Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, που βλέπει τη δημοτικότητά του να μειώνεται στις δημοσκοπήσεις, επιδίωξε να δώσει νέα ώθηση στην πρωθυπουργία του το Σαββατοκύριακο. Αλλά “η με οικονομικά προβλήματα χώρα του έχει σε μεγάλο βαθμό εγκαταλείψει κάθε ελπίδα για μια επικείμενη αλλαγή που ο ίδιος υπόσχεται”.
Όπως αναφέρει μια πρόσφατη έρευνα, μόνο το 19% των Ελλήνων τον βλέπουν θετικά και το 85% είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνησή του.
Τέτοια χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας –αντίστοιχα έχει ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande- αντανακλούν πώς το αστέρι του κινήματος κατά της λιτότητας στην ευρωζώνη έχει έρθει κάτω στην γη.
Όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, η οικονομική ανάκαμψη, την οποία έχει επανειλημμένως υποσχεθεί ο Αλ. Τσίπρας και στηρίζεται σε αυτή για να αναβιώσει τις τύχες του, έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να γίνει πραγματικότητα.
“Οι αυξήσεις φόρων για την επίτευξη των αυστηρών στόχων του προϋπολογισμού που θέτει η διεθνή διάσωση της Ελλάδας και τα capital controls για την προστασία του εύθραυστου τραπεζικού συστήματος, αναμένεται να διατηρήσουν σε ύφεση την Ελλάδα φέτος”.
Η ομιλία του στη ΔΕΘ, είχε στόχο να παρουσιάσει μια “αισιόδοξη εξήγηση του τι συμβαίνει. Αλλά αυτό που συμβαίνει είναι απόλυτη στασιμότητα”, τόνισε ο Θεόδωρος Κουλουμπής, Καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο ίδιος επισημαίνει πως ο Τσίπρας είναι “ένας ελκυστικός νέος άνθρωπος ο οποίος δεν δημιουργεί αισθήματα αποστροφή στο κοινό. Αλλά ακόμη και αυτός έχει χάσει την έλξη του διότι οι άνθρωποι πλέον το αισθάνονται στις τσέπες τους.
Σύμφωνα με την WSJ, οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις τοποθετούν τον Κ. Μητσοτάκη της ΝΔ μπροστά με 10 ποσοστιαίες μονάδες. “Ωστόσο πρόωρες εκλογές, συνηθισμένες στην Ελλάδα, δεν αναμένονται σύντομα. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Αλ. Τσίπρα είναι λεπτή αλλά συνεκτική”.
Ένα χρόνο μετά από την επανεκλογή του, η ζωή με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με αυτό που υπήρχε πριν. Η κυβέρνηση έχει κολλήσει σε ατελείωτους γύρους συνομιλιών με τους πιστωτές για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας. Η κύρια αλλαγή είναι ότι “η λιτότητα του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται περισσότερο στην αύξηση των φόρων παρά στη μείωση δαπανών”.
Παρά τις οπισθοδρομήσεις, δεν μπορεί να ξεγράψει κανείς τον Αλ. Τσίπρα, τόνισε ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικών Πανεπιστήμιο Αθηνών.
“Η πλειονότητα των ανθρώπων έχει αποφασίσει ότι ο Τσίπρας έχει αποτύχει και ότι τους είπε ψέματα. Αλλά ως άνθρωπος, θεωρείται περισσότερο σαν και αυτούς, με τις αποτυχίες του, από ό,τι οι άλλοι διεκδικητές”, πρόσθεσε.