Ετοιμοι για κινητοποιήσεις είναι οι εργαζόμενοι και κυρίως όσοι δεν κατάφεραν να βρουν δουλειά φέτος, στον κλάδο του επισιτισμού και τουρισμού.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για τον Ιούνιο του 2020 και σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) για τον Ιούνιο του 2020, οι άνεργοι ανήλθαν σε 836.637 άτομα, ένα ποσοστό της τάξης του 18,3%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο του 2020 από την ΕΛΣΤΑΤ ανερχόταν σε 14,4% (653.686 άτομα), γεγονός που σημαίνει ότι μέσα σε ένα τετράμηνο είχαμε αύξηση της ανεργίας κατά τέσσερις (4) ολόκληρες μονάδες.
«Τα ποσοστά αυτά προέρχονται κυρίως από τον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού. Η τουριστική σεζόν φέτος, θεωρείται “χαμένη” αφού σε μερικές περιοχές, είτε τελείωσε πολύ νωρίς με τα τοπικά lockdown, είτε δεν ξεκίνησε καθόλου, είτε ήταν διάρκειας μόλις 30 – 40 ημερών. Συνεπώς, δεν μπορούμε να μιλάμε για σεζόν. Αυτό που ζητάμε εμείς από την κυβέρνηση είναι, η στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων με πραγματικά στοιχεία, με δυναμικά μέτρα και όχι με ημίμετρα που θα μας καθησυχάσουν.
Ζητάμε να εξασφαλιστεί ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα ανάλογο της αναστολής σύμβασης, 534 ευρώ, με προσαύξηση 10% για κάθε τέκνο, μαζί με δυνατότητα ρύθμισης οφειλών σε τράπεζες και ΔΕΚΟ, προστασία πρώτης κατοικίας, αλλά και πάγωμα του ΕΝΦΙΑ που δεν είναι δυνατόν να ζητείται από ανθρώπους που έκαναν φέτος 30 – 40 μεροκάματα.
Οι εποχικές επιχειρήσεις κλείνουν απανωτά, τα ξενοδοχεία δεν άνοιξαν όλα ενώ τα καταστήματα εστίασης υπέστησαν ανεπανόρθωτο πλήγμα -ειδικά και με το κλείσιμο πριν τα μεσάνυχτα. Άρα, οι εργαζόμενοι παίρνουν απόλυση στα χέρια τους, καταγγελία σύμβασης ορισμένου χρόνου, με την οποία πηγαίνουν στον ΟΑΕΔ. Εμείς πετύχαμε να μην ξεκινήσει το ταμείο ανεργίας από τον Σεπτέμβριο.
Ακόμη και με καταγγελία σύμβασης, να έχουμε την δυνατότητα μονομερώς να κάνουμε αναστολή σύμβασης για τον Σεπτέμβριο, ώστε να ξεκινήσει έναν μήνα αργότερα το επίδομα ανεργίας και να πάρουμε πιο πολλούς μήνες επιδότηση. Για πόσους μήνες θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση; Κανένας δεν μπορεί να επιβιώσει με αυτά τα χρήματα και σε τέτοιες συνθήκες. Έχουμε κάνει την πρότασή μας στο υπουργείο Εργασίας από την προηγούμενη εβδομάδα για μέτρα, μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα μέχρι να δούμε πώς θα είναι οι εξελίξεις με το εμβόλιο και πώς θα ανοίξει η επόμενη σεζόν» -δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου και πρόσθεσε ότι ο πιο νευραλγικός κλάδος της οικονομίας και της εργασίας στην Ελλάδα, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα αφού, πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης για χιλιάδες εργαζομένους και όσους βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας.
«Εμείς, ετοιμάζουμε στις 28 Σεπτεμβρίου 2020 την Πανελλαδική Ημέρα Δράσης των Εργαζομένων στον Επιστισιμό – Τουρισμό, η οποία θα είναι σε συντονισμό με όλα τα κατά τόπους σωματεία ανά την χώρα, που θα λάβουν αποφάσεις είτε για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, είτε για κινητοποιήσεις, είτε για συνεντεύξεις Τύπου, είτε με επισκέψεις και ενημερώσεις σε χώρους εργασίας προκειμένου να γίνουν γνωστά τα δίκαια αιτήματά μας. Δεν τα παρατάμε και συνεχίζουμε την προσπάθεια» τόνισε ο κ. Χότζογλου.
https://www.dimokratiki.gr/12-09-2020/se-apognosi-oi-ergazomenoi-ston-toyrismo-episitismo/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.