Σε μια φορτισμένη συγκινησιακά εκδήλωση παρουσία στελεχών της ΝΔ, του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα αλλά και εκπροσώπων κομμάτων και του δικαστικού χώρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σε εκδήλωση για την μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με θέμα «η παρακαταθήκη της Αρχαίας Ελλάδας για τη Δημοκρατία του αύριο» που διοργάνωσαν το ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η έδρα Ελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Stanford.
O πρόεδρος της ΝΔ χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από ομιλίες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, περιέγραψε το όραμα του για την δημοκρατία του αύριο που είναι η συμμετοχή των πολιτών, το κράτος δικαίου, και η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
«Ο λαϊκισμός ήρθε να αμφισβητήσει πολλές πτυχές της δυτικής δημοκρατίας όπως την ξέραμε. Είναι μια φάση από την οποία δυστυχώς δεν ξέφυγε η χώρα μας. Το ερώτημα που θα μας απασχολήσει απόψε είναι αν η κλασική σκέψη μπορεί να δώσει απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα. Είτε είναι η πληρωμή των φόρων, είτε είναι η συμμετοχή στην άμυνα της πόλης, είτε είναι η ανάληψη δημόσιου αξιώματος. Στην Αθηναϊκή Δημοκρατία δεν υπήρχαν έξυπνοι και κορόιδα. Δεν υπήρχαν freeriders όπως θα έλεγαν οι σύγχρονοι οικονομολόγοι.»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια ομιλία που είχε κάνει ο πατέρας του στο Στάνφορντ το 2005 «Πως κατάφεραν οι Έλληνες σε μία τόσο μικρή πολιτεία όπως η Αθήνα κάτι τόσο μεγάλο; Κανείς δεν είναι σίγουρος, αλλά κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό προέκυψε επειδή οι Έλληνες ζούσαν στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και ταξίδεψαν σε όλο το Μεσογειακό κόσμο για να κάνουν εμπόριο και να ιδρύσουν αποικίες» είχε πει τότε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Παράλληλα τάχθηκε υπερ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων η οποία θα πρέπει να γίνει μέσω της αναθεώρηση του Συντάγματος « Επένδυση στη γνώση. Καινοτομία, ευρηματικότητα, περιέργεια, καλλιέργεια της εφαρμοσμένης επιστήμης. Είναι όλα προϋποθέσεις της προόδου και της άνθησης του ελληνισμού.
Αυτό θεωρώ ότι είναι στις μέρες μας πιο αναγκαίο από ποτέ. Είναι ανάγκη να αποκτήσουμε ως χώρα ένα σύγχρονο, ανοιχτό, ελεύθερο, εκπαιδευτικό σύστημα.
Γι’ αυτό και είναι καιρός να προχωρήσουμε σε κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση, μέσα από μια γενναία συνταγματική αναθεώρηση που θα επιτρέψει την ίδρυση μη-κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων».