Απεκλείσθη το ενδεχόμενο να λειτουργήσει
στο παλιό εργοστάσιο, στη συνοικία Αγ. Νικολάου
Συγκεκριμένες προτάσεις για την εγκατάσταση νέου υποσταθμού- κέντρου διανομής της ΔΕΗ, εξετάστηκαν χθες, σε συνεδρίαση των μελών της διαπαραταξιακής επιτροπής που συγκροτήθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Σημαντικό είναι ότι αποκλείστηκε κάθε πιθανότητα να δημιουργηθεί υποσταθμός στο παλαιό εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Άγιο Νικόλαο.
Στη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής προτάθηκε να εγκατασταθεί η συγκεκριμένη υποδομή είτε στο παλαιό καρνάγιο είτε σε μικρή απόσταση από την νέα μαρίνα είτε στην περιοχή «Κορακόνερο» σε σημείο που βρίσκεται κοντά στο αθλητικό κέντρο «Καλλιπάτειρα».
Η συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του κ. Ευάγγελου Μανδρακού και συμμετείχαν εκ μέρους της παράταξης ΡΟΔΗ ο κ. Αντώνης Γιαννικουρής, από την παράταξη του κ. Στράτου Καρίκη ο κ. Στέργος Στάγκας, ο επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης, από το τμήμα Δωδεκανήσου του ΤΕΕ ο κ. Μιχάλης Μπράτιτσης, οι εκπρόσωποι της ΔΕΔΔΗΕ κκ. Πέτρος Θεοδωράκης και Κώστας Παγώνης, το στέλεχος της ΔΕΗ κ. Γ. Νιωτάκης, ο εκπρόσωπος του Αναπτυξιακού Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου κατοίκων Αγίου Νικολάου Αγίου Δημητρίου και Αγίου Γεωργίου κ. Φιλήμωνας Κωνσταντινίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στη συνεδρίαση ο υπεύθυνος για τους υποσταθμούς της ΔΕΗ κ. Πέτρος Θεοδωράκης παρουσίασε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν από στελέχη του “Δημόκριτου” για τα επίπεδα της ακτινοβολίας που μπορεί να εκπέμπεται από το κέντρο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος που λειτουργεί στο Ροδίνι και τους υπόλοιπους υποσταθμούς που λειτουργούν στη Σορωνή, στ’ Αφάντου και στην Ιαλυσό.
«Παρουσίασα στη σύσκεψη τα αποτελέσματα των μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν από στελέχη της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Από αυτά προκύπτει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τη λειτουργία του υποσταθμού στο Ροδίνι καθώς και των υπολοίπων υποσταθμών. Δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα», δήλωσε ο κ. Πέτρος Θεοδωράκης.
Σε ερώτηση σχετικά με τις θέσεις που προτάθηκαν, ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε πως θα εξεταστούν όλα πολύ προσεκτικά από τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ.
Μόλις ολοκληρώθηκε η σύσκεψη οι κκ. Πέτρος Θεοδωράκης και Κώστας Παγώνης συνοδευόμενοι από τον κ. Ευάγγελο Μανδρακό και τον επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργο Υψηλάντη επισκέφθηκαν τις περιοχές στις οποίες προτείνεται να εγκατασταθεί ο υποσταθμός- κέντρο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.
Μετά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στους τρεις χώρους που προτάθηκαν ο κ. Ευάγγελος Μανδρακός δήλωσε ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει υποσταθμός στο παλαιό εργοστάσιο της ΔΕΗ στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.
«Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις που διενεργήθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής Ελληνικής Ατομικής Ενέργειας. Με βάση τις διαβεβαιώσεις που μας δόθηκαν δεν προκύπτει πρόβλημα με τα επίπεδα της ακτινοβολίας. Συμφωνήσαμε πως είναι αναγκαίο να λειτουργήσει και δεύτερος υποσταθμός εντός της πόλεως. Προτάθηκε να εγκατασταθεί η υποδομή είτε στο “Κορακόνερο” κοντά στις αθλητικές εγκαταστάσεις, στο παλαιό καρνάγιο πίσω από το Παλαιά Σφαγεία και κοντά στις εγκαταστάσεις της νέας μαρίνας. Οι εκπρόσωποι του ΔΕΔΔΗΕ μας δήλωσαν πως δεν είναι αντίθετοι με τις προτάσεις. Θα εξεταστούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία όμως προκειμένου να γίνει η τελική επιλογή», δήλωσε ο κ. Μανδρακός και πρόσθεσε πως αρχικά οι εκπρόσωποι της ΔΕΔΔΗΕ επέμεναν στην εγκατάσταση του υποσταθμού στο παλαιό εργοστάσιο της ΔΕΗ στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ευάγγελος Μανδρακός τόνισε πως οι αυτοδιοικητικοί που μετείχαν στη σύσκεψη τήρησαν ενιαία στάση.
«Ξεκαθαρίσαμε στους εκπροσώπους του ΔΕΔΔΗΕ ότι δεν είναι δυνατό να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει υποσταθμός στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Πιστεύω ότι το κατανόησαν. Διαπιστώσαμε πως δεν είχαν εναλλακτικές προτάσεις. Κατατέθηκαν τρεις προτάσεις στη συνεδρίαση και τονίσαμε πως δεν είμαστε αντίθετοι στην δημιουργία νέου υποσταθμού. Τώρα θα πρέπει να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία από τον κ. Κωνσταντινίδη και να γίνει η επιλογή της θέσης όπου θα ανεγερθεί η υποδομή. Το θέμα θα απασχολήσει και το δημοτικό συμβούλιο», δήλωσε ο επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης.
Σε ερώτηση σχετικά με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για την ακτινοβολία που μπορεί να εκπέμπεται από τον υποσταθμό που λειτουργεί στο Ροδίνι και τους άλλους υποσταθμούς της επιχείρησης στη Ρόδο, ο κ. Υψηλάντης δήλωσε:
«Παραδόθηκαν στο δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν από τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας σε διάφορα σημεία όπου λειτουργούν υποσταθμοί της ΔΕΗ. Δεν έχουμε σαφή εικόνα. Τα στελέχη της επιχείρησης ήταν πάντως καθησυχαστικά. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι εντός των ορίων».