Προς πώληση όλα τα περιουσιακά στοιχεία που είχε το ΤΑΙΠΕΔ στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Πωλείται και το 10% του ΟΤΕ. Τα έσοδα δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ.
Σχεδόν ταυτόσημο με το τελευταίο κείμενο που περιέγραφε τις απαιτήσεις των δανειστών είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις καθώς προβλέπει την πώληση του ποσοστού (10%) που κατέχει το δημόσιο στον ΟΤΕ, αλλά και την κατάρτιση χρονοδιαγράμματος πώλησης για όλα τα περιουσιακά στοιχεία που είχε το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα εγκριθεί, μάλιστα, από το υπουργικό συμβούλιο, όπως απαιτούσαν από την πρώτη στιγμή οι δανειστές.
Με βάση αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει στις απαιτούμενες νομοθετικές και άλλες ενέργειες ώστε να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία Οδό (την παραχώρηση της οποίας είχε ακυρώσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, τουλάχιστον στις ανακοινώσεις), τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης καθώς και το Ελληνικό. Μάλιστα “η κυβέρνηση θα βεβαιώσει πως οι εκκρεμείς ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος” από τους διαγωνισμούς.
Ειδική αναφορά γίνεται, όπως και στο αρχικό κείμενο των δανειστών, στον καθορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών στους διαγωνισμούς του ΟΛΠ και του ΟΛΘ οι οποίες δεν πρέπει να είναι αργότερα από τον Οκτώβριο του 2015, όπως και στην περίπτωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της εταιρείας τροχαίου υλικού ΟΣΕ (ROSCO), “χωρίς αλλαγές στους αρχικούς όρους των διαγωνισμών”.
Προβλέπεται, επίσης, πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων, με τους σημερινούς όρους, στον πλειοδότη που έχει ήδη επιλεγεί, δηλαδή στο σχήμα υπό τη Fraport.
Το πρώτο μνημόνιο προέβλεπε έσοδα 5 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι τα τέλη του 2011, εκτόξευση στα 15 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2012 και στα 50 δισ. ευρώ έως το τέλος της φετινής χρονιάς! Ομως, σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που κυκλοφόρησε την Πέμπτη το ΔΝΤ, τα συνολικά έσοδα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ήταν μέχρι σήμερα μόλις 3 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,5 δισ.προερχόταν από τον ΟΠΑΠ (πώληση 36% και παραχώρηση αδειών).
Τα στελέχη του ΔΝΤ παραδέχονται πως μέχρι σήμερα η απόδοση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ήταν «πολύ κακή» και θεωρούν πως είναι ώρα για μια «περισσότερο ρεαλιστική» προσέγγιση των μελλοντικών εσόδων. Ετσι, περιορίζουν τα έσοδα σε μόλις 500 εκατ. ευρώ ετησίως από φέτος μέχρι το 2018, δηλαδή δεν θα ξεπεράσουν συνολικά τα 5 δισ. ευρώ.
euro2day.gr
Δεν θα μείνει κομματι του ΟΤΕ που να μην έχουν οι Γερμανοι;; Είναι που είναι πανάκριβος…