Συνέντευξη Τύπου «εφ όλης της ύλης» παραχώρησε χτες ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ Α.Ε. κ. Γιώργος Κακούλης, ο οποίος εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την πορεία των εσόδων της εταιρείας, ενώ απεκάλυψε ότι η εταιρεία που ενοικίασε το «Ακταίον», οφείλει μερικά μισθώματα στον Δήμο Ρόδου.
Αναλυτικότερα, ο κ. Κακούλης δήλωσε τα εξής:
«Έχουν συμπληρωθεί ήδη τρεις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μου στην προεδρία της ΔΕΡΜ Α.Ε. Τα ακίνητα τα οποία έχει στην αρμοδιότητά της και διαχειρίζεται η εταιρεία του Δήμου Ρόδου, είναι: το Ακταίον, το Κυλικείο και το Ανθοπωλείο στο Κοιμητήριο του Ταξιάρχη, το Συσσίτιο στην Μεσαιωνική Πόλη, τα τουριστικά καταστήματα και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Κοιλάδα των Πεταλούδων, οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις στο Φράγμα της Απολακκιάς, το κυλικείο του Δημαρχείου, οκτώ αναψυκτήρια σε παραλίες -τα οποία όμως δεν λειτουργούν όλα, τα ξενοδοχεία Έλαφος και Ελαφίνα, οι κατασκηνώσεις στον Προφήτη Ηλία, το ακίνητο επί της οδού Κοδριγκτώνος και Βενετοκλέων γωνία (Όασις) και το αναψυκτήριο επί της οδού Πατριάρχου Αλεξανδρείας Χριστοφόρου και φυσικά, οι γνωστές Πηγές Καλλιθέας.
Εδώ και τρεις μήνες, έχουμε ξεκινήσει μια καλύτερη διαχείριση –χωρίς να θέλω να αφήσω υπονοούμενα για συναδέλφους- προσπαθώντας να βελτιώσουμε τα οικονομικά και τα έσοδα της ΔΕΡΜ Α.Ε. καθώς, όπως γνωρίζετε, οι δύο προηγούμενες περίοδοι ήταν αρνητικές. Εάν και η φετινή περίοδος αποδειχθεί αρνητική, θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα για την εταιρεία. Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά, καθώς από τις πρώτες ενδείξεις –σύμφωνα και με τα στοιχεία που έχω μέχρι αυτή την στιγμή- τα έσοδα έχουν αυξηθεί κατά 15%, ενώ οι δαπάνες έχουν μειωθεί, σχεδόν κατά 40%».
Ο κ. Κακούλης είπε ακόμη ότι στο τρίμηνο που είναι πρόεδρος, η ΔΕΡΜ Α.Ε. παραχώρησε την διαχείριση κάποιων επιχειρήσεων τις οποίες διαχειριζόταν η εταιρεία με τα όποια προβλήματα ανέκυπταν, λόγω της μη έγκαιρης πρόσληψης υπαλλήλων. «Αυτό καθιστούσε αδύνατη την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να υφίσταται ζημιά η ΔΕΡΜ Α.Ε. Θεωρήσαμε σκόπιμο να προχωρήσουμε και να παραχωρήσουμε την διαχείριση μέσα από την διαδικασία διεθνών διαγωνισμών για τα τουριστικά καταστήματα και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Κοιλάδα των Πεταλούδων. Επιπλέον, ετοιμάζουμε έναν διαγωνισμό για την εκμίσθωση του ακινήτου του αναψυκτηρίου στην οδό Πατριάρχου Αλεξανδρείας Χριστοφόρου. Παράλληλα, έχουν εκμισθωθεί οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις στο Φράγμα της Απολακκιάς και στο επόμενο διάστημα –έως τέλος Ιουλίου- θα έχει βγει σε διαγωνισμό το Έλαφος και Ελαφίνα καθώς και το ακίνητο ‘Όασις’. Κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο για να βελτιώσυμε τα έσοδα της εταιρείας» δήλωσε ο κ. Γ. Κακούλης.
Παράλληλα, μίλησε για τις Πηγές Καλλιθέας, που αποτελούν βασική πηγή εσόδων για τον Δήμο Ρόδου: «Τα έσοδα από τις Πηγές Καλλιθέας, είναι αρκετά βελτιωμένα σε σχέση με πέρσι τόσο σχετικά με την επισκεψιμότητα, όσο και με τις εισπράξεις από το αναψυκτήριο που υπάρχει εκεί. Προσωπικά, όταν ανέλαβα, διαπίστωσα ότι στις Πηγές Καλλιθέας έπρεπε να γίνουν επεμβάσεις συντήρησης στο κτήριο. Αμέσως έγιναν οι πρώτες ενέργειες, δόθηκε μία εργολαβία και προχωράμε σε μια προσπάθεια αισθητικής αναβάθμισης του κτηριακού συγκροτήματος. Μιλάμε για συντηρήσεις των μεταλλικών και ξύλινων στοιχείων του μνημείου. Είναι ήδη εμφανής η διαφορά» όπως είπε.
