρεμότητας» και της «μακράς εσωστρέφειας».
Ζήτημα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θέτει με άρθρο του στο protothema.gr και o ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος εξελέγη πρώτος στις ευρωεκλογές. «Οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto, και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα», τονίζει ο ευρωβουλευτής του κόμματος. Τόνισε ότι σε «διαδοχικές εκλογές επικράτησαν μικροπολιτικές, προσωποπαγείς και ευνοιοκρατικές στρατηγικές. Αυτό οδήγησε σε διαιρέσεις που διέτρεξαν το κόμμα, από τα στελέχη μέχρι και τη βάση των φίλων του. Τίποτα από αυτά δεν συνάδει με τις αξίες του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το γνωρίζει η κοινωνία, η οποία στις πρόσφατες εκλογές τις απέρριψε με κάθε τρόπο»
Από την πλευρά του, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε μια σοβαρή αποτίμηση, και θα την κάνουμε». Ερωτηθείς για τα αίτια του αποτελέσματος ανέφερε πως είναι πολυπαραγοντικό και θα συζητηθεί στα όργανα. «Είναι μια εσωτερική συζήτηση. και θα είναι μια συζήτηση γενναία, που εκτιμώ ότι θα γίνει άμεσα», τόνισε.
«Από το 2021 πιστεύω σε ένα μεγάλο restart της παράταξης που είχε έτσι και αλλιώς πάντα πρωταγωνιστικό DNΑ (…).Θα δούμε με σοβαρότητα τι θα έπρεπε να έχουμε κάνει καλύτερα και μπροστά σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να έχουμε κυρίαρχη την πολιτική. Έχουμε και την αποχή μιας συντριπτικής πλειοψηφίας που δημιουργεί προβλήματα και στη Δημοκρατία και στο πολιτικό σύστημα. Δεν είμαστε στρουθοκάμηλοι, δεν έχουμε ούτε τα αυτιά ούτε τα μάτια μας κλειστά. Όλα όσα πρέπει να συζητηθούν, θα τα συζητήσουμε. Ό,τι είναι να πω, θα το πω στα όργανα του κόμματος. Στην παρούσα φάση δεν θα ήταν καλό να μην πιάσουμε το μήνυμα των πολιτών. Γιατί και οι άνθρωποι τις παράταξης μας νιώθουν και στεναχώρια και απογοήτευση και δεν μπορούμε αυτό το συναίσθημα εμείς να το μετατρέψουμε σε οργή βγαίνοντας να τσακωθούμε σε sites και τηλεπαράθυρα», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης.
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις και άλλων στελεχών, ειδικά εκείνων που έχουν ανά καιρούς αναδειχθεί ως πιθανοί υποψήφιοι σε περίπτωση εσωκομματικών εκλογών. Πέραν κάποιων ονομάτων που έχουν ήδη αναφερθεί, τέτοιες περιπτώσεις είναι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Χάρης Δούκας.
Υπενθυμίζεται ότι πρώτη που άνοιξε «συζήτηση ηγεσίας» στο κόμμα ήταν η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία από την ίδια τη βραδιά των ευρωεκλογών τόνιζε ότι την επόμενη μέρα θα πρέπει «όλα τα ζητήματα» να τεθούν υπό συζήτηση στα όργανα.
Οπως έγραφε η «Κ», τα βέλη στελεχών και βουλευτών για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής στρέφονται στις επιλογές της ηγετικής ομάδας, σε μια αντιπαράθεση που τώρα αρχίζει και δείχνει να κλιμακώνεται γρήγορα. Οπως φαίνεται, στη Χαριλάου Τρικούπη προετοιμάζονται για μια συγκρουσιακή –όπως όλα δείχνουν– συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα.
Πηγή kathimerini.gr