Την διαβεβαίωση ότι τόσο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όσο και η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ξεκινήσουν άμεσα, αφενός τα απαραίτητα έργα στις πυρόπληκτες περιοχές της Ρόδου, αφετέρου η προσπάθεια αναδάσωσης, έδωσαν χτες από κοινού σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Βαγγέλης Γκουντούφας, και ο διευθυντής Δασικών Έργων και Υποδομών στη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Σταύρος Τσιλίκουνας.
Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε τα εξής –κάνοντας μια σύντομη αναδρομή:
«Είναι η τρίτη μέρα, που είναι μαζί μας, οι εκπρόσωποι από την Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας αλλά και την Διεύθυνση Δασικών Έργων και Υποδομών. Στις 26 Ιουλίου ήταν η τελευταία μέρα που είχαμε πύρινο μέτωπο και μέχρι σήμερα, έχουν γίνει τα εξής: έχουν ληφθεί τα πρώτα μέτρα οικονομικής στήριξης από την κυβέρνηση υπέρ των συμπολιτών μας στις πυρόπληκτες περιοχές της Ρόδου (αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων για όλους τους φορολογούμενους, φυσικά και νομικά πρόσωπα για 6 μήνες, χωρίς να γίνουν απαιτητά στο τέλος Ιανουαρίου, αλλά να ρυθμίζονται με απόφαση του φορολογούμενου). Έχει γίνει σε επίπεδο καταγραφής, αποτύπωση και όχι μόνο, των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ενώ έχουν ολοκληρωθεί και οι αυτοψίες. Κατόπιν τούτων, τώρα ετοιμάζονται οι φάκελοι με τα δικαιολογητικά προκειμένου να προωθηθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Έχει γίνει απογραφή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν βγει και τα πρώτα μέτρα στήριξης για τους αγρότες, στα εξής επίπεδα: α. του ΕΛΓΑ, β. του ΕΛΓΟ Δήμητρα που επίσης έχει έναν ενεργό ρόλο σε αυτό κι έχουν κατατεθεί οι αιτήσεις ενώ έχουν γίνει και οι πρώτες εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά στις απαιτήσεις των αγροτών μας περιλαμβανομένου και του εξοπλισμού που έχουν ανάγκη. Στο επίπεδο του Τουρισμού, έχει ήδη βγει στον ‘αέρα’ η καμπάνια για την Ρόδο (σε συνεργασία με το Υπ. Τουρισμού και τον ΕΟΤ και αναθέτουσα αρχή την ΠΝΑι) μέσα από κανάλια διανομής στην Ευρώπη. Γίνονται πολλά Fan Trips με φιλοξενία δημοσιογράφων για να μεταφέρουν το μήνυμά μας: Η Ρόδος ήταν και παραμένει ένας υπέροχος τόπος και περιμένει να υποδεχτεί τους επισκέπτες της με αγάπη, σεβασμό και επαγγελματισμό για τις διακοπές τους. Ο προορισμός είναι απολύτως λειτουργικός». Ταυτόχρονα εξέφρασε την αγωνία του για ανάλογα ακραία φαινόμενα που σημειώνονται σε διάφορες χώρες, όπως η Σλοβακία, η Νορβηγία και οι ΗΠΑ.
«Η ζωή δεν χτίζεται και δεν προστατεύεται με αφορισμούς και καταγγελίες, αλλά με πάρα πολλή δουλειά, καλό σχέδιο, με αφοσίωση, με επιμονή, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Και όποιος νομίζει ότι σε αυτές τις στιγμές μπορεί να τις αξιοποιήσει για πολιτικά οφέλη, το μόνο που πετυχαίνει είναι να κατατάσσεται στον τομέα των πολιτικών… τυμβωρύγχων» -τόνισε ο περιφερειάρχης.
Ο Βαγγέλης Γκουντούφας
Σχετικά με τις παρεμβάσεις που είναι απαραίτητο να γίνουν στο φυσικό περιβάλλον, ο κ. Βαγγέλης Γκουντούφας δήλωσε τα εξής: «Έπρεπε άμεσα να μπούμε στην φάση της αποκατάστασης αυτού του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος που χαρακτηρίζει την Ρόδο και την κάνει τόσο όμορφη και ξεχωριστή ώστε πολύ γρήγορα να επουλώσουμε τις πληγές, αλλά και να προλάβουμε ενδεχόμενους κινδύνους στο άμεσο μέλλον. Σε αγαστή συνεργασία με την ΠΝΑι, με το Υπ. Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (εκπρόσωποι του οποίου ήταν στην Ρόδο), την τοπική Δασική Υπηρεσία κ.λπ. προχωρήσαμε άμεσα στον συντονισμό – συγχρονισμό και στην επιτόπια αυτοψία, σε όλη την καμένη έκταση, προκειμένου να σχηματίσουμε ολοκληρωμένη εικόνα των απαραίτητων παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν. Από την πρώτη στιγμή, η Δ/νσή μας, παρήγαγε όλο το υλικό τόσο για την προστασία της καμένης δασικού χαρακτήρα έκτασης, όσο και την παραγωγή των απαιτούμενων χαρτών, για να προχωρήσουμε στον άμεσο σχεδιασμό της αποκατάστασης με την έννοια των αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων που πρέπει να γίνουν ώστε να αποφύγουμε –τις επόμενες περιόδους- όποια προβλήματα δημιουργηθούν ως επακόλουθο της καταστροφής της βλάστησης. Επίσης, προχωρήσαμε στην κατάρτιση του λεγόμενου Πίνακα Σφοδρότητας Καύσης. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για εμάς, διότι μας έδειξε τι ποσοστό από την συνολικά καμένα έκταση έχει πληγεί σφόδρα, ή μέτρια: η προσέγγισή μας είναι ότι τα 50.000 στρέμματα έκτασης, έχουν πληγεί μέτρια και σφόδρα. Αυτό θα μας βοηθήσει να επιλέξουμε σε ποια σημεία θα επέμβουμε άμεσα με τα έργα».
