Ειδήσεις

Βαθιά αναδιάρθρωση ζήτησε η κ. Λαγκάρντ – Μέτωπο κατά της Ελλάδας των δορυφόρων της Γερμανίας

Στους κόλπους του Eurogroup επικράτησε μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση ότι μπορεί να εφαρμόσει αυτά για τα οποία θα δεσμευθεί, με πολλές χώρες να ζητούν από την Αθήνα να νομοθετήσει άμεσα -εντός της ερχόμενης εβδομάδας- όλα τα προαπαιτούμενα, ώστε να εγκριθεί η όποια βοήθεια .

Ο ανταποκριτής του Guardian στις Βρυξέλλες μετέδωσε ότι όσο βρισκόταν σε εξέλιξη το δείπνο, οι θεσμοί συγκροτούσαν προσχέδιο της γραπτής απάντησης προς την ελληνική πλευρά, στο οποίο αναφέρονται τα επιπλέον μέτρα που ζητούνται από την Ελλάδα.

Σε ό, τι αφορά το ζήτημα του χρέους, το ΔΝΤ διά της κ. Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να ζήτησε βαθιά αναδιάρθρωση, κάτι το οποίο απέρριψαν αρκετοί υπουργοί της ευρωζώνης.

Στη διάρκεια του πρώτου γύρου των συνομιλιών, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η συνάδελφος Σοφία Δήμτσα στο Mega, δεν ετέθη από κανέναν θέμα Grexit. Η σχετική συζήτηση «φούντωσε» νωρίτερα μετά από δημοσίευμα της FAZ για έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στο οποίο προτείνεται 5ετές Grexit, με παράλληλη ανθρωπιστική βοήθεια, αναδιάρθρωση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν πολλοί υπουργοί οι οποίοι αμφισβήτησαν τη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και τόνισαν ότι το πρόγραμμα πρέπει να είναι πολύ ισχυρό και εμπροσθοβαρές.

Την ίδια ώρα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανθρώπους από το περιβάλλον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετέδωσαν ότι στον πρώτο γύρο της συνεδρίασης υπήρξαν πολλές διαμάχες, με 10 χώρες να είναι μαζί με τη Γερμανία επιδεικνύοντας σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας, και τη Γαλλία να τηρεί σθεναρή στάση υπέρ της χώρας μας.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πήγε πολύ πέρα ​​από το θέμα της χρηματοδότησης ζητώντας την αλλαγή των δομών του ελληνικού κράτους.

Πρέπει να αλλάξετε, γιατί όσα λεφτά και να δώσουμε με αυτό το ελληνικό κράτος σε λίγο καιρό πάλι θα χρειαστούν νέα χρήματα, φέρεται να είπε ο κ. Σόιμπλε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η Φινλανδία κράτησε όπως όλα έδειξαν την πιο σκληρή στάση με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Αλεξάντερ Στουμπ, να δηλώνει πως δεν έχει εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί νέο δάνειο καθώς θα καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός.

Πάντως οι Φινλανδοί δεν μπορούν να μπλοκάρουν από μόνοι τους το δάνειο από τον ΕΜΣ μιας και αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,7% του Μηχανισμού και για την έγκριση του δανείου απαιτείται ποσοστό 85%. Ωστόσο εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι υπάρχουν επτά χώρες μεταξύ αυτών και η Γερμανία που δεν θέλουν χορήγηση νέου δανείου τότε το ποσοστό αυτό φτάνει το 35%.

mignatiou.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου