Για κάθε 1 ευρώ δημοσίων επενδύσεων μέσω του ΕΣΠΑ μπορούν να επενδύονται 4 ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα για την προσεχή τετραετία στον τουρισμό, δηλαδή να επιτευχθεί πενταπλασιασμός του επενδυόμενου ποσού, εκτιμά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προτρέποντας την κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες ενεργοποίησης των προγραμμάτων.
Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού φαίνεται ότι αρχίζει να κινεί κάποιες διαδικασίες που αφορούν και τον τουριστικό τομέα. Ειδικότερα, με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά ανατέθηκε η πράξη «Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών υποστήριξης της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ στον τομέα Τουρισμού για την εξειδίκευση δράσεων ως δικαιούχος των επιχειρησιακών προγραμμάτων 2014 – 2020» στην εταιρεία Διαδικασία Α.Ε. με περιθώριο παράδοσης του έργου έως τα τέλη του έτους.
Ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι οι συνολικές επενδύσεις (δημόσιες και ιδιωτικές) στον τουρισμό απαιτείται να ανέλθουν σε 11,5 δισ. ευρώ για την τετραετία 2015-18, οι οποίες μπορούν να μοχλευθούν με τη διάθεση δημόσιων πόρων από το ΕΣΠΑ συνολικού ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ. Εξ αυτών κατά τον Σύνδεσμο πρέπει να επενδυθεί περίπου 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τα έργα των αναγκαίων υποδομών αερομεταφορών, λιμανιών και μαρινών καθώς και υποδομών πόλης. Υπό τις προϋποθέσεις αυτές, ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μπορεί να ανέλθει μέχρι και το 80% στις αναγκαίες ιδιωτικές επενδύσεις σε καταλύματα, εστίαση κ.λπ.
Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή που παρατηρείται κινητικότητα στο θέμα της επανεκκίνησης αναπτυξιακών προγραμμάτων στον τουρισμό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση προς το υπουργείο Οικονομίας θέτοντας μεταξύ άλλων θέμα περικοπής των ενισχύσεων των τουριστικών επενδύσεων σε περιοχές που χαρακτηρίζει κορεσμένες τουριστικά. Επίσης, κατηγορεί τον ΕΟΤ ότι τις τελευταίες δεκαετίες εγκρίνει την ανέγερση ξενοδοχείων ή την επέκταση υφιστάμενων χωρίς αναπτυξιακό χωροταξικό σχέδιο και δίχως να λαμβάνει υπ’ όψιν τις τοπικές ιδιαιτερότητες όπως π.χ. την έλλειψη υδατικών πόρων. Κατά τον κ. Καματερό, ευνοήθηκαν οι μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των μικρών, ειδικά σε ορισμένα νησιά. Οι θέσεις του κ. Καματερού προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή και επικεφαλής του τομέα Τουρισμού της Ν.Δ. Μάνου Κόνσολα, ο οποίος ανέφερε ότι με τον ισχύοντα Αναπτυξιακό ενισχύονται μεταξύ άλλων ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα όταν καταθέτουν σχέδια με τη μορφή δικτύων συνεργασίας και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παλαιά ή μικρά ξενοδοχεία, προκειμένου να αναβαθμιστούν σε μονάδες 3 αστέρων, κέντρα αποκατάστασης και επενδύσεις που αφορούν τον τουρισμό υγείας κ.ά.
Είναι σαφές, τονίζει ο κ. Κόνσολας, ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ενισχυθεί η μικρή και μεσαία επιχείρηση στον τουρισμό αλλά και να προωθηθούν μεγάλα επενδυτικά σχέδια. Επιπλέον, σημειώνει ότι ο τουρισμός είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, δεν προσφέρεται για αυτοσχεδιασμούς και για την εφαρμογή μειοψηφικών ιδεοληψιών.
Καθημερινή