Αποκλειστικές πληροφορίες του in φέρνουν στο φως ότι στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ τον Νοέμβριο στη Ρόδο, ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ετοιμάζεται να ανακοινώσει κάτι σαν «πρόωρο Χριστουγεννιάτικο δώρο» για τους δήμους: μια έξτρα δόση χρηματοδότησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που θα δοθεί μέχρι το τέλος του 2024.
Η ΚΕΔΕ πίεσε γερά, και το ΥΠΕΣ δεν μπορούσε να κλείσει τα μάτια στο τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο των δήμων. Το τέλος ταφής, η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων έφτασαν την κατάσταση στο απροχώρητο. Ήταν τόσο σοβαρό το θέμα που ορισμένοι δήμοι θα αδυνατούσαν να φτιάξουν καν προϋπολογισμούς αν συνεχίζονταν αυτή η κατάσταση, όπως έχει ειπωθεί και επισήμως από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Λάζαρο Κυρίζογλου αλλά και άλλους αυτοδιοικητικούς.
Αυτό το πακέτο, αν δοθεί τελικά, έρχεται στην ώρα του. Άλλωστε, όσοι υποθέτουν ότι τα προβλήματα των δήμων δεν θα επηρεάσουν τους πολίτες, απλώς δεν είναι ρεαλιστές. Η Αυτοδιοίκηση αν είναι αδύναμη οικονομικά και στελεχιακά, ελλείψεις πόρων και προσωπικού δηλαδή, τότε το πρόβλημα «μπαίνει» στα σπίτια των πολιτών.
Οι πολίτες είναι αυτοί που τελικά θα το «πληρώσουν» με υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Και ήδη η κατάσταση είναι οριακή. Ούτε φαίνεται να επαρκούν τα διαθέσιμα στα δημοτικά ταμεία των δήμων, ούτε το προσωπικό φυσικά που μειώνεται κάθε χρόνο λόγω συνταξιοδοτήσεων και κινητικότητας.
Ελπίδες πάντως να βελτιωθεί η κατάσταση υπάρχουν. Από ό,τι λένε έμπειροι αυτοδιοικητικοί, φαίνεται ότι έχει βρεθεί μια γλώσσα επικοινωνίας με το ΥΠΕΣ, που κατανοεί την κατάσταση και γνωρίζει την πραγματικότητα.
Το κρύο ντους
Αλλά οι χαρές δεν κρατάνε πολύ. Στην αυτοδιοίκηση ένα πρόβλημα δεν προλαβαίνει να λυθεί και «σκάει» καινούργιο. Η μεγάλη ανησυχία τώρα είναι τι θα γίνει το 2025, με τα πριμ παραγωγικότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους. Η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να πληρώσει τις αυξήσεις, χωρίς να είναι σαφές από πού θα βρει τα χρήματα.
Έτσι, ενώ από τη μια αναμένεται η έξτρα ΚΑΠ να δώσει μια μικρή ανάσα στους δήμους, από την άλλη μπορεί να αποδειχτεί «δώρο άδωρο» αν δεν βρεθεί λύση για το επιπλέον κόστος. Κανείς στην Αυτοδιοίκηση δεν είναι αντίθετος με τις αυξήσεις και τα πριμ, κάθε άλλο, αλλά οι Δήμαρχοι και η ΚΕΔΕ θέλουν διασφαλίσεις ότι δεν θα καταρρεύσουν τα οικονομικά των δήμων.
Πηγή: in.gr