Χθες ήταν η Ραλλία Χρηστίδου, fake φωτογραφία της οποίας έκανε το γύρο του διαδικτύου, δείχνοντάς την να μιλά στο βήμα της Βουλής με δήθεν ανοιχτό ντεκολτέ, εμφανές προϊόν φωτομοντάζ.
Πιο πριν ήταν η Φώφη Γεννηματά που «χρεώθηκε» την ενδεχόμενη επίσκεψη σε κομμωτήριο ως πιθανή αιτία απουσίας της από τη Βουλή.
Προηγήθηκαν σχόλια για τις ενδυματολογικές επιλογές της Εφης Αχτσιόγλου, της Εύας Καϊλλή, της Όλγας Κεφαλογιάννη, της Θεοδώρας Τζάκρη, για το αν είναι κοντή η φούστα, αν είναι ανοιχτό το μπούστο, αν οι γόβες είναι Louboutin, αν η τσάντα είναι louis Vuitton, αν τα κοσμήματα είναι Bulgari…Μία γυναίκα στην πολιτικη – σε κάθε βαθμίδα – κρίνεται πρωτίστως από την εμφάνισή της.
«Γκομενάκια», «καλτσοδέτες», «δεν είστε νέα ούτε πολιτικά, ούτε αισθητικά», «αργείτε πολύ να ολοκληρώσετε», είναι μερικές μόνο από τις εκφράσεις που έχουν καταγραφεί εντός της αιθούσης, αλλά και πέριξ της Βουλής, λες και πρόκειται για συνοικιακό καφενείο.
Ακόμα και το γεγονός ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν έχει αποκτήσει παιδί, αποτέλεσε αντικείμενο σχολιασμού σε συζήτηση εντός της Βουλής.
Είναι οι άντρες βουλευτές, συνάδελφοί τους, που κρατούν τη μεζούρα για να μετρούν το μήκος της φούστας, το βάθος του ντεκολτέ, το ύψος του τακουνιού… Είναι εκείνοι που δεν τις υπερασπίζονται όταν γίνονται αντικείμενο σεξιστικών σχολίων.
Από το “άνδρες η πόλις εστίν” του Θουκυδίδη που δυστυχώς εξακολουθεί 2500 χρόνια μετά να αποτελεί βασικό αξίωμα της δομής και της λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος, μέχρι την εκλογή της Ελένης Σκούρα της πρώτης Ελληνίδας βουλευτή, την αναδιοργάνωση από τα κόμματα των μαζικών γυναικείων οργανώσεων μετά τη δικτατορία και την εκλογή επτά γυναικών βουλευτών το 1974 στις πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης μέχρι τις… μόλις πέντε γυναίκες υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης Μητσοτάκη, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει.
Ο σεξισμός παραμένει ατιμώρητος, εντός κι εκτός Βουλής, κι αν μέσα στον «Ναό της Δημοκρατίας» υποτίθεται ότι πρέπει να δίδεται το καλό παράδειγμα, οι καφενειακού τύπου εκφράσεις και τα έμφυλα στερεότυπα που αναπαράγονται από τους άνδρες βουλευτές δείχνουν ότι έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα μπροστά μας, μέχρι να αντιληφθούμε ότι το «δηλητήριο» αυτό διαχέεται στην κοινωνία και εκπορεύεται από αυτήν, δημιουργώντας φαύλους κύκλους στους οποίους εγκλωβίζονται γυναίκες κάθε ηλικίας και από όλα τα κοινωνικά στρώματα.
Την ώρα που η πολιτεία με δράσεις και πρωτοβουλίες της επιχειρεί να εξαλείψει την ανισότητα των φύλων και την κάθε μορφής βία -ναι, ο σεξισμός είναι βία- εντός της Βουλής αλλά και στις δύο βαθμίδες αυτοδιοίκησης, δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό ότι στις πολιτικές αντιπαραθέσεις απαντάς με πολιτικά επιχειρήματα. Αν δεν είσαι ικανός να το πράξεις, τότε το πρόβλημα έγκειται στην πολιτική, κοινωνική και μορφωτική σου ανεπάρκεια και όχι στο μήκος της φούστας της συναδέλφου σου.
Το ρολόι, πρέπει να γυρίσει 2.500 χρόνια μπροστά.