Ο χάρτης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις παραλίες της Ρόδου θα αλλάξει στο επόμενο διάστημα σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Κώστας Χαλκιάς αναφερόμενος στην εφαρμογή του νέου νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία.
«Σε σχέση με τη δραστηριότητα στους παραλιακούς χώρους, η δημοτική μας αρχή έχει ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να γίνεται εντός του νόμιμου πλαισίου. Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας, ότι δεν μπορεί να γίνεται χρήση των παραλιών χωρίς να υπάρχει παραχώρηση του χώρου, χωρίς αδειοδότηση της δραστηριότητας και σίγουρα όχι χωρίς να τηρούνται η πολεοδομική και αρχαιολογική νομοθεσία. Όλα αυτά είναι αυτονόητα για όλες τις επιχειρήσεις γενικώς και δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις», είπε ο κ. Χαλκιάς και πρόσθεσε ότι:
«Η πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει μπει στη διαδικασία να προσαρμοστεί στο νομικό πλαίσιο. Υπάρχουν επιχειρήσεις ωστόσο που βλέπουμε ότι οι κατασκευές που έχουν κάνει δύσκολα θα αδειοδοτηθούν από τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Ελπίζουμε να μπορέσει ο κάθε επιχειρηματίας να μπει σε διαδικασία άμεσης συνεννόησης με την Αρχαιολογική υπηρεσία και να υποβάλει ένα σχέδιο λειτουργίας της επιχείρησης που να τον βοηθήσει να πάρει τις απαιτούμενες εγκρίσεις. Βεβαίως όμως αυτό δεν ξέρω πόσο εύκολο μπορεί να είναι. Υπάρχουν και επιχειρήσεις όπου λείπουν σχεδόν όλα από τα βασικά προαπαιτούμενα. Αυτές, θα μπουν προφανώς στο στόχαστρο κάποια στιγμή -δεν γνωρίζω αν ήδη υπάρχει κάποια εισήγηση σε εκκρεμότητα. Σίγουρα ο χάρτης των επιχειρήσεων στο νησί μας θα μεταβληθεί το επόμενο διάστημα».
Συνδρομή από το κράτος
Προκειμένου ο δήμος Ρόδου να εφαρμόσει τα καθήκοντά του, όπως ορίζει ο νέος νόμος, θα πρέπει να δημιουργήσει την αντίστοιχη υπηρεσία πράγμα που προϋποθέτει την αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή και το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Ρόδου πρόκειται να ζητήσει τη συνδρομή της κεντρικής διοίκησης.
Συγκεκριμένα ο κ. Κ. Χαλκιάς δήλωσε ότι: «Γνωρίζουμε όλοι ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες, σε γενικές γραμμές τηρούν το νόμο, έχουν άδειες και εγκρίσεις. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το σύνολο των επιχειρηματιών. Πράγματι έχουμε διαπιστώσει όλοι τα προηγούμενα χρόνια, ότι υπήρχαν εκκρεμότητες. Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα σε σχέση με την παραχώρηση του χώρου, ή σε σχέση με τις κατασκευές που είχαν κάνει ή ακόμη σε σχέση με την έγκριση της αρχαιολογίας.
Όλα αυτά τα ζητήματα σαφώς και είναι σημαντικά καθώς στο τέλος της ημέρας καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο επιχειρηματίας δεν δραστηριοποιείται νόμιμα και η δημοτική επιτροπή είναι υποχρεωμένη στις περιπτώσεις αυτές να διακόψει τη λειτουργία της κάθε επιχείρησης.
Σε πρακτικό επίπεδο με την ψήφιση του νέου νόμου, δεν διακόπτουμε μόνο τη λειτουργία της επιχείρησης σφραγίζοντάς την. Εφόσον έχει προηγηθεί και πράξη απομάκρυνσης των κινητών πραγμάτων, έχουμε την υποχρέωση ως δήμος, αν δεν απομακρύνει τα πράγματα ο επιχειρηματίας να το κάνουμε εμείς. Αυτό σε πρακτικό επίπεδο, είναι πάρα πολύ δύσκολο για το δήμο Ρόδου. Δεν μπορούμε όμως να πούμε ότι δεν μπορούμε να εκτελέσουμε μία τέτοια υποχρέωση που μας αναθέτει ο νομοθέτης».
Ο αντιδήμαρχος οικονομικών είπε ότι ο δήμος Ρόδου θα προβεί στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ώστε ιδιώτης να συνδράμει στην μεταφορά του κινητού εξοπλισμού καταστημάτων που θα σφραγιστούν (εάν αυτό χρειαστεί).
«Χρειαζόμαστε προσωπικό, μεταφορικά μέσα και αποθηκευτικό χώρο. Όλη αυτή η υποδομή δεν ήταν δυνατό να δημιουργηθεί από τον Απρίλη που ψηφίστηκε ο νόμος μέχρι σήμερα,. Επί της ουσίας πρέπει να δημιουργηθεί μια υπηρεσία μόνο για το λόγο αυτό.
Συνολικά μιλάμε για κάτι το οποίο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη. Παρόλα αυτά δεν θέλαμε να κατηγορηθούμε ότι δεν θα πράξουμε το καθήκον μας. Από την Παρασκευή εκδώσαμε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με κονδύλια της τάξης των 4-5.000 ευρώ προκειμένου να βρούμε ανάδοχο για την απομάκρυνση και αποθήκευση των κινητών πραγμάτων.
Έπρεπε να είμαστε έτοιμοι καθώς δεν διαθέτουμε την υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό να το κάνουμε μόνοι μας. Βεβαίως όμως θα πρέπει το κράτος και η κεντρική διοίκηση σε ζητήματα που άπτονται της κοινοχρησίας των παραλιών να μας συνδράμει. Η διεκπεραίωση μίας τέτοιας δραστηριότητας, συνεπάγεται τις ανάλογες δαπάνες.
Πρόκειται για μια επιπλέον υποχρέωση των δήμων και προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις, θα πρέπει να υπάρξει συνδρομή από το κεντρικό κράτος. Και θεωρούμε ότι υπάρχει θετική πρόθεση. Στο επόμενο διάστημα πιστεύουμε ότι θα ανοίξει μία συζήτηση σχετικά με το αίτημα αυτό», δήλωσε ο κ. Χαλκιάς.