Το 11% των κρουσμάτων κορωνοϊού οφείλονται στη νέα υποπαραλλαγή Eris. Το «βάρος» της προσοχής πέφτει για ακόμη μία φορά στις ευπαθείς ομάδες
Αύξηση παρουσιάζει η θετικότητα των δειγμάτων για SARS-CoV-2 και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Ειδικότερα, στην έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 10 Αυγούστου αναφέρεται πως το 11% των κρουσμάτων κορωνοϊού οφείλονται στη νέα υποπαραλλαγή Eris και τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί έως σήμερα είναι 41, όλα από την Κρήτη, καθώς εκεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης εξακολουθεί να πραγματοποιεί δειγματοληψίες.
Ωστόσο, επιδημιολογική εικόνα αναμένεται να υπάρξει από τον ΕΟΔΥ και για άλλες περιοχές το επόμενο διάστημα αφού εξεταστούν επιπλέον δείγματα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη η νέα υποπαραλλαγή EG.5, που έχει επονομασθεί Ερις, βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας κυρίως επειδή θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων.
Η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή παρ΄όλο που δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οδηγεί σε αύξηση νοσηλειών και σοβαρή νόσηση, φαίνεται πως είναι σχετικά πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες, ενώ ρόλο σε αυτό διαδραματίζουν τόσο οι συγκεντρώσεις του καλοκαιριού όσο και η μείωση της ανοσίας.
Ο καθηγητής επισημαίνει πως είναι σχεδόν σίγουρο πως η συγκεκριμένη παραλλαγή θα επικρατήσει και στη χώρα μας τους επόμενους τουλάχιστον δύο μήνες και ως εκ τούτου όσα κρούσματα εντοπιστούν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο θα «ανήκουν» σε αυτή την υποπαραλλαγή της οικογένειας Όμικρον, η οποία μοιάζει περισσότερο μεταδοτική από άλλες που κυκλοφορούν -πιθανόν λόγω νέων γενετικών μεταλλάξεων.
Οσοι έχουν πυρετό αυτή την περίοδο, πιθανώς έχουν Covid-19
«Βλέποντας την επιδημιολογική έκθεση στη χώρα μας, γίνεται κατανοητό πως όσοι εμφανίζουν πυρετό αυτή την περίοδο κατά πάσα πιθανότητα νοσούν από την Covid-19, αφού οι υπόλοιπες ιώσεις είναι σε ύφεση», επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Μαγιορκίνης.
Ο καθηγητής τονίζει πως το «βάρος» της προσοχής πέφτει για ακόμη μία φορά στις ευπαθείς ομάδες και για αυτό όσοι ανήκουν σε αυτές και προσβληθούν από την Covid-19 θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως χορήγηση με αντιικά φάρμακα και να μην περιμένουν να εμφανίσουν συμπτώματα. Άλλωστε, όπως επισημαίνει, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η χορήγηση του αντιικού χαπιού Paxlovid είναι δωρεάν.
Την ώρα που ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται, η επιστημονική κοινότητα εργάζεται πάνω στην παρασκευή νέων προσαρμοσμένων εμβολίων, τα οποία θα καλύπτουν τις νέες υποπαραλλαγές, όπως συμβαίνει και με την γρίπη.
Νέο εμβόλιο από Σεπτέμβριο
«Βεβαίως θα υπάρξει εμβολιασμός το φθινόπωρο με εμβόλιο νέας γενιάς ή αλλιώς με επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού», αναφέρει στην «Κ» η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως τα εμβόλια αυτά θα αφορούν και πάλι τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή τους ηλικιωμένους, τους ανοσοκατασταλμένους και τα άτομα που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο, διευκρινίζοντας πως μόλις τα εμβόλια είναι διαθέσιμα στη χώρα μας το φθινόπωρο θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.
«Δεν μιλάμε για κάτι καινούργιο το οποίο θα έπρεπε να μας εκπλήσσει, καθώς έχουμε αναφέρει πολλάκις πως ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 θα είναι παρόμοιος με αυτόν της γρίπης. Κοινός στόχος είναι και στα δύο να μειωθεί η σοβαρότητα της νόσησης από τον ιό καθώς και ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών», καταλήγει η πρόεδρος.
Πηγή kathimerini.gr