Ενα απίστευτο παιχνίδι εντυπώσεων, ένα πινγκ-πονγκ ευθυνών, με επικοινωνιακά τερτίπια ως και μάχες μέσω του facebook, ξεκίνησε από το πρωί της Πέμπτης, όταν πλέον δόθηκε αρμοδίως το πράσινο φως από την Διεύθυνση Τεχνικών Εργων Δωδεκανήσου, για την τροφοδοσία των δεξαμενών της ΔΕΥΑ Ρόδου, στο βόρειο τρίγωνο του νησιού, με νερό από το φράγμα Γαδουρά, μετά τον χημικό έλεγχο που διενεργήθηκε.
Η αλληλουχία των γεγονότων, που έλαβαν χώρα, από την αποστολή του ως άνω εγγράφου την Πέμπτη έως και χθες το μεσημέρι είναι πραγματικά αποκαρδιωτική και εξοργίζει.
Πιο συγκεκριμένα:
-Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και της ΔΕΥΑ Ρόδου, για τη καθημερινή διαχείριση και λειτουργία του φράγματος Γαδουρά, η ποιότητα του παρεχόμενου νερού στο καταληκτικό σημείο του υδραγωγείου πριν την είσοδό του στις καταληκτικές δεξαμενές της ΔΕΥΑ Ρόδου θα συμμορφώνεται με τα απαιτούμενα όρια που ορίζονται από Κοινή Υπουργική Απόφαση για την «ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης».
Προβλέπεται δε ρητά ότι τα χαρακτηριστικά του νερού θα ελέγχονται από την επιτροπή παρακολούθησης του έργου.
-Το πρωί της 10ης Αυγούστου 2017 και περί ώραν 11.00 (η ηλεκτρονική υπογραφή τέθηκε την 10.46) η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων Δωδεκανήσου με το αρίθμ. πρωτ. ΔΤΕ/3118 έγγραφο της προς την ΔΕΥΑΡ γνώρισε ότι είναι έτοιμη να παροχετεύσει πόσιμο νερό, σύμφωνο με την ως άνω ΚΥΑ, στις δεξαμενές της ΔΕΥΑΡ στους Αγίους Αποστόλους και στ’ Ασγούρου (σχετικά έγραψε χθες η «δ»).
Ζήτησε δε ενημέρωση για τον ακριβή χρόνο που είναι δυνατόν να εκκινήσει η τροφοδοσία των δεξαμενών.
Το έγγραφο αυτό μάλιστα υπογράφεται από τον πρόεδρο της επιτροπής παρακολούθησης κ. Νικόλαο Λυμπερόπουλο, που ουσιαστικά βεβαιώνει ότι έχει ελεγχθεί το νερό αρμοδίως και ότι είναι απολύτως ασφαλές.
-Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Ρόδου σε συνεδρίασή του την ίδια ημέρα αποφασίζει να «διπλοτσεκάρει» την ποιότητα του νερού από το Φράγμα του Γαδουρά πριν το δώσει στην κατανάλωση παρά την επίσημη διαβεβαίωση από την αρμόδια επιτροπή ελέγχου.
-Περί ώραν 10.40 το πρωί της Παρασκευής ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος, ενοχλημένος για την καθυστέρηση, αναρτά στον λογαριασμό του στο facebook δήλωση, επιβεβαιώνοντας εκ νέου για την ασφάλεια του νερού και ζητώντας από την ΔΕΥΑΡ να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες.
Παράλληλα καλεί τα ΜΜΕ σε συνέντευξη τύπου.
-Περί ώραν 12.00 τα ΜΜΕ λαμβάνουν μήνυμα από το γραφείο του δημάρχου Ρόδου για να προσέλθουν σε συνέντευξη τύπου.
-Την 12.47 ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ρόδου ζητεί με το αρίθμ. πρωτ. 9095 έγγραφο του από τον περιφερειάρχη (αναρμοδίως αφού υπάρχει επιτροπή παρακολούθησης για την ποιότητα του νερού) να του διαβιβάσει τις τελευταίες αναλύσεις νερού στις οποίες…«αναφέρεστε στο έγγραφό σας από την αρμόδια Δ/νση Υγείας της Περιφέρειας, προκειμένου να δώσουμε άμεσα το νερό προς κατανάλωση».
Το έγγραφο ξενίζει, αφού αφενός δεν είναι αρμόδια για χημικούς ελέγχους ή βεβαιώσεις η Διεύθυνση Υγείας παρά μόνο συλλέγει δείγματα νερού προς έλεγχο και στην προκειμένη περίπτωση υφίσταται επιτροπή ελέγχου.
-Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος, χρεώνει το αίτημα του προέδρου της ΔΕΥΑ Ρόδου στον πρόεδρο της επιτροπής παρακολούθησης άμεσα κι εκείνος την 13.06 αποστέλλει λόγω αρμοδιότητάς του τις αναλύσεις των παραμέτρων ελέγχου του νερού από το Φράγμα του Γαδουρά, επιβεβαιώνοντας εκ νέου ότι είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.
-Στο μεσοδιάστημα υπήρξαν αναρτήσεις στο facebook του υπεύθυνου του γραφείου τύπου του Δήμου Ρόδου… «Νερό του Μπομπολ χωρίς ανάλυση γίνεται; Δεν γίνεται» και παραπέρα «ο Δήμος Ρόδου δεν παίζει με την υγεία των πολιτών. Πρώτα οι αναλύσεις και μετά η υδροδότηση των αστικών περιοχών. Σημ: Το βάρος της ευθύνης φέρνει πανικό».
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες ο περιφερειάρχης κ. Γ. Χατζημάρκος, διαβεβαίωσε ότι το Φράγμα επαναλειτουργεί και ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι απαιτούμενες αναλύσεις για την υγειονομική διασφάλιση της ποιότητας του νερού.
«Είναι έτοιμο πλέον να δώσει πόσιμο νερό, ασφαλές και ελεγμένο με τις πιο απαιτούμενες προδιαγραφές στους καταναλωτές. Λυπάμαι, αλλά το νερό όχι μόνον δεν έχει δοθεί ακόμη στους καταναλωτές αλλά δεν έχει μπει καν στις δεξαμενές» είπε, διαβεβαιώνοντας ότι η Περιφέρεια ΔΕΝ θα έδινε ποτέ γραπτές εγγυήσεις εάν δεν είχε εξαντλήσει όλους τους ελέγχους που έπρεπε.
«Το επιχείρημα ότι η ΔΕΥΑΡ θέλει να ελέγξει την ποιότητα του νερού σε ΟΛΟ της το δίκτυο είναι υποχρεωμένη να το κάνει. Και όχι μόνον το καλό ΦΤΗΝΟ νερό από το Φράγμα, αλλά και το ΑΚΡΙΒΟ κακό νερό, που δίνει σε πολλές περιοχές της Ρόδου!
Έχω αποφύγει με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή πολλές συγκρουσιακές καταστάσεις, αλλά κάποια στιγμή ξεφεύγουν από τα όρια.
Το νερό έπρεπε να είχε δοθεί στους καταναλωτές από ΧΤΕΣ», όπως είπε.
Ο κ. Χατζημάρκος, απηύθυνε έκκληση στην ΔΕΥΑΡ να δώσει το νερό ΤΩΡΑ λέγοντας πως αυτή η υπόθεση δεν έχει να κάνει με τακτικισμούς.
Διαβεβαίωσε ακόμη, ότι γίνονται ‘καθημερινά, σταθεροί έλεγχοι της ποιότητας του νερού’ και κανείς από την Περιφέρεια δεν θα έδινε το νερό αν δεν ήταν απολύτως σίγουροι για την ποιότητά του.
Αποκάλυψε ακόμη, ότι η ΔΕΥΑΡ ‘πέταξε’ χιλιάδες κυβικά πόσιμου νερού την Πέμπτη (!) ενώ δεν έπρεπε να το κάνει αυτό.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΡΟΔΟΥ
Υπεραμύνθηκε των ενεργειών της ΔΕΥΑΡ και κατ’ επέκταση των χειρισμών της δημοτικής αρχής -όντας επικεφαλής- στο ζήτημα με την ποιότητα του νερού, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Εδωσε συνέντευξη τύπου (αμέσως μετά την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου) από κοινού με το δ.σ. της ΔΕΥΑΡ και τους κ.κ. Αλέξανδρο Μανωλάκη, Δημήτρη Καρατζιά, Μανώλη Διακομανώλη καθώς και τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου κ. Μίλτο Παγκά.