Ανέφερε ακόμη ότι τα μέτρα που σχεδιάζονται είναι τριών ειδών: τα βραχυπρόθεσμα, τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα. Τα πρώτα αναφέρονται στην άμεση αποκατάσταση της εικόνας για τον επισκέπτη στις πληγείσες περιοχές, όπου θα απομακρυνθεί η καμένη ξυλεία και να αρχίσουν τα έργα.
«Η Δ/νση Δασών Δ/σου θα προχωρήσει άμεσα στην έκδοση τριών απαιτούμενων διοικητικών πράξεων: στην απομάκρυνση της καμένης ξυλείας, στην απομάκρυνση της παρόδιας καμένης ξυλείας για αποφυγή κινδύνων από πτώσεις δέντρων κ.λπ. και φυσικά, η σύνταξη μελετών αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων και στην έγκριση καθαρισμού όλων των ρεμάτων (σε συνεργασία με την ΠΝΑι και τον Δήμο Ρόδου).
Η σύνταξη μελετών έχει αλλάξει και γίνονται πλέον, με γρήγορους ρυθμούς –όχι όπως παλαιότερα που απαιτούνταν χρόνια. Ήδη η ΕΞΡ ζήτησε να οριστεί ανάδοχος για την σύνταξη 11 – 12 μελετών –με πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα- μεταξύ αυτών και μια μελέτη ‘τεχνητής αναδάσωσης’ με πλατύφυλλα είδη, στους πληγέντες οικισμούς και σε περιμετρικές ζώνες μεγάλων ξενοδοχείων. Το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι υπάρχουν σε όλη την έκταση μεγάλοι θύλακες και πολλά τμήματα άκαφτης δασικής ύλης, που θα λειτουργήσουν ευεργετικά και στην φυσική αναγέννηση».
Πάντως, ο κ. Γκουντούφας ξεκαθάρισε πως η αναδάσωση μπορεί να γίνει ΜΟΝΟΝ με φυσικό τρόπο, αφού η φύση έχει τον τρόπο να αναγεννηθεί. «Η φύση θα λειτουργήσει και την άνοιξη του 2024, θα δούμε ότι θα έχει αρχίσει να αλλάζει η εικόνα του γκρίζου και του μαύρου, όπου επλήγησαν. Μας ενδιαφέρει να συγκρατήσουμε τα εδάφη και να προστατέψουμε τους οικισμούς. Στόχος μας είναι να αποκατασταθεί το οικοσύστημα και να εμπλουτιστεί η βιοποικιλότητα (χλωρίδα και πανίδα)».
Σε όλα αυτά, θα συμβάλουν τόσο οι τοπικοί φορείς όπως η ΕΞΡ, ο κόσμος που εθελοντικά θα προσφέρει μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, που έχει δηλώσει ότι αναλαμβάνει την αναδάσωση της Ρόδου.
Για τα ελάφια της Ρόδου, μετά και την ανταπόκριση της ΑΝΙΜΑ που ασχολείται με την περίθαλψη της άγριας πανίδας, με κτηνίατρο, δείχνει ότι είναι λίγα τα άτομα των ελαφιών που επλήγησαν.
Ο κ. Σταύρος Τσιλίκουνας
Ο κ. Σταύρος Τσιλίκουνας είπε ότι έχοντας τα μέσα σε θεσμικό και διοικητικό επίπεδο, αξιοποίησε τα τεχνικά στοιχεία και παρήγαγε το χαρτογραφικό υλικό στο τέλος Ιουλίου. «Το 2021 στις μεγάλες φωτιές, πετύχαμε να εκτελέσουμε έργα σε ένα περιθώριο 4-6 μηνών από το πέρας της καταστροφής και το ίδιο ευελπιστούμε και στη Ρόδο».
Κλείνοντας, ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι τα αντανακλαστικά των υπηρεσιών και διευθύνσεων ήταν άμεσα και οι επόμενες κινήσεις θα γίνουν σύντομα.
«Στο περιθώριο των αρμοδιοτήτων της ΠΝΑι, έχουν αποτυπωθεί όσα απαιτούνται για τα ρέματα (Χαράκι, Λάρδος, Βάτι, Γεννάδι, Κιοτάρι). Έχουμε καταθέσει την σχετική έκθεση και θα προχωρήσουμε, με στόχο την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου να έχουμε δημοπρατήσει το έργο. Μπορούμε και από μόνοι μας. Η ζωή χτίζεται και προστατεύεται με αγάπη για δουλειά, καλό σχέδιο, με αφοσίωση, με επιμονή, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα» -κατέληξε ο περιφερειάρχης.
https://www.dimokratiki.gr/12-08-2023/i-rodos-itan-kai-paramenei-enas-yperochos-topos/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.