Έτσι μέσα στην εβδομάδα αναμένονται τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού όπου θα αποτυπωθεί η πορεία των εσόδων στον πρώτο μήνα αιχμής της τουριστικής σεζόν, τον Ιούλιο. Άλλωστε είναι ξεκάθαρο ότι ο τουρισμός είναι βασικός αιμοδότης της οικονομίας αλλά και του δημόσιου ταμείου εξ΄ ου και η αδιατάραχτη συνέχιση καθ΄ όλη την προεκλογική και μετεκλογική περίοδο των στοχευμένων ελέγχων με βάση το ετήσιο σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ. Έστω, βέβαια κι αν φέτος η πορεία του τουρισμού δεν είναι η αντίστοιχη με πέρυσι.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες θετική είναι η μέχρι στιγμής εικόνα των εσόδων τον Ιούλιο με αύξηση εσόδων κατά 8,1% έναντι του στόχου των 28,715 δισ. ευρώ (έσοδα προ μείωσης επιστροφών) που έχει τεθεί για το 7μηνο. Όπως αναφέρεται, 205 εκατ. ευρώ παραπάνω εισπραχτήκαν σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα τον περασμένο μήνα.
Πάντως, με δεδομένες τις παροχές και τις πιέσεις που δίνουν στην δημοσιονομική ισορροπία και το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους μια καλή πορεία των εσόδων τους μήνες αιχμής του τουρισμού θα είναι το βαρόμετρο για οποιεσδήποτε κινήσεις μειώσεων φόρων κτλ. Συνολικά, εκτιμάται ότι στα 31,041 δισ. ευρώ με υπέρβαση 8,1% έναντι του στόχου των 28,715 δισ. ευρώ κινούνται τα έσοδα στο 7μηνο φέτος.
Πάντως, οι θεσμοί είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τις όποιες κινήσεις μειώσεων φόρων και φέρονται να μη συναινούν σε προώθηση της όποιας «φορο – ανακούφισης» εμπροσθοβαρώς, όπως θέλει η κυβέρνηση (μειώσεις στα κλίμακες φόρου εισοδήματος κτλ).
Στις 23 Σεπτέμβρη τα κλιμάκια των θεσμών πιάνουν δουλειά και θα φανεί πώς αντιμετωπίζουν την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και την πορεία των 120 δόσεων, που είναι ένα άλλο βασικό σημείο για τη διασφάλιση των στόχων.
Γιώργος Αλεξάκης
Πηγή: Reporter.gr