«Παρουσιάστηκε από (προ)χτές το μεσημέρι μέχρι σήμερα (χτες) το παράδοξο, το καινοφανές –το ζήσαμε για πρώτη φορά- να υπάρχουν δηλώσεις θεσμικών εκπροσώπων μέσα από το Facebook. Αν είναι δυνατόν!
Να προσπαθούμε να πληροφορήσουμε ή να παραπληροφορήσουμε τον πολίτη μέσα από το Facebook. Όμως δεν θα παρασυρθώ και θα υπενθυμίσω κάτι: την ευθύνη της ολοκλήρωσης της λειτουργίας του Φράγματος, την είχε και την έχει η Περιφέρεια που έκανε και τον διαγωνισμό.
Το πώς δημιουργήθηκε εμπλοκή με τον διαγωνισμό αν υπήρχαν ενστάσεις ή όχι αυτά δεν αφορούν τον Δήμο και την ΔΕΥΑΡ. Πολύ περισσότερο δεν ενδιαφέρει τον πολίτη ποιος ευθύνεται. Ο πολίτης θέλει το νερό στο σπίτι του.
Είναι κοινωνικό αγαθό και έχουμε υποχρέωση όλοι από το κεντρικό κράτος μέχρι τον τελευταίο δημόσιο λειτουργό να το παρέχουμε στους πολίτες.
Ξέρετε ότι μέχρι τώρα, εμπιστευόμενος απόλυτα το δ.σ. και τους υπηρεσιακούς συνεργάτες της ΔΕΥΑΡ είχαμε προσαρμόσει ένα σχέδιο στην υδροδότηση κατά ένα μεγάλο μέρος της πόλης και άλλων περιοχών από το Φράγμα.
Το ότι υπήρχαν αστοχίες ΔΕΝ αφορά τον Δήμο ή την ΔΕΥΑΡ.
Το ότι ‘βάλαμε πλάτες’ είναι γνωστό. Να σας υπενθυμίσω ότι τον Μάιο με πρωτοβουλία του δημάρχου έγινε μια συνάντηση γιατί θέλαμε έγκαιρα να δούμε πού υπάρχουν προβλήματα και να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας να τα αντιμετωπίσουμε. Τότε εκκρεμούσε στο Ελεγκτικό Συνέδριο η έγκριση του διαγωνισμού. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά», όπως είπε, υπενθυμίζοντας το ιστορικό σύμφωνα με το οποίο επισκέφθηκε με τον περιφερειάρχη το Ελεγκτικό Συνέδριο και είχαν συνάντηση με την πρόεδρό του, για να επισημανθεί το θέμα της υδροδότησης.
Είπε ακόμη, ότι επειδή ο καθαρισμός του αγωγού χρειάζεται από ένα μήνα έως 40 ημέρες, είχε ζητήσει να ξεκινήσουν οι εργασίες από τις 15 Μαΐου, ενώ είπε ότι αναγνωρίζει από την ανάδοχο εταιρεία το ότι έγιναν προσπάθειες καθαρισμού.
«Ενημερώθηκα ότι υπήρξαν τεχνικές δυσκολίες. Για μένα προσωπικά όλα αυτά είναι δευτερεύοντα σε σχέση με την υδροδότηση της πόλης. Θα τα ρισκάριζα όλα και το ατύχημα και την καταγγελία και οτιδήποτε προκειμένου να γίνουν νωρίτερα οι εργασίες. Όμως άλλοι έχουν την ευθύνη…»
Αναφέρθηκε ακόμη στο σχετικό έγγραφο που πήγε στην ΔΕΥΑΡ, όπου αναφέρεται ότι από την Πέμπτη είναι στην διάθεσή τους το νερό από το Φράγμα.
