Υπέρ της άποψης ότι σήμερα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα που θα είναι βατή για όλους, τάχθηκε ο Μ. Σουλτς κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
«Πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός σήμερα. Αν η ελληνική κυβέρνηση καταρρεύσει η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο. Υπάρχουν χώρες που είναι σκληρές και άλλες που είναι πιο συνεργάσιμες. Η πλειοψηφία θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Πρέπει να αποφύγουμε την ταπείνωση της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Πρέπει να μειώσουμε τις απαιτήσεις μας αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία την οποία η ελληνική πλευρά πρέπει να εγγυηθεί», είπε ο κ. Σουλτς.
Αναφερόμενος στις χθεσινές συζητήσεις στο Eurogroup σημείωσε ότι «έδειξαν ότι βρισκόμαστε σε έναν σωστό δρόμο. Ή θα προχωρήσουμε εποικοδομητικά ή σήμερα θα διαλυθεί κάτι. Βρισκόμαστε σπάνια σε αυτήν την κατάσταση».
«Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν ολόκληρη την Ε.Ε. τα χρονικά περιθώρια είναι μικρά και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν έχουν σημαντικές επιδράσεις».
«Σήμερα το βράδυ πρέπει να υπάρξει μια απόφαση η οποία που θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Υπάρχουν και άλλες διαφορετικές απόψεις; Όπως ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη».
«Όμως η πλειοψηφία είναι της γνώμης ότι το Grexit δεν αποτελεί επιλογή ούτε ένα χρονικά περιορισμένο Grexit. Πρέπει να βρούμε μία λύση για τη βιωσιμότητα της Ελλάδας και την έναρξη διαπραγματεύσεων».
«Η άλλη λύση θα ήταν τις επόμενες ημέρες να ζήσουμε άσχημες καταστάσεις στην Ελλάδα. Πρόκειται για την Ε.Ε. την οποία πρέπει να τη δει κανείς ως σοβαρή ποιοτική δύναμη και τη δυνατότητα που έχει να λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα. Η ευθύνη είναι και στις δύο πλευρές».
Για την πρόταση Σόιμπλε για δημιουργία ταμείου με τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδος ο Σουλτς είπε ότι ο κ. Γιούνκερ είχε αρχικά εισάγει την ιδέα ότι χρηματοδοτικά στοιχεία από ιδιωτικοποιήσεις θα μπορούσαν να δοθούν στη διαχείριση του χρέους.
«Δεν μπορούν τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας να δοθούν σε χέρια τρίτων. Δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε τα χρήματα από τον εθνικό πλούτο της Ελλάδας σε ένα ταμείο που δεν θα ανήκει στην Ελλάδα. Πρέπει να βρούμε μια τεχνική φόρμουλα. Είναι αδιανόητο να αποκλείσουμε την Ελλάδα από τον έλεγχο αυτού του ταμείου», ήταν η αναφορά του κ. Σουλτς.
Τέλος, άφησε εμμέσως πλην σαφώς, αιχμές για τον Β. Σόιμπλε λέγοντας ότι «Αν ένας ΥΠΟΙΚ εκφράζει μία άποψη αυτό δεν σημαίνει ότι εκπροσωπεί και τη χώρα του».
ΑΠΕ-ΜΠΕ