Τον Ιούλιο του 2019 συμπληρώνονται 75 χρόνια από τον εκτοπισμό της Εβραϊκής κοινότητας Ρόδου και Κω στο Άουσβιτς στις 23 Ιουλίου 1944.
Οι φετινές εκδηλώσεις Μνήμης οργανώνονται από την Κοινότητά μας με ιδιαίτερη φροντίδα λόγω της συγκεκριμένης επετείου και της συμμετοχής ικανοποιητικού αριθμού Ροδιτών του εξωτερικού.
Η επίσημη τελετή Μνήμης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Ιουλίου 2019 και ώρα 11.00πμ στην Εβραϊκή Συναγωγή Ρόδου παρουσία των τοπικών αρχών και εκπροσώπων του Ελληνικού Εβραϊσμού.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν επίσης προβολή ταινίας, συναυλία αφιέρωμα στο Leonard Cohen, διαλέξεις βασισμένες στο ιστορικό της Κοινότητας μέσα από τα ιταλικά αρχεία και μουσική βραδιά με σεφαραδίτικη μουσική από το ροδίτικο μουσικό συγκρότημα «AMANESSA»
ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΡΟΔΟΥ
Αναλυτικά οι εκδηλώσεις
Αφιέρωμα στα Σεφαραδίτικα τραγούδια – Μουσικό σύνολο “AMANESSA”
Διοργάνωση Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου
Είσοδος Ελεύθερη
Τετάρτη 24 Ιουλίου , 20.30μμ
Συναγωγή «Kahal Shalom»
(Σιμμίου & Δωσιάδου, Παλιά Πόλη, Ρόδος)
Μουσικό σύνολο “AMANESSA”
Ελένη Αλεξίου – Φωνή / Κρουστά
Δημήτρης Γεωργαλίδης – Πολίτικο Λαούτο
Ιωάννης Καρανικόλας – Πολίτικη Λύρα
Άννα Νικητιάδη – Κρουστά / Νέυ
Σπύρος Τζουμερκιώτης – Ταμπουράς
Οι Σεφαραδίτες αποτέλεσαν αναπόσπαστο μέρος του τοπικού πολιτισμού. Για αυτό τον λόγο μάλλον, εξηγείται η οικειότητα που προξενούν στο Ελληνικό κοινό τα Σεφαραδίτικα τραγούδια που γράφτηκαν μετά τη φυγή των Σεφαραδιτών από την Ιβηρική Χερσόνησο, τα οποία ενώνουν την Βυζαντινή μουσική παράδοση της Πόλης, της Θεσσαλονίκης και της Σμύρνης με την γλώσσα της Ισπανίας του Θερβάντες. Στα τραγούδια αυτά συνυπάρχουν οι ήχοι της Βυζαντινής μουσικής, τα Οθωμανικά μακάμ, κλίμακες και τρόποι της Μεσαιωνικής και της Ισπανικής μουσικής και παραδοσιακοί ρυθμοί.
Θα παρουσιαστούν τραγούδια διαφόρων ειδών όπως αφηγηματικά που μοιάζουν με τις δικές μας παραλογές, τραγούδια της αγάπης, του γάμου και τραγούδια που περιγράφουν μικρές προσωπικές ιστορίες, μεταξύ των οποίων κάποια σε δάνειους δικούς μας σκοπούς και κάποια με προέλευση ή αναφορά στους στίχους τη Ρόδο.
ΣΥΝΑΥΛΙΑ – Διοργάνωση: Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου – Είσοδος Ελεύθερη
Κυριακή 21 Ιουλίου 9.μ.μ
Παλάτι μεγάλου Μαγίστρου
«Αφιέρωμα στον Leonard Cohen»
Μία συναυλία αφιερωμένη στον Leonard Cohen. Τρεις νέες τραγουδίστριες ερμηνεύουν τα τραγούδια που έχει σφραγίσει ο ίδιος με τη χαρακτηριστική βαριά φωνή του, με τη συνοδεία τριών εξαιρετικών μουσικών και λιτών οπτικών παρεμβάσεων.
Η Nalyssa Green, η Sugahspank! και η Lou is μας ταξιδεύουν με τις ξεχωριστές φωνές τους στο θαυμαστό σύμπαν του Leonard Cohen.
Ο Cohen αποτελεί μια μοναδική περίπτωση καλλιτέχνη. Ποιητής, μουσικός, δάσκαλος και μαθητής μοιράστηκε τις σκέψεις του και τη ζωή του μέσα από απλές μελωδίες και μια βαθιά “θεία” χρυσή φωνή. Γοητευτικός, ευγενικός και ουσιαστικός όπως τα τραγούδια του, ο Leonard έζησε μια γεμάτη ζωή.
Η αγάπη του για τη ζωή και την ανθρώπινη φύση με τις αδυναμίες της είναι έκδηλη στη μουσική του, ενώ το χιούμορ και η μελαγχολία, το ταξίδι και ο προορισμός, το σώμα και το πνεύμα είναι δίπολα που συνυπάρχουν αρμονικά στο έργο του.
Έξι μουσικοί επιλέχθηκαν για να ερμηνεύσουν στιγμές από την πορεία του. Τρεις νέες τραγουδίστριες με πολύ διαφορετικές πορείες αλλά με κοινή ανάγκη την αναζήτηση και κοινό χαρακτηριστικό την τόλμη, θα προσεγγίσουν τα τραγούδια που έχει σφραγίσει η βαριά αντρική φωνή του Cohen.
Η εύθραυστη αθωότητα της Nalyssa Green, η βαθιά εκφραστική φωνή της Sugahspank! και η καλλιεργημένη και ευέλικτη φωνή της Lou is, πλαισιωμένες από τον βιρτουόζο ντράμερ Σεραφείμ Μπέλλο, τον μαέστρο Γιώργο Δελλή στα πλήκτρα, και τον λακωνικά μελωδικό Αδωνι Γουλιέλμο στην κιθάρα (Swing Shoes) θα συναντηθούν στη σκηνή και θα δημιουργήσουν μία μοναδική ζωντανή σύμπραξη προς τιμή του μεγάλου Leonard Cohen.
Προβολή Ταινίας – Διοργάνωση: Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου – Είσοδος Ελεύθερη
Σάββατο 20 Ιουλίου 9.μ.μ
Θερινός κινηματογράφος «Ρόδον»
«Γυναίκα από χρυσό» – «Woman in Gold»
2015 ‧ Δραματική ταινία/Ιστορική μυθοπλασία ‧ 1 ώ. 49 λ.
Αγγλική με ελληνικούς υπότιτλους
«H Γυναίκα από χρυσό» είναι αμερικάνικη ταινία του 2015 σε σκηνοθεσία του Σάιμον Κέρτις. Πραγματεύεται την υπόθεση της Μαρίας Άλτμαν, Εβραίας από τη Βιέννη, η οποία διεκδίκησε από την αυστριακή κυβέρνηση μια παγκοσμίου φήμης ζωγραφική, την προσωπογραφία της θείας της Αντέλε Μπλοχ -Μπάουερ του Γκούσταφ Κλιμτ, που είχε κλαπεί από τους Ναζί, κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Το έπραξε όχι μόνο για να ξανακερδίσει το δικαίωμά της, αλλά και για να εξασφαλίσει κάποια δικαιοσύνη για τον θάνατο, την καταστροφή και την τεράστια κλοπή έργων τέχνης που διέπραξαν οι Ναζί.