Σε επίπεδα-ρεκόρ έφτασε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί της Ρόδου λόγω του καύσωνα και της εκ τούτου εκτεταμένης χρήσης κλιματιστικών.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι φορείς της αγοράς έχουν εξετάσει 48 διαφορετικά σενάρια για βλάβες σε μονάδες παραγωγής ή / και στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την άμεση αντιμετώπισή τους.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο κ. Μιχάλης Μπαρδακάς, διευθυντής των Εργοστασίων Σορωνής και Κατταβιάς, διανύουμε ήδη μια περίοδο με πολύ αυξημένα φορτία:
«Σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019 που ήταν 212 MW (διότι το 2020 δεν μπορεί να καταγραφεί λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό και της χαμηλής κίνησης και ζήτησης), φέτος έχουμε φτάσει τα 235 MW. Αυτό οφείλεται στον καύσωνα, αφού ο κόσμος, οι επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία κ.λπ. χρησιμοποιούν όλες τις συσκευές κλιματισμού που έχουν –αιρ κοντίσιον, ανεμιστήρες κ.λπ. Όπως καταλαβαίνετε, το φορτίο κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα».
Εντούτοις το δίκτυο στο νησί της Ρόδου, έχει ακόμη αντοχές!
Όπως αναφέρει ο κ. Μπαρδακάς, μετά το γενικό μπλακάουτ που σημειώθηκε πριν από δύο εβδομάδες και προκάλεσε ζημιές σε δύο μονάδες, τελικά όλα αποκαταστάθηκαν και λειτουργούν κανονικά.
Ωστόσο, η μεγάλη τουριστική κίνηση στο νησί, ο καύσωνας με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που οδηγούν σε αυξημένη ζήτηση δείχνει ότι υπάρχουν απαιτήσεις.
Οι συνθήκες για το ηλεκτρικό σύστημα είναι πρωτοφανείς, καθώς η κατανάλωση τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών.
Το ΥΠΕΝ και ο ΔΕΔΔΗΕ έχουν απευθύνει έκκληση στους πολίτες, ενόψει της επιδείνωσης του καύσωνα, κατά τις ώρες αιχμής 13:00-15:00 και 18:00-22:00 να:
-Αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να τη μεταθέτουν κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής).
– Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
– Να μην ξεχνούν τα φώτα αναμμένα σε χώρους που δεν χρησιμοποιούν και να περιορίζουν τη χρήση τους.
«Στις ώρες αιχμής να έχουμε μόνο τα κλιματιστικά και όχι να χρησιμοποιούμε όλες τις συσκευές μαζί. Αυτό θα μας βοηθήσει πολύ στην εξοικονόμηση ενέργειας και βεβαίως, θα βοηθήσει να μην υπερφορτώνονται τα δίκτυα», ανέφερε ο κ. Μπαρδακάς.
ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠOΥΡΓΕΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και ο ΔΕΔΔΗΕ καλούν τους πολίτες, για κατά το δυνατόν περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος ιδίως κατά τις ώρες αιχμής (6 – 10 μ.μ.)
Σύμφωνα με την εικόνα που μεταδίδεται από αρμόδιες πηγές, είναι σε λειτουργία όλες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο καθώς και όσες λιγνιτικές είναι διαθέσιμες ενώ υπάρχει πλήρης επάρκεια φυσικού αερίου.
Εφόσον χρειαστεί θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της διακοψιμότητας, δηλαδή ο περιορισμός της κατανάλωσης από μεγάλες βιομηχανίες.
Σημειώνεται ότι η μεσημβρινή αιχμή της ζήτησης καλύπτεται με τη συνδρομή των φωτοβολταϊκών τα οποία εκείνες τις ώρες αποδίδουν το μέγιστο της παραγωγής τους. Αντίθετα τις απογευματινές ώρες η φωτοβολταϊκή παραγωγή μειώνεται και μηδενίζεται με τη δύση του ηλίου, ενώ η συμβολή των αιολικών πάρκων σε περιόδους καύσωνα είναι κατά κανόνα ελάχιστη. Έτσι η απογευματινή αιχμή καλύπτεται σχεδόν αποκλειστικά από τις θερμικές μονάδες.
Εκτός από την επάρκεια της παραγωγής, εξίσου κρίσιμη είναι η διασφάλιση της λειτουργίας των δικτύων μεταφοράς και διανομής που επίσης δοκιμάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες και την αυξημένη ζήτηση.