Είναι ενδεικτικό ότι με μια ανάρτησή του στο twitter o πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο του υπερτουρισμού στη Σαντορίνη. Αναφέρεται δε ειδικά στην “υπερφόρτωση” του νησιού με τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων. Ειδικά στο φόντο ανάπτυξης των «mega – κρουαζιερόπλοιων» με δυο και τρεις χιλιάδες επιβαίνοντες, αλλά και θηριώδη εκτοπίσματα, όπως είναι σήμερα η τάση ναυπηγήσεων, γεννάται εύλογα το ερώτημα σε ποια λιμάνια θα «πέφτουν» τα εν λόγω πλοία αλλά και πού θα παγαίνουν οι χιλιάδες επιβάτες ειδικά όταν επιβιβάζονται σε νησιά με κατοίκους που είναι πολλές φορές λιγότεροι από τους επισκέπτες.
Πιο συγκεκριμένα με αφορμή δημοσίευση του Economist με τίτλο “Το ανησυχητικό μέλλον του πιο αγαπημένου Ελληνικού νησιού στο Instagram” o κ. Ανδρεάδης αναφέρει “Θυμίζω ο @setegreece έχει επισημάνει: Άμεση επιβολή τέλους ανά αποβιβαζόμενου επισκέπτη κρουαζιεροπλοίου υπέρ υποδομών. Φρένο σε άναρχη υπέρ δόμηση. Συμμετρική φορολόγηση σε μισθώσεις Airbnb. Χωρίς σχεδιασμό 10ετίας & crisis management η Σαντορίνη νομοτελειακά θα καταρρεύσει.”
Η περίπτωση της Σαντορίνης
Σημειώνεται ότι με μια ανάρτηση στον επίσημη σελίδα στο twiiter με ημερομηνία 10 Αυγούστου ο Economist επαναφέρει ένα άρθρο που είχε δημοσιευτεί το Μάιο για τη Σαντορίνη. Όπως αναγράφει το έγκυρο διεθνές περιοδικό, η Σαντορίνη με τα 5,1 εκατ. posts στο Instagram παλεύει να διαχειριστεί τη φήμη της. Το άρθρο σημειώνει ότι το νησί είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για το ηλιοβασίλεμα του, τη θέα του και την αρχιτεκτονική του και αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση των «μανιακών» με τη φωτογραφία τουριστών και προκαλώντας αρκετά προβλήματα στους κατοίκους.
Το δημοσίευμα συνεχίζει ότι οι διαμονές στο νησί έχουν αυξηθεί κατά 66% και οι κάτοικοι του νησιού έχουν αρχίσει να ενοχλούνται από τις συνεχείς φωτογραφίες. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι οι τουρίστες σκαρφαλώνουν στις ταράτσες, στις στέγες, στα μπαλκόνια προκειμένου να τραβήξουν την τέλεια φωτογραφία με αποτέλεσμα πολλές φορές να δημιουργούν προβλήματα στους ίδιους. Χαρακτηριστικό της κατάστασης μάλιστα είναι ότι οι κάτοικοι έχουν τοποθετήσει σχετική πινακίδα που γράφει: «Σεβασμός!… είναι οι διακοπές σας… αλλά είναι και το σπίτι μας.»
Τι λέει ο ΣΕΤΕ;
Στο όλο θέμα είχε αναφερθεί σε συνέντευξή του στη Στεφανία Σούκη στο “Πρώτο Θέμα” πρόσφατα και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος.
«Ο υπερτουρισμός, είναι μια έννοια που έχει λάβει μεγάλη προβολή τους τελευταίους μήνες. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ένα φαινόμενο που είναι συγκεντρωμένο και χωρικά, τοπικά και χρονικά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλον τον κόσμο. Επίσης, ο υπερτουρισμός δεν πρέπει να συγχέεται με τον «συνωστισμό», δηλαδή την απλή συγκέντρωση μεγάλου αριθμού τουριστών σε κάποιο αξιοθέατο» είχε αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και είχε προσθέσει ότι «Υπερτουρισμό έχουμε όταν ο τουρισμός διαταράσσει την ζωή των μόνιμων κατοίκων, ή επηρεάζεται ένας φυσικός ή πολιτιστικός πόρος από τις μεγάλες τουριστικές ροές και όχι όταν απλά έχουμε μεγάλο αριθμό τουριστών. Τα προβλήματα, όπως για παράδειγμα της διαχείρισης απορριμμάτων, όπως και άλλα θέματα που μπορεί να συνδέονται με την έννοια του υπερτουρισμού, είναι κατά κύριο λόγο ζητήματα σχεδιασμού και προγραμματισμού των προορισμών και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται».
Ο κ. Ρέτσος είχει επίσης επισημάνει ότι το πρόβλημα του υπερτουρισμού είναι σχετικά πρόσφατο και οι πολιτικές αντιμετώπισής του είναι υπό διαμόρφωση στις περισσότερες χώρες. Πάντως δύο πράγματα είναι σίγουρα «Πρώτον, η αντιμετώπιση πρέπει να είναι στοχευμένη, ανάλογα με τα προβλήματα που προκύπτουν σε κάθε περιοχή και δεν υπάρχουν οριζόντιες λύσεις για όλες τις περιπτώσεις. Και, δεύτερον, δεδομένης της τοπικής υφής των προβλημάτων του υπερτουρισμού, η πρωτοβουλία αντιμετώπισής τους θα πρέπει να ανήκει στην Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει πολύ μεγάλα οικονομικά οφέλη από την τουριστική κίνηση. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΕΤΕ, στο πλαίσιο δράσεων για την ενδυνάμωση της φωνής του ελληνικού τουρισμού στις Βρυξέλλες, έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου το ζήτημα της αντιμετώπισης του υπερτουρισμού να συμπεριληφθεί στην ατζέντα των θεμάτων προς συζήτηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Γιώργος Αλεξάκης
Πηγή: Reporter.gr