Τοπικές Ειδήσεις

Την ακύρωση τριών αποφάσεων δια περιφοράς κατεπείγουσας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου αιτήθηκε ο Αντώνης Καμπουράκης

Ενώπιον της γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με προσφυγή για την ακύρωση τριών αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ρόδου προσέφυγε ο κ. Αντώνης Καμπουράκης, επικεφαλής του συνδυασμού «Με Δύναμη για τη Ρόδο».
Ο κ. Καμπουράκης αιτήθηκε ειδικότερα την ακύρωση των υπ’ αρίθμ. 222, 223 και 224/2024 αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου της από 5 Ιουλίου 2024 «δια περιφοράς» συνεδρίασής του.
Οπως προβάλλει στην προσφυγή του με την με αριθμό 2/35759/4-7-2024 πρόσκλησή του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου προς τα μέλη του, συγκλήθηκε «έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου», η οποία όπως αναγράφεται θα πραγματοποιηθεί «…με τη δια περιφοράς διαδικασία…», καλώντας τους δημοτικούς συμβούλους να συμμετάσχουν σε αυτή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνύματος κινητής τηλεφωνίας, για δύο «κατεπείγοντα θέματα» την Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2024.
Ισχυρίζεται ότι, για να είναι νόμιμη η συνεδρίαση δια περιφοράς, θα πρέπει σωρευτικά, να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 67 παρ. 5 του ν. 3852/2020, δηλαδή:
1) κατεπείγον χαρακτήρας,
2) αναγκαία η άμεση λήψη απόφασης,
3) βάσιμος κίνδυνος από την αναβολή του και
4) συμμετοχή τουλάχιστον των 2/3 των μελών του δημοτικού συμβουλίου.
Αν δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις και η ειδική αιτιολόγηση που απαιτείται, τότε η συνεδρίαση είναι παράνομη και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε αυτή πρέπει να ακυρωθούν, υποστηρίζει ο κ. Καμπουράκης.
Διατείνεται επιπλέον, αν το συλλογικό όργανο (δημοτικό συμβούλιο ή δημοτική επιτροπή) συνεδριάζει δια περιφοράς χωρίς να τηρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου, τότε οι αποφάσεις του πάσχουν και είναι ακυρωτέες και τα μέλη του προεδρείου που τη συγκαλούν έχουν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες.
Υποστηρίζει ότι στην πρόσκληση που απεστάλη, αλλά και στις σχετικές εισηγήσεις που τη συνοδεύουν, δεν υπάρχει καμία ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία που να δικαιολογεί και να εξηγεί την αναγκαιότητα, το κατεπείγον, το βαθμό πιθανολόγησης του κινδύνου από την αναβολή, ούτε εξηγεί στο σώμα, για ποιο λόγο τα θέματα αυτά δεν μπορούν να έρθουν στην αμέσως επόμενη τακτική συνεδρίαση.
Ειδικά δε, για το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης με τίτλο «Παράταση Σύμβασης Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ) Δήμου Ρόδου», αναφέρεται στην εισήγηση ότι, η λήξη της σύμβασης για την οποία ζητείται η χρονική παράταση, λήγει την 27 Ιουλίου 2024, δηλαδή σε 24 ημέρες αργότερα (!!!) από την ημέρα πραγματοποίησης της «δια περιφοράς» έκτακτης και κατεπείγουσας συνεδρίασης.
Συνεπώς, με κανένα τρόπο δεν δικαιολογείται ούτε αιτιολογείται το κατεπείγον, ούτε ο άμεσος κίνδυνος βλάβης, και θα μπορούσε κάλλιστα η απόφαση να ληφθεί στην προγραμματισμένη τακτική συνεδρίαση.
Το ίδιο συμβαίνει και με το πρώτο θέμα, που και εκεί δεν υπάρχει καμία απολύτως ειδική αιτιολόγηση του κατεπείγοντος και του άμεσου κινδύνου. Και φυσικά δεν μπορεί να θεωρηθεί ως επαρκής αιτιολογία η λακωνική αναφορά «Το θέμα θεωρείται κατεπείγον προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα συμμετοχής του Δήμου Ρόδου στο πρόγραμμα…».
Ο κ. Καμπουράκης ισχυρίζεται ότι, πρόκειται για μια διαδικασία συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, που παραβιάζει τη νομοθεσία, ευτελίζει την εγκυρότητα της διαδικασίας, καταργεί το δημοκρατικό διάλογο που πρέπει να αναπτύσσεται στο σώμα, καταρρακώνει το κύρος του δημοτικού συμβουλίου και εκθέτει στον κίνδυνο ακυρότητας τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου