Περί τα 3 δισ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, λόγω της έλευσης ξένων τουριστών σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας. Η ενίσχυση των κρατήσεων τελευταίας στιγμής που παρατηρείται από τον Ιούλιο δημιουργεί προσδοκίες για βελτίωση της πορείας των εσόδων από τον τουρισμό, που το πρώτο εξάμηνο παρέμειναν σε αρνητικό πεδίο.
Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, είναι ότι οι συνολικές αφίξεις ξένων τουριστών θα κλείσουν με θετικό πρόσημο κατά τη φετινή σεζόν σε σχέση με το 2015. Σημειώνεται ότι πέρυσι επισκέφθηκαν τη χώρα 26,1 εκατ. ξένοι τουρίστες, περιλαμβανομένων και των αφίξεων με κρουαζιέρα, που ήταν 2,5 εκατ. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, σημειώνει ότι αν στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου καταγραφεί υπερκάλυψη των απωλειών του πρώτου εξαμήνου, τότε συνολικά στο έτος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα κινηθούν ελαφρώς ανοδικά.
Τα σχετικά στοιχεία θα γνωστοποιηθούν σταδιακά από την Τράπεζα της Ελλάδος εντός του επόμενου ενάμιση μήνα, οπότε πλέον θα καταστεί πιο ξεκάθαρη η τελική τάση των τουριστικών εσόδων και άρα η συνεισφορά του τομέα στην εθνική οικονομία κατά τη φετινή σεζόν.
Το θετικό σενάριο για την τουριστική οικονομία θα είναι να καταγραφεί για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου εισροή εσόδων πέριξ ή άνω των 6,5 δισ. ευρώ. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι να κλείσουν ανοδικά τα έσοδα και τον Σεπτέμβριο. Παρ’ ότι δεν είναι ευρέως γνωστό, ο Σεπτέμβριος αποτελεί πιο κρίσιμο μήνα για τα τουριστικά έσοδα σε σχέση με τον Ιούνιο. Για παράδειγμα, πέρυσι τον Ιούνιο τα έσοδα που συγκέντρωσε η χώρα από τον τουρισμό έφθασαν σε 1,96 δισ. ευρώ και φέτος 1,85 δισ. ευρώ.
Σε αναμονή του φετινού αποτελέσματος, τον Σεπτέμβριο του 2015 τα τουριστικά έσοδα έφθασαν σε 2,13 δισ. ευρώ. Πάντως, η αύξηση των κρατήσεων τελευταίας στιγμής και τον τρέχοντα μήνα προδιαθέτει για θετικές εξελίξεις και στα έσοδα. Παράλληλα, ξένοι τουριστικοί οργανισμοί σημειώνουν ότι πολύ καλά εξελίσσονται οι κρατήσεις για τη χώρα μας και τον Οκτώβριο, ενώ σε κάποιους προορισμούς λόγω της ζήτησης έχει επιτευχθεί και επιμήκυνση της σεζόν.
Συμπερασματικά, έτσι όπως εξελίσσεται η σεζόν, το στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο τομέας είναι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις να ξεπεράσουν το περυσινό ρεκόρ των 14,12 δισ. ευρώ.
Πάντως, ανεξάρτητα από την πορεία των εισπράξεων σε επίπεδο χώρας, σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται ότι τα συνολικά έσοδα των τουριστικών επιχειρήσεων θα είναι μειωμένα σε σχέση με το 2015. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι οι επιχειρήσεις του τομέα, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, έχουν υπερφορολογηθεί, καθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις μη ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Ο ΣΕΤΕ υπολογίζει ότι οι πρόσθετες επιβαρύνσεις σε ετήσια βάση ανέρχονται σε 800 εκατ. ευρώ, ενώ αν προστεθεί από το 2018 και το τέλος διανυκτέρευσης, το ποσό αυτό θα ανέλθει συνολικά στα 950 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό οι τουριστικοί επιχειρηματίες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους στη σεζόν του 2017, που όπως όλα δείχνουν το τουριστικό προϊόν θα παραμείνει υπερφορολογημένο.
Είναι γεγονός, άλλωστε, ότι τη φετινή σεζόν ο ελληνικός τουρισμός παρέμεινε όρθιος, κυρίως χάρη στα προβλήματα που αντιμετώπισαν ανταγωνιστικοί προορισμοί, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος.
Ομως, ήδη ενόψει του 2017 έχει ανοίξει ένας κύκλος συζήτησης σε αγορές – τροφοδότες όπως η Γερμανία για την ενίσχυση εκ νέου των κρατήσεων προς τους δύο προορισμούς, υπό την προϋπόθεση να εκλείψουν τα ζητήματα τρομοκρατίας που αντιμετώπισαν τη φετινή σεζόν. Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Γερμανία, υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων τουριστικών οργανισμών, όπως από Tui και Fti, συμφώνησαν ότι Τουρκία και Αίγυπτος παραμένουν «αναντικατάστατοι» προορισμοί για τη γερμανική βιομηχανία του τουρισμού. Ο εκπρόσωπος της Tui ανέφερε ότι φέτος λόγω της κρίσης στην Τουρκία μείωσε τη δραστηριότητα του ομίλου στη γειτονική χώρα, προτείνοντας εναλλακτικές επιλογές διακοπών όπως την Ισπανία.
Παράλληλα, όμως δήλωσε την πίστη του ότι η Τουρκία θα επανέλθει, αν και είναι άγνωστο ακόμη πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό.
Καθημερινή