«Το νερό από το Φράγμα για να διατεθεί στο κοινό πρέπει να έχει ελεγχθεί, να είναι σύμφωνο με μια υγειονομική διάταξη του 2001 και η υποχρέωση της ΔΕΥΑΡ για να βάλει το νερό στις δεξαμενές είναι να προηγηθούν αναλύσεις είτε εδώ είτε στην Αθήνα. Η εύλογη άποψη του δ.σ. της ΔΕΥΑΡ (μειοψηφούντος του κ. Σάκη Στάγκα ο οποίος ήθελε σώνει και καλά να δώσουμε αμέσως νερό) ήταν να γίνουν οι αναλύσεις. Η δειγματοληψία έγινε τόσο από την ΔΕΥΑΡ όσο και από την Περιφέρεια και στάλθηκαν στα αρμόδια εργαστήρια. Α, κοιτάξτε, δεν παίζουμε με την υγεία του κόσμου. Δεν παίζουμε με την φήμη και τον Τουρισμό της Ρόδου ειδικά φέτος που είμαστε σε μια έκρηξη. Και όταν μου ζητήθηκε να κηρύξω το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είπα να υποφέρουμε αλλά όχι να τινάξουμε το νησί στον αέρα. Αυτή είναι η κατάσταση. Δεινοπάθησε μια μερίδα συμπολιτών μας, οφείλω να ζητήσω συγγνώμη από τους συμπολίτες μας για την ταλαιπωρία. Ξέρω ότι δεν ενδιαφέρει τον πολίτη ποιος φταίει. Αλλά οφείλω για λόγους ευπρέπειας να ζητήσω μια συγγνώμη. Αν υπάρχει τοπικό ‘παρακράτος’ οφείλουν να καταγγείλουν ποιο είναι. Οι κ.κ. Μανωλάκης και Διακομανώλης έχουν δώσει ήδη κατάθεση γι αυτό…» ανέφερε ο δήμαρχος.
Είπε ακόμη, ότι είναι διατεθειμένος να επιβαρυνθεί το όποιο κόστος η ΔΕΥΑΡ για τις αναλύσεις για να διατεθεί άμεσα στο κοινό, ενώ τόνισε πως υπάρχει σχεδιασμός για την απορρόφηση του νερού με δίκτυα για να καλυφθούν και άλλες περιοχές μετά την αποκατάσταση της υδροδότησης στο βόρειο τρίγωνο.
«Δεν κατανοώ για ποιον λόγο γίνονται αυτές οι δηλώσεις στο Facebook με ανακοινώσεις του τύπου ‘να δώσει ΤΩΡΑ η ΔΕΥΑΡ το νερό’ όταν θα μπορούσε να είχε γίνει πολύ καλύτερη δουλειά και να είχε η ΔΕΥΑΡ το νερό στις δεξαμενές της πολύ πριν. Και εν πάση περιπτώσει, να ζητήσουμε από τον πολίτη να ταλαιπωρηθεί ακόμη μισή μέρα, αλλά να ξέρει ότι το νερό που θα μπαίνει στο σπίτι του θα είναι σύμφωνο με τις υγειονομικές διατάξεις. Ούτε επικοινωνιακά τρικ χωράνε εδώ πέρα. Ποια η σπουδή για τις ανακοινώσεις; Μήπως το βάρος της ευθύνης; Γιατί αν κάποιος έχει το βάρος της ευθύνης, απολογείται λίγο ανορθόδοξα. Και το λάθος το κάνανε! Αποδείχθηκε ποιος έχει την ευθύνη. Είπα ότι θα μιλήσω όταν έρθει το νερό έξω από το Φράγμα και έξω από τα δόντια και θα περιμένω να μου κατονομαστεί ποιο είναι το παρακράτος που εμπόδισε το νερό να έρθει τον Μάρτιο. Είμαστε θεσμικοί εκπρόσωποι του λαού και δεν κάνουμε παραπολιτική, ούτε επιτιθέμεθα στην ΔΕΥΑΡ μέσα από το Facebook… Δεν έπρεπε να είχαμε αναλωθεί σε τέτοιες αντιπαραθέσεις», τόνισε.
