Πέντε μέρες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου είδε το φως της δημοσιότητας, η πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από την Κάπα Research. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 9-11 Ιουλίου, σε δείγμα 1.001 ατόμων σε όλη τη χώρα και η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.
Σύμφωνα με την έρευνα η αποδοχή της νέας κυβέρνησης είναι υψηλός, ενώ θετικά κρίνεται και το αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ παρά την ήττα του. Παράλληλα για τον ΣΥΡΙΖΑ οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι πρέπει να κινηθεί περισσότερο προς τον χώρο της κεντροαριστεράς. Συγκεκριμένα το 51% απαντάει ότι είδε θετικά και μάλλον θετικά το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ το 46% αρνητικά και μάλλον αρνητικά. Ακόμη η εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση φτάνει στο 45% των ερωτηθέντων.
Αντίθετα το 54% δεν δείχνει να εμπιστεύεται τη νέα κυβέρνηση. Την ίδια ώρα το 61% των ερωτηθέντων επιθυμεί να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη θητεία της, ενώ το 35% δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο. Από την άλλη πλευρά το 63% των ερωτηθέντων θέλει η κυβέρνηση να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη μείωση των φόρων, ενώ το 40% επιθυμεί η προτεραιότητα της κυβέρνησης να είναι η αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας.
Όσον αφορά την αποδοχή των νέων υπουργών, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με 62% και ακολουθούν ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης με 57%, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης 55%, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος με 54 % και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με 53%.
Ακόμη το 63% θετικά αξιολογεί το αποτέλεσμα των εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 62% εκτιμά ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν στρατηγική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά την επόμενη μέρα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει για τους περισσότερους να έχει άνοιγμα στη Σοσιαλδημοκρατία. Επιπρόσθετα οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ κρίνουν αρνητικό το αποτέλεσμα του κόμματος στις εθνικές εκλογές, ενώ μοιρασμένες είναι οι απόψεις για το μέλλον του κόμματος.
Δείτε αναλυτικά τις κάρτες της δημοσκόπησης
Η ανάλυση της έρευνας *
Στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία, ταραχώδης και δυσερμήνευτη, προστέθηκε τελευταία ένα ευδιάκριτο χαρακτηριστικό: οι περίοδοι χάριτος έχουν εκλείψει. Η νέα κυβέρνηση, στην πρώτη εβδομάδα σχηματισμού της, έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης όπως, άλλωστε, και τα περισσότερα κυβερνητικά σχήματα της τελευταίας 20ετίας (βλ. δημοτικότητα υπουργών των κυβερνήσεων μετά το 2000 από τη βάση δεδομένων της Κάπα Research).
Τα αποτελέσματα του έργου της, η ευκρίνεια των παρεμβάσεών της, η ηθική των μελών της και η επιμονή της στα δύσκολα θα κρίνουν το χρονικό εύρος βιωσιμότητάς της. Η μεγάλη πλειοψηφία (άνω του 60%) την θέλει να εξαντλεί την τετραετία. Οι πολίτες αναμένουν κινήσεις – με αποφασιστικότητα – στους τομείς του φορολογικού, της ασφάλειας, των επενδύσεων, της Παιδείας και του εκσυγχρονισμού του κράτους.
Στις εκλογές νίκησε περισσότερο η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ενωτική φιλελεύθερη Κεντροδεξιά παρά η ρεβανσιστική Δεξιά. Μπορεί η σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος να θολώνει το τοπίο, ωστόσο, η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου και οι υπουργοί που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις δημοφιλίας αποδίδουν ακριβέστερα την εικόνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ικανοποιητικό αποτέλεσμα (τουλάχιστον για το 63% των πολιτών), παραμένει στο μικροσκόπιο της κοινής γνώμης, σαν ο κανόνας της εξαφάνισης της περιόδου χάριτος να ισχύει και για την αντιπολίτευση. Στις 7 Ιουλίου ευνοήθηκε εκλογικά από την ανάγκη ελέγχου μιας καλπάζουσας κεντροδεξιάς κυβέρνησης που προμήνυε ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών. Στις 26 Μαΐου, όμως, είχαν ήδη φανεί οι αδυναμίες του.
ε αντίθεση με το κοινό της συντηρητικής παράταξης που επιζητεί και επιβραβεύει τους επιτυχημένους και τους ισχυρούς, τα κοινά που έλκει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενθουσιάζονται από ιστορίες επιτυχίας, σίγουρους νικητές ή αλαζονικές συμπεριφορές της εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σαφώς καλύτερες επιδόσεις ως outsider, ως πολιτικός εκφραστής των outsider της ελληνικής κοινωνίας, και όχι ως φαβορί ούτε ως success story.
Η αλλαγή πλεύσης πριν τις εθνικές εκλογές και τα πρώτα μετεκλογικά δείγματα γραφής ήταν στη σωστή κατεύθυνση και συνάδουν με την παραπάνω εκδοχή. Η ταχύτητα και η ποιότητα του μετασχηματισμού του κόμματος θα κρίνουν τις αντοχές του στην αντιπολίτευση. Το σχετικά ήπιο κλίμα που επικρατεί μετά τις ευρωεκλογές είναι παραπλανητικό: ο παλιός διχασμός είναι πάντα ζωντανός. Οι ερωτώμενοι ακροβατούν μεταξύ διχασμού και ανοχής στην παρούσα κυβέρνηση, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα (47% θετικών vs. 45% αρνητικών συναισθημάτων). Η σύγκρουση για τα προβλήματα της χώρας θα ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο απότομα.
*Του Αλέξη Ρουτζούνη, πολιτικού Ερευνητή