• Το θέμα είχε απασχολήσει την επικαιρότητα τον Ιούλιο του 2023
Να επιβεβαιώσει δημοσίευμα της «δημοκρατικής» τον Ιούλιο του 2023, πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα η υπό τον Αλέξανδρο Κολιάδη δημοτική αρχή αλλά και να έχουν διενεργηθεί οι εκλογές στον Δήμο Ρόδου έρχεται ένα χρόνο μετά και επαναφέρει στην επικαιρότητα ο επικεφαλής της παράταξης «Με Δύναμη για τη Ρόδο» κ. Αντώνης Καμπουράκης.
Ο κ. Καμπουράκης ουσιαστικά θέλει να υπενθυμίζει ότι αποφάσεις του ΔΟΠΑΡ, της ΔΕΡΜ ΑΕ και του ΠΡΟΤΟΥΡ επί θητείας του… κ. Κολιάδη, όταν αυτός ήταν πολίτης τρίτης χώρας και συγκεκριμένα του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit είναι ακυρώσιμες.
Ετεροχρονισμένα η παρέμβαση για να αναδειχθεί προφανώς ότι θεωρητικά θα μπορούσε εμπροθέσμως σε περίπτωση προσφυγών, να δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία του ΔΟΠΑΡ, της ΔΕΡΜ ΑΕ και του ΠΡΟΤΟΥΡ.
Μάλιστα ανάλογο θέμα υφίστατο αν έχουν ληφθεί αποφάσεις με οριακή πλειοψηφία και με την θετική του ψήφο στο δημοτικό συμβούλιο την ίδια περίοδο.
Οπως είχε προκύψει και δεν αμφισβητείται ο Alexandre Basile Κοliadis, που γεννήθηκε στο Saint Albans του Ηνωμένου Βασιλείου τον Οκτώβριο του 1975, από Έλληνα πατέρα και Ισπανίδα μητέρα, παρέμεινε μετά το Brexit της 31ης Ιανουαρίου 2020, την έξοδο δηλαδή της χώρας που γεννήθηκε, από την Ευρωπαϊκή Ενωση, υπήκοος της Μεγάλης Βρετανίας.
Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωσή του, ως πολίτης τρίτης χώρας, υφίσταται σαφές κώλυμα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστο, καθώς ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων και το Ελληνικό Δίκαιο, προβλέπουν πως:
«Δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων ή πρόεδρος κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό έως τριακοσίων (300) κατοίκων μπορεί να εκλεγεί… «ο πολίτης κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του κατά την ημέρα των εκλογών και έχει την ικανότητα να εκλέγει, σύμφωνα και με τις ειδικότερες διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας».
Σημειώνεται δε πως δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων ή πρόεδροι δημοτικών κοινοτήτων πολίτες οι οποίοι στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν.
Ο κ. Κολιάδης δεν ενήργησε εντός της ταχθείσης προθεσμίας για να το θεραπεύσει, παρά μόνο εξέδωσε ταυτότητα την 4η Απριλίου 2023 στο Α.Τ. Ιαλυσού αφού προηγήθηκε την 24η Μαρτίου 2023 η έκδοση απόφασης με την οποία απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια στο αρίθμ. Φύλλο 1941 Τεύχος Β της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
Στην απόφαση απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας αναφέρονται τα εξής:
«Με την υπό στοιχεία Φ.10723/2023/0000625/16-03-2023 απόφαση της προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών, που εκδόθηκε σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 14 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας ο οποίος κυρώθηκε με τον ν. 3284/2004 (Α΄ 217), γίνεται δεκτό το από 02-03-2023 αίτημα του (επώνυμο) ΚΟΛΙΑΔΗΣ (όνομα) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (πατρώνυμο) ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, που γεννήθηκε στο ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ την 13-10-1975, για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με νομική βάση κτήσης την παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 3284/2004.
Με εντολή προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ιθαγένειας Νοτίου Αιγαίου ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ».
Στην περίπτωση του κ. Κολιάδη ειδικότερα βρήκε εφαρμογή για την απόκτηση της ιθαγένειας διάταξη που προβλέπει τα εξής:
«Τέκνο που γεννήθηκε από Έλληνα πατέρα και αλλοδαπή μητέρα πριν από την ισχύ του Ν. 1250/1982 (16.7.1982), εφόσον θεωρείται γνήσιο σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 7 παράγραφος 3 του ανωτέρω νόμου, γίνεται Έλληνας, αν δηλώσει τη σχετική βούλησή του στον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας ή στην Ελληνική Προξενική Αρχή του τόπου της κατοικίας του ή της διαμονής του».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κολιάδης επί σειράν μηνών συμμετείχε ως υπήκοος τρίτης χώρας στις συνεδριάσεις δημοτικών επιχειρήσεων, οργανισμών και του δημοτικού συμβουλίου, παρατύπως, εν γνώσει του.