Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Κω Θ. Νικηταράς στην χθεσινή «παγκωακή σύσκεψη φορέων για τα προβλήματα υγείας» που έγινε στο δημαρχείο μετά τη λήξη του πρώτου τελεσιγράφου της 10ης Αυγούστου που είχε δοθεί.
Κίνητρα ύψους 50 χιλ.€ για να έρθουν γιατροί στην Κω θα προταθεί να ψηφίσει το δημ. συμβούλιο στην έκτακτη σημερινή του συνεδρίαση
Ζητήθηκε η συνδρομή των εστιατόρων της Κω (για δωρεάν σίτιση) και της Aegean Airlines.
Το απόγευμα της Δευτέρας 11 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου της Κω, η «παγκωακή σύσκεψη φορέων για τα προβλήματα υγείας» που κάλεσε εκτάκτως ο δήμαρχος Κω Θ. Νικηταράς, μετά τη λήξη του πρώτου τελεσιγράφου της 10ης Αυγούστου που είχε δοθεί, για να δοθεί λύση στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει στο τομέα της δημόσιας υγείας το νησί.
Ο κ. Νικηταράς χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την ενεργοποίηση των βουλευτών (που προήλθε από την πίεση του αρχικού τελεσιγράφου) και τη συνάντηση με τον υπ. Υγείας, κυρίως όμως την στελέχωση του Νοσοκομείου μέσα στο 20 ήμερο αυτό με δύο επιπλέον επικουρικούς γιατρούς (Ορθοπεδικό και Παθολόγο).
Ακολούθως ανακοίνωσε ότι ο δήμος αποφάσισε (μετά τη δυνατότητα που του δίνει το Υπουργείο) να δώσει κίνητρα ύψους 50χιλ. ευρώ που θα ψηφιστούν στο μεθαυριανό έκτακτο δημοτικό συμβούλιο (είναι η τρίτη πρόσκληση) προκειμένου να προτιμήσουν την Κω στις επόμενες προκηρύξεις επικουρικοί ή άλλοι γιατροί.
Επίσης είπε ότι θα ζητηθεί από την αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines η δυνατότητα παροχής δωρεάν ή μειωμένων εισιτηρίων, όπως και από τα εστιατόρια της Κω η δωρεάν σίτιση τους (ο πρόεδρος των Αιμοδοτών Κ. Κανάρης ως εστιάτορας απάντησε θετικά). Ακόμη, ο δήμαρχος είπε ότι θα ζητηθεί από τον Ταξίαρχο κ. Δημητρόπουλο η αξιοποίηση γιατρών που υπηρετούν τη θητεία τους στο νησί.
Τονίζοντας ωστόσο (για να τα πληροφορηθούν οι βουλευτές πρώτα από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ) ότι “δεν υποχωρούμε” κι οι βουλευτές παραμένουν “ανεπιθύμητοι” μέχρις ότου επιλυθούν όλα τα προβλήματα υγείας. “Δεν μπορούμε να ‘συναγελαζόμαστε’ μαζί τους και να μας βλέπουν οι πολίτες όταν δεν έχουν επιλύσει τα βασικά θέματα υγείας…”, τόνισε.
Χαρακτηριστικές ήταν και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων που παρευρέθηκαν όπως του δημοτικού συμβούλου Σταμάτη Καμπουράκη που εξέφρασε και πάλι την άποψη ότι πρέπει να κλείσει μέχρι και Αεροδρόμιο –Λιμάνι. «Αν χρειαστεί να φτάσουμε ως εκεί”, είπε με τον κ. Νικηταρά να συμφωνεί μαζί του, ζητώντας να υπάρξει συνέχεια και από τη νέα δημοτική αρχή η οποία παραλαμβάνει το επόμενο διάστημα, κάτι που τόνισε στη συνέχεια και ο κ. Αβρίθης εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου, όπως και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι φορέων.
Επίσης ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν οι αιχμές του κ. Νικηταρά για τον κ. Βορίδη όταν η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαρία Φρατζάκη αναφερόμενη στη συνάντηση που είχαν τόνισε ότι ο κ. Βορίδης όταν του ανέφεραν ότι υπάρχει γιατρός του Νοσοκομείου που εφημερεύει 30ημέρες το μήνα τον έβγαλε λίγο-πολύ παράνομο… λέγοντας ότι “αυτό δεν επιτρέπεται…” Οπότε ο κ. Νικηταράς σχολίασε ότι έχουν δίκιο όσοι λένε ότι “έχουμε αυτούς που μας αξίζουν…” αφήνοντας αιχμή και για το “ακραίο παρελθόν του συγκεκριμένου κυρίου…”
Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου επέμεινε ότι το θέμα δεν είναι μόνο το έμψυχο υλικό (για το οποίο καλώς δίνονται κίνητρα χαρακτηρίζοντας θετική την εξέλιξη αυτή) αλλά και οι σοβαρότατες ελλείψεις υλικών “σε λίγο δεν θα έχουμε μελάνι να τυπώσουμε ιατρικές συνταγές…”
Επίσης χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση του νεοεκλεγέντος Επάρχου Γιώργου Χαλκιδιού, ο οποίος ανέφερε ότι το 70% των επαγγελματιών της Κω είναι ανασφάλιστοι επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τον ΟΑΕΕ (ο Β. Τζόγιας συμπλήρωσε ότι είναι πάνω από 80%). Η Αντιδήμαρχος Ι. Ρούφα συμπλήρωσε ότι γι’ αυτό επικεντρώθηκαν σε αυτό το κομμάτι στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του δήμου αθόρυβα (“δεν το επικοινωνήσαμε”) τονίζοντας ότι γι’ αυτό θα παραμείνουν εδώ να υπερασπιστούν αυτό το έργο που θα πρέπει να συνεχιστεί.
