Ειδήσεις

“Βρέχει” προαπαιτούμενα για το τρίτο μνημόνιο

Κατατέθηκε στη Βουλή το τρίτο μνημόνιο μαζί με τα προαπαιτούμενα που θα φέρουν την πρώτη χρηματοδότηση αλλά και συνοδευόμενο από τις νέες δανειακές συμβάσεις. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφισθεί έως την Παρασκευή για να το κομίσει ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup που συνεδριάζει δια ζώσης και να ξεκινήσει η πολιτική επικύρωσή του μέσω κοινοβουλευτικών διαδικασιών στα κράτη – μέλη.
Στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται σαρωτικές αλλαγές, από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, περικοπές στην υγεία, μείωση του ακατάσχετου ορίου και σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου έως αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα και παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, γάλακτος, αρτοποιείων, στις εκπτώσεις και σε πολλά άλλα πεδία.

Νέα ενίσχυση του “υπερεπόπτη” δαπανών

Στην Αιτιολογική έκθεση (παράγραφος Δ 11 του άρθρου 1) προβλέπεται νέα ενίσχυση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου όπως είχε ζητηθεί στο Eurogroup του Ιουλίου και είχε αποκαλύψει η εφημερίδα “Κεφάλαιο”. Γίνεται σαφές ότι οι εφαρμογή των διατάξεων για τα ημιαυτόνομα “διορθωτικά” μέτρα σε περίπτωση που υπάρχουν αποκλίσεις θα γίνεται “σε συμφωνία με τους εμπλεκόμενους στην παρακολούθηση του προγράμματος θεσμούς”. Επίσης προβλέπεται ενίσχυση των μέτρων. Αν ο ΥΠΟΙΚ δεν ακολουθήσει την σύσταση του Συμβουλίου για παρεμβάσεις πρέπει να ενημερώσει τη Βουλή. Ορίζεται ότι οι προτεινόμενες παρεμβάσεις πρέπει να είναι κοστολογημένες και με έμφαση στο σκέλος των δαπανών. Κατά προτεραιότητα η κάλυψη των αποκλίσεων θα γίνεται από το αποθεματικό του προϋπολογισμού.
Το πακέτο που κατατέθηκε με χρονοκαθυστέρηση στη Βουλή περιλαμβάνει τους όρους που θα διέπουν την Ελλάδα τα τρία χρόνια του νέου μνημονίου για να λάβει τα 86 δισ. ευρώ του νέου δανείου (εκ των οποίων έως 25 δις ευρώ για τις τράπεζες), τις πολυπληθείς δανειακές συμβάσεις με τους θεσμούς αλλά και τα προαπαιτούμενα που θα φέρουν τα περίπου 25 δισ. ευρώ της προχρηματοδότησης.
Το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο “Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης” περιλαμβάνει στις περίπου τετρακόσιες σελίδες των κειμένων του δύο άρθρα: το πρώτο είναι τα προαπαιτούμενα και το δεύτερο η κύρωση του μνημονίου και της Σύμβασης Χρηματοδοτικής διευκόλυνσης με το συνολικό ποσό συνδρομής να δύναται να φτάσει τα 86 δισ. ευρώ. Αναφέρεται ρητά στο εισαγωγικό σημείωμα του Γ.Γ. της Κυβέρνησης ότι η ψήφιση πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 13 Αυγούστου.

Πρόσθετα έσοδα 455 εκατ. ευρώ φέτος

Στην συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου καταγράφονται πρόσθετα καθαρά έσοδα το 2015 στα 455,5 εκατ. ευρώ αλλά και μικρού ύψους περικοπές δαπανών από το πακέτο των προαπαιτούμενων. Ωστόσο πολλές παρεμβάσεις δεν είναι πλήρως κοστολογημένες.
Αναλυτικά προβλέπεται:
– Δαπάνη για προσλήψεις στην ΓΓ Εσόδων 8,1 εκατ. ευρώ.
– Απώλεια εσόδων από κατάργηση τελών 28,6 εκατ. ευρώ.
– Απώλεια εσόδων από τον 13% ΦΠΑ στα βοειδή 70,8 εκατ. ευρώ φέτος και 170 εκατ ευρώ από το 2016 που θα υπεραντισταθμιστεί από την μερική επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση (έσοδα 168 εκατ. ευρώ φέτος και 240 εκατ. ευρώ από το 2016). Τίθενται προϋποθέσεις απαλλαγής ιδιωτικών σχολείων από τον ΦΠΑ (η προσχολική εκπαίδευση μένει εκτός)
– Η κατάργηση της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα του ΕΟΤ φέρει έσοδα 1,5 εκατ ευρώ.
– Η αύξηση της φορολογίας στο αγροτικό πετρέλαιο φέρει έσοδα 13 εκατ. ευρώ το 2016, 66 εκατ. το 2017 και 105 εκατ. το 2018.
– Η αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος συνοδεύεται με έσοδα 370 εκατ. ευρώ. Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου για τα νομικά πρόσωπα σε 55% για το έτος 2014, σε 75% για το 2015 και σε 100% από το 2016 και μετά.
– Οι τεχνικοί έλεγχοι οχημάτων με 15,4 εκατ. ευρώ φέτος και 56,3 εκατ. από το 2016.
– Οι περικοπές σε μη μισθολογικές παροχές φέρνουν εξοικονόμηση 22 εκατ. ευρώ.
– Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης περικόπτει δαπάνη 3 εκατ. ερώ φέτος 17,2 εκατ. ευρώ το 2016 και 28,5 εκατ. ευρώ το 2017.

Τα προαπαιτούμενα
Επιπλέον των ανωτέρω, στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται οι εξής ρυθμίσεις:
– Ορίζεται η περίοδος Οκτώβριος 2015- Φεβρουάριος 2016 για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και ορίζονται σειρά από αλλαγές.
– Γίνεται σειρά περικοπών στις διαγνωστικές εξετάσεις και στην κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης.
– Συγχωνεύονται ασφαλιστικά ταμεία.
– Επιβάλλεται τόκος 5% πλέον του ισχύοντος επιτοκίου αναφοράς (αντί για 3%) για βεβαιωμένες οφειλές που είναι σε πρόγραμμα ρύθμισης.
– Αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, στις διαδικασίες υπαγωγής σε διαδικασία εξυγίανσης.
– Παρεμβάσεις στον Διαχειριστή του ΕΣΦΑ και παρεμβάσεις στην αγορά φυσικού αερίου. Παρεμβάσεις στην ΔΕΠΑ.
– Παρεμβάσεις στο επάγγελμα του δικαστικού επιμελητή.
– Αλλαγή ορίων παστεριωμένου γάλακτος, αλλαγή/άρση περιορισμών λειτουργίας αρτοποιείου, πωλήσεις σε μειωμένες τιμές και πέραν των εκπτωτικών περιόδων.
– Αλλαγή όρων άδειας φορτηγών ιδιωτικής χρήσης.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου