Ειδήσεις

Η ακτοφυλακή της Τουρκίας χαρακτηρίζει την ελληνική βραχονησίδα Ζουράφα “τουρκική”, με αφορμή επεισόδιο με αλιευτικό

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού

Μόλις 24 ώρες μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, σε ανακοίνωσή της η τουρκική ακτοφυλακή χαρακτηρίζει τη Ζουράφα τουρκική, υποστηρίζει πως ανήκει στο Τσανάκκαλε και τονίζει πως το λιμενικό της την “υπερασπίζεται”, όπως αναφέρει ο ιστότοπος skai.gr.

Αφορμή στάθηκε επεισόδιο με σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, το οποίο συγκρούστηκε με το τουρκικό αλιευτικό βορειοανατολικά της βραχονησίδας Ζουράφα, το πρωί της Πέμπτης.

Όπως αναφέρει το ελληνικό Λιμενικό, τις πρωινές ώρες σήμερα, ένα πλωτό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής εντόπισε ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αλιεύει εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά βραχονησίδας Ζουράφα.

Κατά την προσπάθεια ελέγχου του αλιευτικού, ο κυβερνήτης του τουρκικού σκάφους πραγματοποίησε απότομη αλλαγή πορείας με αποτέλεσμα την επακόλουθη σύγκρουση των δύο σκαφών.

Στη συνέχεια το αλιευτικό αποχώρησε με κατεύθυνση προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το πλωτό του Λιμενικού παρέμεινε στην περιοχή για την εκτίμηση των ζημιών και την παροχή βοήθειας στο αλιευτικό. Μετά την απομάκρυνση του τούρκικου αλιευτικού, το σκάφος του Λιμενικού επέστρεψε στο λιμάνι της Σαμοθράκης, όπου διαπιστώθηκαν μικρές υλικές ζημιές στο πρωραίο τμήμα του.

Τι αναφέρει η τουρκική Ακτοφυλακή
Σε ανακοίνωσή της, η Ακτοφυλακή της Τουρκίας αναφέρει ότι:

“Στις 11 Ιουλίου, στις 11:25 π.μ., αναφέρθηκε ότι αλιευτικό σκάφος με τουρκική σημαία το οποίο έφερε την ονομασία “Kızılelma-1”, ψάρευε ανοικτά του Φάρου της Ζουράφας στην περιοχή Çanakkale’s Gökçeada, όταν παρενοχλήθηκε από την ελληνική ακτοφυλακή, η οποία ήρθε στο σημείο, πέρασε κοντά από το αλιευτικό προκαλώντας του υλικές ζημιές, καθώς το χτύπησε στην μπροστινή αριστερή πλευρά. Στο σημείο έσπευσαν αμέσως 4 σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Διαπιστώθηκε ότι η ελληνική ακτοφυλακή απομακρύνθηκε γρήγορα από το σημείο, ενώ τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής κατευθύνονταν προς τα εκεί, ότι δεν υπήρχαν σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής γύρω από το περιστατικό κατά τη διάρκεια των ερευνών που ακολούθησαν, ότι τα μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο αλιευτικό τραυματίστηκαν ελαφρά από σπασμένα τζάμια αποτέλεσμα της σύγκρουσης. Το αλιευτικό ρυμουλκήθηκε και οδηγήθηκε στο λιμάνι Gökçeada.

Οι έρευνες για το συμβάν συνεχίζονται

Η Τουρκική ακτοφυλακή συνεχίζει στο καθήκον της να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα στις θάλασσες της χώρας, εντός των τουρκικών ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα.”

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ    17.07.2024 12:23

    Αν και η Ζουράφα απέχει πολύ λίγο περισσότερο από 6 ναυτικά μίλια ανατολικά από τη Σαμοθράκη, τα Τουρκικά ΜΜΕ για δημιουργία εντυπώσεων την αναφέρουν βορείως την Ίμβρου, από την οποία απέχει περισσότερο από 14 ναυτικά μίλια! Όσο αφορά το καθεστώς της, επισημαίνεται ότι στο διεθνές δίκαιο υπάρχει μόνο ο όρος «νήσος» και δεν υπάρχουν άλλοι όροι όπως «βραχονησίδα» κ.λ.π όπως πολύ το θέλουν οι Τούρκοι. Κατά συνέπεια είναι λάθος να μιλάμε για «βραχονησίδα» Ζουράφα αναφερόμενοι σε αυτό το νησί που βρίσκεται τόσο πολύ κοντά στη Σαμοθράκη και έχει δική του χωρική θάλασσα. Αυτά τα αναλύω λεπτομερώς για την περίπτωση των Ιμίων για τα οποία ατυχώς κάποιοι κάνουν το ίδιο λάθος εδώ: Η πληρέστερη ανάλυση για τα Ίμια και το νομικό καθεστώς τους | Τι άλλαξε το 1996 – De-Facto

    Το άρθρο 398 που προστέθηκε στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα με το άρθρο 97 του Νόμου 4855/ΦΕΚ215Α?12-11-21 λέει τα εξής: «Όποιος ασκεί αλιευτική δραστηριότητα με σκάφος ή άλλο πλωτό μέσο που φέρει σημαία τρίτης χώρας, χωρίς την προβλεπόμενη κατά τις οικείες διατάξεις άδεια της αρμόδιας αρχής, εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης και των εσωτερικών υδάτων της Ελληνικής Επικράτειας, τιμωρείται με φυλάκιση».
    Σύμφωνα με εθιμικούς κανόνες που βρίσκονται ενσωματωμένοι στη νέα Σύμβαση και δεσμεύουν όλα τα κράτη ακόμα και αυτά που δεν είναι μέρη της όπως η Τουρκία, το παράκτιο κράτος ασκεί πλήρη κυριαρχία στη χωρική του θάλασσα που περιλαμβάνει όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων του, δηλαδή νομοθετική, δικαιοδοτική και εκτελεστική όπως και στο χερσαίο έδαφος. Το παράκτιο κράτος μπορεί να ασκήσει ποινική δικαιοδοσία για σύλληψη προσώπων και διενέργεια ανακρίσεων σε περίπτωση εγκλήματος αν οι συνέπειες του επεκτείνονται στο παράκτιο κράτος, αν με τη διάπραξη αυτού του εγκλήματος διαταράσσεται η ειρήνη στο παράκτιο κράτος ή η τάξη στη χωρική θάλασσα. Αυτά τα αναλύω λεπτομερώς εδώ: «Σύγκρουση πλοίων και η περίπτωση εμβολής», Διεθνές Δίκαιο και Διεθνής Πολιτική στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, επιμέλεια Σ. Περράκη, εκδόσεις Ι. Σιδέρης, Αθήνα 2021, (Συλλογικό έργο).
    Στην περίπτωση του αλιευτικού στην χωρική θάλασσα της νήσου Ζουράφας το Λιμενικό μπορούσε να συλλάβει τον ψαρά και να τον οδηγήσει στην Δικαιοσύνη. Σε προσπάθεια δε διαφυγής του μπορούσε να τον καταδιώξει και στην ανοικτή θάλασσα μέχρι αυτός να εισέλθει στη δική του χωρική θάλασσα.
    Αντιναύαρχος ε.α. Δρ Στυλιανός Πολίτης

Σχολιασμός άρθρου