Ο Παναγιώτης Αβρίθης εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου τόνισε την ανάγκη να υπάρξει θεσμική συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας και από την επόμενη δημοτική αρχή, αλλά θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο “με συγκεκριμένους κανόνες”, λέγοντας ότι υπάρχει σοβαρό θέμα “κατάληψης εθνικής κυριαρχίας” και στον τομέα της υγείας (επαναλαμβάνοντας τα περι “κατοχής” της χώρας λόγω μνημονίου κλπ) .
Η Κική Μακρή (η οποία αντιμετώπισε με χαμόγελο έκπληξης τόσο το ξέσπασμα του κ. Νικηταρά για τον κ. Βορίδη όσο και τα περί “κατάληψης εθνικής κυριαρχίας”, από τον κ. Αβρίθη) επανέλαβε ότι ο μόνος δρόμος είναι η κινητοποίηση των πολιτών γιατί το θέμα είναι η συνολική υποβάθμιση της υγείας.
Ο Σταμάτης Καμπουράκης ζήτησε να του απαντηθεί (ρητορικά) με πόσες αφίξεις επιπλέον (επειδή κάποιοι αντέδρασαν στην πρόταση του για κλείσιμο του Αεροδρομίου) κοστολογείται μία ανθρώπινη ζωή (χωρίς επί της ουσίας να υπάρχει αντίλογος).
Ο επικεφαλής της Δίεσης Γιάννης Ζερβός τόνισε την ανάγκη για συνέχιση των αρχικών στόχων που τέθηκαν θεωρώντας ότι δεν αρκεί μόνο η κινητροδότηση αλλά περισσότερη πίεση προς τη συγκυβέρνηση και τους Βουλευτές της ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα.
Η Ντίνα Σβύνου επανέλαβε όσα διημήφθηκαν στη συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό, παρατηρώντας ωστόσο ότι το γεγονός ότι ο βουλευτής κ. Κόνσολας ενδιαφέρθηκε άμεσα και ήθελε να παρευρεθεί μάλιστα και στην πρώτη σύσκεψη φορέων για το σοβαρό θέμα της υγείας. Ο κ. Νικηταράς της απάντησε το λόγο που δεν θα μπορούσαν να “συναγελάζονται” με βουλευτές από τη στιγμή που δεν έχουν επιλύσει τόσο σοβαρά θέματα ενώ οι ίδιοι παίρνουν τους “παχυλούς μισθούς τους”. Ενώ και ο κ. Αβρίθης στην τοποθέτηση του διευκρίνισε ότι δεν έχει να κάνει με πρόσωπα ή βουλευτές καθώς το πρόβλημα είναι “θεσμικό”.
Εκ μέρους του ΕΒΕΔ ο Μανώλης Γαμπιεράκης τόνισε ότι η πρωτοβουλία παροχής κινήτρων στους γιατρούς είναι προς τη θετική κατεύθυνση και ότι το ΕΒΕΔ θα είναι δίπλα στις όποιες αποφάσεις των φορέων για την υγεία και ο Γ. Χαλκιδιός ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα το θέμα της υγείας για τη νέα Περιφερειακή αρχή, κάτι το οποίο επεσήμανε και στον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά ο Γ. Χατζημάρκος στη συνάντηση που είχαν.
Το “παραπολιτικό” της βραδιάς, ήταν όταν στην τοποθέτηση του ο Β. Τζόγιας, εκφράζοντας την απογοήτευση του για την τραγική κατάσταση στο χώρο της υγείας “βγήκε από τα αριστερά”, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν ψήφισε ποτέ “ελληνική κυβέρνηση” (εννοώντας κυβερνητικό κόμμα), οπότε ο Π. Αβρίθης του αντέτεινε “τότε τι ψηφίσατε κύριε, τον Ερντογάν;” Οπότε ο προεδρεύων κ. Νικηταράς σχολίασε ότι χρειαζόταν κι αυτό για να “χαλαρώσει” λίγο το κλίμα.
Αξιοσημείωτη πάντως και η δικαιολογημένη απουσία του Αρ. Παυλίδη (ταξιδεύει για Σύρο) την οποία επεσήμανε ο κ. Νικηταράς αλλά και ο κ. Καμπουράκης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι επιμένει στην θέση του να ζητηθεί συνάντηση του δημάρχου Κω με τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά. Όπως και το γεγονός ότι ο κ. Νικηταράς δεν σχολίασε αρνητικά την απουσία εκπροσώπου της νέας δημοτικής αρχής (όταν ρωτήθηκε από τον κ. Καμπουράκη) αρκούμενος να πει ότι “θα είμαστε δίπλα στη νέα δημοτικής αρχή στη συνέχιση των πρωτοβουλιών για το θέμα της υγείας”, όπως και όλοι οι υπόλοιποι φορείς.
πηγή: www.aegeanews.gr