Ο κ. Κακούλης είπε ακόμη ότι το προσεχές σαββατοκύριακο, θα επισκεφθεί την Ρόδο το δ.σ. του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών.
Οι δημόσιες τουαλέτες
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην εκμίσθωση σε ιδιώτη των δημοσίων τουαλετών (WC) που υπάρχουν στην πόλη και σε άλλες περιοχές της Ρόδου -κυρίως τουριστικές. Όπως έγραψε η «δ», ο μειοδότης είναι η εταιρεία GlobeWilliams Hospitality (Μονοπρόσωπη ΕΠΕ ντόπιων συμφερόντων) η οποία αναλαμβάνει την διαχείριση και την καθαριότητα των τουαλετών.
Ήδη οι 27 δημόσιες τουαλέτες που υπάρχουν, έχουν δοθεί σε ιδιώτη και λειτουργούν στην Μεσαιωνική Πόλη, στο παραλιακό μέτωπο και στην Νέα Αγορά ενώ η ΔΕΡΜ Α.Ε. ενέκρινε να δοθούν μέσα από διαγωνισμό κι άλλες δημόσιες τουαλέτες ανεβάζοντας τον αριθμό σε 39 (σε διάφορα μέρη του νησιού).
Σύμφωνα με τον κ. Κακούλη: «Προσθέτουμε και περιοχές, όπως το Φαληράκι, τ’ Αφάντου, η Λίνδος, τα Βληχά, οι Πεύκοι, η Ιαλυσός, η παραλία της Τσαμπίκας και στο Νεώριο. Στόχος είναι να βελτιώσουμε την εικόνα που έχουν οι δημόσιες τουαλέτες σε ολόκληρο το νησί –κυρίως στις τουριστικές περιοχές που έχουν πολύ κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες. Το έργο αφορά 12ετή μίσθωση».
Το Ακταίον
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν αληθεύουν οι φήμες, πως η εταιρεία που έχει αναλάβει το ‘Ακταίον’ οφείλει κάποια ενοίκια στην ΔΕΡΜ Α.Ε. ο κ. Κακούλης, τις επιβεβαίωσε, λέγοντας: «Μέχρι τώρα, η εταιρεία ήταν αρκετά συνεπής απέναντί μας σε σχέση με κάποιους άλλους. Είναι αλήθεια, υπολείπεται κατά 2-3 μισθώματα. Ωστόσο έχουν γίνει οχλήσεις, υπάρχει καλή ροή, και καλή συνεργασία ανάμεσα στην δημοτική αρχή και στην εταιρεία».
Λοιπά θέματα-
Η οδός Καμείρου
Όσον αφορά το ‘Όασις’ θα δοθεί υπό μορφή παραχώρησης το μάνατζμεντ ενώ για τις κατασκηνώσεις του Προφήτη Ηλία, είπε ότι παραμένουν στην προθύστερη κατάσταση: «Στόχος του δημάρχου κ. Χατζηδιάκου είναι να εκσυγχρονιστούν οι κατασκηνώσεις και να φιλοξενούν πολλές δραστηριότητες, προκειμένου να είναι ελκυστικές».
Ο κ. Κακούλης, με την ιδιότητα του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου της Πολεοδομίας και του Πολεοδομικού Σχεδιασμού, δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια ελέγχων στους κοινόχρηστους χώρους σε όλο το νησί (πλην της Μεσαιωνικής Πόλης και της Νέας Αγοράς): «Προς το παρόν γίνονται συστάσεις κι επειδή υπάρχουν πολλά παράπονα λόγω της οικονομικής κρίσης, προσπαθούμε να είμαστε ανεκτικοί. Φυσικά, μέχρι ενός ορισμένου σημείου. Από εκεί κι έπειτα, θα ξεκινήσει και η επιβολή προστίμων».
Τέλος, αναφέρθηκε στην διάνοιξη της οδό Καμείρου, η οποία έχει απασχολήσει την δημοτική αρχή επί μακρόν: «Η μελέτη για την οδό Καμείρου, πέρασε από το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το οποίο και την ενέκρινε με κάποιες τροποποιήσεις. Βρισκόμαστε στο στάδιο των ανασκαφών. Θα πρέπει δηλαδή, να οργανώσουμε τις ανασκαφές –το κόστος των οποίων ανέρχεται σε 55.000 ευρώ περίπου. Από εκεί και πέρα, πρέπει να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Ρόδου προκειμένου να ξεκινήσουν οι επεμβάσεις. Υπολογίζουμε ότι ο χρόνος υλοποίησης των ανασκαφών θα είναι έξι μήνες. Από εκεί και πέρα, θα ακολουθηθούν όλες οι γνωστές διαδικασίες, με προκήρυξη διαγωνισμού, ανάδειξη αναδόχου κ.λπ. Φανταστείτε όμως, ότι περιμέναμε…. 40 χρόνια για να κατεδαφίσουμε τα ρυμοτομούμενα! Το ίδιο συμβαίνει και με την διαπλάτυνση επί της Μιχαήλ Πετρίδη που επίσης βρίσκεται σε εκκρεμότητα…»