Ειδήσεις

Νέο πλαίσιο διορισμών στα σχολεία

Ισχυρούς κραδασμούς στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και ανατροπές στο τοπίο των εκπαιδευτικών που περιμένουν στην ουρά για μία θέση στη δημόσια εκπαίδευση, προβλέπεται ότι θα προκαλέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία.

Η απόφαση είναι ευνοϊκή για τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών με αποτέλεσμα να αναμένεται κύμα παραιτήσεων από τα ιδιωτικά για να προσληφθούν στα δημόσια σχολεία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση που θα ισχύει για τις προσλήψεις από τη σχολική χρονιά 2025-2026.

Ειδικότερα, όπως ορίζει ο νόμος 4589/2019, το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση προβλέπει μοριοδότηση προσόντων που βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στο κριτήριο της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας.

Οπως δημοσίευσε χθες η «Κ», με τις αποφάσεις 1251-1252/2024 η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι για την πρόσληψη και τον διορισμό στο Δημόσιο «είναι μεν θεμιτό ο νομοθέτης να ενισχύει όσους έχουν υπηρετήσει ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι στη δημόσια εκπαίδευση και να προβλέπει ευνοϊκότερο τρόπο υπολογισμού της προϋπηρεσίας τους έναντι εκείνης στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο δεν μπορεί να αγνοεί παντελώς την προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση, δοθέντος μάλιστα ότι το σύστημα προσλήψεων του ν. 4589/2019 αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκπαιδευτική εμπειρία».

Εκθεση ΟΟΣΑ: Πολλοί δάσκαλοι, μικροί μισθοί
Με το ισχύον καθεστώς, για να προσμετρηθεί η προϋπηρεσία ενός ιδιωτικού εκπαιδευτικού πρέπει να έχει απολυθεί από το σχολείο. Αντίθετα, εάν έχει παραιτηθεί, δεν μοριοδοτείται. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 8 εκπαιδευτικοί ιδιωτικού σχολείου της Θεσσαλονίκης (έχει κλείσει), η εργοδοσία του οποίου τους ανάγκασε να παραιτηθούν. Καθώς δικαιώθηκαν, άνοιξαν τον δρόμο προς το Δημόσιο για τους συναδέλφους τους.

Σήμερα στα ιδιωτικά σχολεία υπηρετούν 9.800 εκπαιδευτικοί, και αναμένεται ότι από την επόμενη σχολική χρονιά ουκ ολίγοι –στελέχη του κλάδου έκαναν λόγο χθες στην «Κ» ακόμη και για 5.000– θα καταθέσουν αίτηση προκειμένου να μπουν στους πίνακες του ΑΣΕΠ για πρόσληψη ή διορισμό σε δημόσιο σχολείο. «Είναι θετική απόφαση για τους εκπαιδευτικούς, διότι εργάζονται σε σχολείο όπως και οι του Δημοσίου. Ωστόσο στους πίνακες του ΑΣΕΠ θα υπάρξουν μεγάλες ανατροπές, καθώς όσοι έχουν μεγάλη προϋπηρεσία σε ιδιωτικό σχολείο θα προηγηθούν. Από την άλλη, καθώς το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει προσλήψεις ακόμη και μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί στους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων να παραιτούνται και να αποχωρούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς», παρατήρησε, μιλώντας χθες στην «Κ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων Χαράλαμπος Κυραϊλίδης.

Αλλάζει το σύστημα μοριοδότησης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών – Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση που θα ισχύει από τη σχολική χρονιά 2025-2026. Οι αντιδράσεις σχολαρχών και συνδικαλιστών.
Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) περιορίστηκε να αναφέρει χθες ότι «πρόκειται για σημαντική απόφαση που θωρακίζει την προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση ως “πραγματική, δημόσια υπηρεσία”, όπως άλλωστε προβλέπεται από πλήθος νομοθετημάτων την τελευταία εικοσαετία».

«Η πρώτη μου ημέρα στο σχολείο…» 
Ωστόσο, στελέχη του κλάδου που μίλησαν χθες στην «Κ», χαρακτήρισαν την απόφαση «βόμβα» για τα ιδιωτικά σχολεία, που θα αδειάσουν από εκπαιδευτικούς. Βεβαίως, με βάση την απόφαση του ΣτΕ όσοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί επιθυμούν να μεταπηδήσουν στο Δημόσιο, θα χάσουν την αποζημίωση που θα ελάμβαναν εάν απολύονταν (όπως ισχύει τώρα). Και όχι πάντα. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις εκπαιδευτικών που ζήτησαν από τους σχολάρχες να τους κρατήσουν στη δουλειά για μία εξαετία και κατόπιν να προχωρήσουν σε εικονική απόλυση, για να λάβουν τα μόρια της μεγάλης προϋπηρεσίας και να βρεθούν στις πρώτες θέσεις των πινάκων του ΑΣΕΠ. Αυτά καταδεικνύουν τις στρεβλώσεις του ισχύοντος συστήματος.

Αναδρομικότητα
Πάντως, καθώς η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ δεν άλλαξε το σκεπτικό της απόφασης του Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου, η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη τόσο από τους σχολάρχες και την ΟΙΕΛΕ όσο και από το υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα υπήρξαν και σχετικές επαφές μεταξύ των τριών. Πλέον, το υπουργείο θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση, εναρμονισμένη με την απόφαση του δικαστηρίου. Πάντως, όπως ανέφεραν στην «Κ» υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, το νέο καθεστώς θα ισχύσει από τους πίνακες εκπαιδευτικών που θα καταρτιστούν για το σχολικό έτος 2025-2026. Επίσης, θα μελετηθεί και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που θα διορίζονται να υπηρετούν για μία διετία σε «δύσκολες» περιοχές της χώρας (νησιά, ακριτικά χωριά). Τέλος, η αναδρομικότητα της ρύθμισης θα αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς από το σχολείο της Θεσσαλονίκης, που προσέφυγαν στο ΣτΕ. Ωστόσο, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Γιώργος Χριστόπουλος, «τα τελευταία χρόνια πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από ιδιωτικά σχολεία, χωρίς φυσικά να λάβουν αποζημίωση και χωρίς να μοριοδοτηθεί η προϋπηρεσία τους. Με αυτούς τι θα συμβεί;».

Πηγή: kathimerini.gr 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου