Αθήνα, 11
Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις διαμηνύουν καθημερινά στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και στο Μαξίμου, ότι η δυσφορία και η οργή των συνταξιούχων φουντώνει. Παράλληλα, στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, αναλύουν τα στοιχεία μετά τις περικοπές και, όπως παραδέχονται αρμόδια στελέχη, «όντως πολλοί συνταξιούχοι έχουν πρόβλημα επιβίωσης».
Τα σχετικά παράπονα έχουν φτάσει ήδη στο πρωθυπουργικό γραφείο και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει οδηγία σε όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς να ψάξουν να βρουν τρόπους προκειμένου να αντισταθμιστούν οι σοβαρές εισοδηματικές απώλειες για 140.000 συνταξιούχους περίπου.
Ταυτόχρονα, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν τη δυσφορία τους και πιέζουν τους κυβερνητικούς για λύσεις επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Κατά τις ίδιες πηγές, το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, αλλά και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, έχουν «βάλει κάτω» τα νούμερα και προσπαθούν να βρουν λύσεις αντισταθμιστικού χαρακτήρα, που δεν θα διαταράξουν όμως την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τους δημοσιονομικούς στόχους.
Πιέσεις
Ωστόσο, δεδομένου του ασφυκτικού δημοσιονομικού πλαισίου, τέτοιες λύσεις δεν είναι εύκολες. Όπως και να έχει, το κυβερνών κόμμα έχει ήδη αρχίσει να… πιέζει την κυβέρνηση προς την ίδια κατεύθυνση. Μάλιστα, όλα δείχνουν πως, αν τελικά κριθεί ότι η κυβέρνηση έχει περιθώρια «διορθωτικών» κινήσεων και αντισταθμιστικών μέτρων, «πιλότο» για τις όποιες αποφάσεις θα αποτελέσει το πλαίσιο διεκδικήσεων που έστειλε στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εργασίας το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
1. Να προχωρήσει στην θεσμοθέτηση ισοδύναμων μέτρων και σε πρωτοβουλίες στήριξης των συνταξιούχων που χάνουν το ΕΚΑΣ (πχ επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ή επιδότηση ενοικίου, επιδότηση των λογαριασμών της ΔΕΗ) τουλάχιστον μέχρι τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης.
2. Να εξαιρεθούν από τα εισοδήματα με βάση τα οποία δίνεται το ΕΚΑΣ, τυχόν αναδρομικές καταβολές συντάξεων ή ΕΚΑΣ καθώς παρατηρείται το απαράδεκτο φαινόμενο άνθρωποι οι οποίοι με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα το δικαιούνται, να κόβονται από την καταβολή του ΕΚΑΣ λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών ορίων το προηγούμενο έτος (εξαιτίας αναδρομικής καταβολής μέσα στο 2015 χρημάτων από το ΕΚΑΣ ή τη σύνταξη περασμένων ετών.)
3. Στις περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών το εισοδηματικό όριο για δικαιούχους του ΕΚΑΣ να ανέλθει στο οικογενειακό εισοδηματικό όριο (11.000) προκειμένου να διορθωθεί η αδικία που αυτή τη στιγμή υφίσταται μια εξαιρετικά ευάλωτη κοινωνική ομάδα όπως είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες. Για τους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών ισχύουν τα ατομικά εισοδηματικά όρια ενώ θα έπρεπε να ισχύουν τα οικογενειακά, καθώς από το εισόδημα αυτό συντηρούν την οικογένειά τους.
4. Να διορθωθεί επειγόντως το πρόβλημα με την καταβολή του ΕΚΑΣ στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80% και στα τέκνα που δικαιούνται τη σύνταξη θανόντων γονέων, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο σε πολλές περιπτώσεις να έχει διακοπεί η καταβολή του για το επόμενο τρίμηνο προκειμένου να εξεταστούν τα στοιχεία των δικαιούχων. Όμως, στους χρόνια πάσχοντες σοβαρών ασθενειών δεν υπάρχει δυνατότητα να στερηθούν αυτά τα χρήματα ούτε για ένα μήνα, καθώς κάτι τέτοιο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους ή ακόμα και την επιβίωσή τους.
Προχωράμε κανονικά, λέει η κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο
Ο εκλογικός νόμος και η συνταγματική αναθεώρηση, ζητήματα κοινωνικής πολιτικής αλλά και ο προγραμματισμός για την πορεία του νομοθετικού έργου, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με στελέχη της κυβέρνησης και συνεργάτες του, στη Βουλή.
«Προχωράμε κανονικά» τόνιζαν κυβερνητικές πηγές ως προς το θέμα του εκλογικού νόμου και σημείωναν, σε σχέση με όσους δεν στηρίζουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την απλή αναλογική, ότι «το πρόβλημα είναι στους άλλους, που είναι δέσμιοι του τακτικισμού τους».
Συζήτηση έγινε για την συνταγματική αναθεώρηση και την πορεία του σχετικού θέματος, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν, ότι θα υπάρξουν άμεσα δημόσιες πρωτοβουλίες.
Επιπλέον, συζητήθηκαν ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, σχετικά με τα οποία αποφασίστηκε προετοιμασία και επόμενη σύσκεψη ειδικά για αυτό το θέμα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες υπήρξε ενημέρωση, ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, προχωρά κανονικά.
Στη σύσκεψη έγινε προγραμματισμός για την πορεία του νομοθετικού έργου. Υπάρχουν σε διάφορα στάδια προγραμματισμού ο εκλογικός νόμος, το νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες, το νομοσχέδιο για δημόσιες συμβάσεις, το νομοσχέδιο για το διαδικτυακό έγκλημα, το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Συνάντηση με Νικολόπουλο
Τον ανεξάρτητο βουλευτή Αχαϊας, Νίκο Νικολόπουλο, δέχθηκε ο πρωθυπουργός. Θέμα της συνάντησης, οι αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.
Νωρίτερα, μιλώντας στο Πρακτορείο ο κ. Νικολόπουλος τόνισε ότι στηρίζει τον προτεινόμενο εκλογικό νόμο.
«Στην επιστολή αναφέρω ότι συνήλθε η ΚΕ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, η οποία αποφάσισε να υποστηρίξουμε τον εκλογικό νόμο και το λέω εκ των προτέρων, ώστε να μην λεχθεί ότι βάζουμε κάποιους όρους, και αν τα βρούμε τα βρήκαμε, αν δεν τα βρούμε δεν θα ψηφίσουμε. Γι΄αυτό το δηλώνω πριν τη συνάντηση» είπε.
Στο κυνήγι των 200
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεντρώσει 200 ψήφους, ώστε οι αλλαγές που προτείνει στον εκλογικό νόμο να εφαρμοστούν από τις επόμενες εκλογές. Με λιγότερες από 200 ψήφους, οι αλλαγές θα ισχύσουν από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Βάσει των συσχετισμών που έχουν διαμορφωθεί στη Βουλή, υπέρ του εκλογικού νόμου τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ (144 βουλευτές), οι ΑΝΕΛ (9 βουλευτές), η Ένωση Κεντρώων (9 βουλευτές) και το ΚΚΕ (15 βουλευτές).
Επιπλέον, θα υπερψηφίσουν ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.
Από την πλευρά της, η Χρυσή Αυγή έχει επιφυλαχθεί για τη στάση που θα τηρήσει. Σε περίπτωση, πάντως, που συνταχθεί με την κυβέρνηση, τότε το σύνολο των βουλευτών που προτίθενται να υπερψηφίσουν ανέρχεται στους 197.
Η κυβέρνηση δεν θεωρεί απίθανο να καταφέρει να βρει ακόμη τρεις βουλευτές, «δείχνοντας» προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, αναμένοντας δηλαδή «ανταρσίες».
Απέρριψε το ΣτΕ
τα ασφαλιστικά μέτρα
τηλεοπτικών σταθμών
Η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Παπαγεωργίου, απέρριψαν τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τριών εν λόγω τηλεοπτικών σταθμών (Αlpha, Star Channel και Έψιλον), που είχαν συζητηθεί κεκλεισμένων των θυρών στις 30 Ιουνίου 2016 και αφορούσαν τη διαγωνιστική διαδικασία χορήγησης των 4 τηλεοπτικών αδειών, 3 εκατ. ευρώ η κάθε μια, για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας.
Παράλληλα, δημοσιεύθηκε το σκεπτικό της απόφασης ασφαλιστικών μέτρων (124/2016) της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση του Mega Channel.
Συγκεκριμένα το ΣτΕ, στην απόφασή του για το Mega Channel, έκρινε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, η προσβαλλόμενη υπ’ αριθμ. 7984/2016 απόφαση των υπουργών Επικρατείας και Οικονομικών, με την οποία καθορίσθηκε στα 3 εκατ. ευρώ η τιμή εκκίνησης για κάθε μια από τις 4 «δημοπρατούμενες άδειες παροχών περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)», είναι προγενέστερη της προκήρυξης του διαγωνισμού (δηλαδή είναι εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας).
Όποτε, σύμφωνα με το Ν. 3886/2010, η αίτηση του Mega Channel δεν έχει το χαρακτήρα ασφαλιστικών μέτρων, αλλά το χαρακτήρα αίτησης αναστολής (Π.Δ. 18/1989).
Σύμφωνα με το ΣτΕ η αίτηση του Mega Channel, ως αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, είναι απορριπτέα ως αβάσιμη, αλλά και ως αίτηση αναστολής είναι και πάλι απορριπτέα, καθώς από την επίμαχη υπουργική απόφαση δεν προκαλείται στον τηλεοπτικό σταθμό «βλάβη ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη», αλλά «ούτε στοιχειοθετούνται οι εξαιρετικοί εκείνοι λόγοι οι οποίοι θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν» τη χορήγηση της αναστολής και έτσι επέστρεψε στο κανάλι το παράβολο που είχε καταθέσει για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 33.233,34 ευρώ.