Μιλώντας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης, υπογράμμισε τα εξής: «Στην συνεδρίαση του δ.σ. της ΔΕΥΑΡ το αντικείμενο ήταν η τροφοδότηση με νερό από το Φράγμα ύστερα και από επιστολή που λάβαμε στις 10/8 από την Περιφέρεια. Την ίδια στιγμή τα συνεργεία μας ήταν εκεί και προχώρησαν σε δειγματοληψία από κοινού με ανθρώπους της Περιφέρειας ώστε να στείλουμε τα δείγματα σε πιστοποιημένο φορέα, προκειμένου να βγουν οι αναλύσεις που θα μας έδιναν το πράσινο φως ώστε να διαθέσουμε το νερό για κατανάλωση. Την ίδια μέρα, τα δείγματα πήγαν στην Αθήνα, ενώ αναλύσεις γίνονται κι εδώ. Από εκεί και πέρα, περιμένουμε τις αναλύσεις και θα είμαστε σε θέση να δώσουμε νερό. Οι υπηρεσίες μας είναι σε επαγρύπνηση ώστε να γεμίσουμε τις δεξαμενές και να δώσουμε νερό. Εκπλαγήκαμε όταν λίγες ώρες μετά την επιστολή που λάβαμε, είδαμε διάφορα δημοσιεύματα να λένε ότι η ΔΕΥΑΡ δεν δίνει το νερό. Η ΔΕΥΑΡ είναι μια επιχείρηση που δρα μέσα από ένα πολύ αυστηρό νομικό πλαίσιο όταν έχει να κάνει με την υγεία των πολιτών. Δεν μπορούμε να δώσουμε νερό χωρίς διαβεβαιώσεις ότι είναι πόσιμο. Και κανένας δεν μπορεί να πιέσει την ΔΕΥΑΡ εξωθεσμικά για να προβεί σε τέτοιες ενέργειες. Εάν η Περιφέρεια είχε τις διαβεβαιώσεις, δεν είχε παρά να μας στείλει τις αναλύσεις εγγράφως. Δεν ξέρω αν ο περιφερειάρχης δεν το έκανε αυτό εκ παραδρομής», λέγοντας πως υπάρχει η αίσθηση της ευθύνης για το νερό.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις του κ. Χατζημάρκου, ο κ. Μανωλάκης είπε: «Εμείς είμαστε διαθέσιμοι να έρθει η Περιφέρεια να ελέγξει ό,τι μας ζητηθεί. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Από εκεί και πέρα, κάνουμε κι εμείς ελέγχους σε γεωτρήσεις και δεξαμενές. Όσον αφορά για το ‘φτηνό’ νερό…. κάντε λίγη υπομονή και όταν έρθουν οι πρώτοι λογαριασμοί τότε θα κρίνουμε όλοι μαζί αν είναι φτηνό ή ακριβό. Επιτέλους να σταματήσουμε και το θέμα με την τιμολογιακή πολιτική. Να καταλάβουν κάποιοι ότι αυτό θα γίνει σύμφωνα με το νόμο και όχι με ό,τι θέλει ο καθένας».
Ακατάλληλο νερό στην Ιαλυσό;
Εντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί το περιεχόμενο εγγράφου, που υπογράφεται από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Ρόδου κ. Αλέξανδρο Μανωλάκη και απευθύνεται σε μια κάτοικο της Ιαλυσού κατόπιν αιτήματός της.
Στο έγγραφο, που τιτλοφορείται «Ενημέρωση», αναφέρονται τα εξής:
«Στην προσπάθεια της υπηρεσίας μας να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες σε νερό στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ιαλυσού θέτουμε σε λειτουργία μια ακόμη γεώτρηση στην περιοχή σας.
Οπως σας είναι γνωστό, η παροχή υδροδότησης του ακινήτου σας γίνεται από καταθλιπτικό δίκτυο γεωτρήσεων στο οποίο θα συνδεθεί η εν λόγω γεώτρηση.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες χλωρίωσης της γεώτρησης η χρήση του νερού δεν θα είναι για πόσιμη κατανάλωση. Θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε άφοβα για οποιαδήποτε άλλη χρήση (Μπάνιο – πλύσιμο, ξέπλυμα κτλ).
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση».
Το έγγραφο με αρίθμ. πρωτ. 8116 φέρει ημερομηνία έκδοσης την 18η Ιουλίου 2017.