Ενεργοποιείται στα τέλη του μήνα η πλατφόρμα για την απόδοση-εξαγορά των καταπατημένων εκτάσεων του ελληνικού δημοσίου σε ιδιώτες εφόσον βέβαια συμφωνήσουν με το πλαίσιο που έχει θέσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Η πλατφόρμα θα υποδεχθεί τις πρώτες αιτήσεις στις 30 Σεπτεμβρίου για 20 περιφερειακές ενότητες και στα τέλη Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για όλη την επικράτεια. Το οικονομικό επιτελείο εξέδωσε νέα απόφαση με την οποία δημιουργούνται δικλείδες ασφαλείας για τον έλεγχο των δεκάδων δικαιολογητικών που απαιτούνται για την απόδοση των δημοσίων ακινήτων
Το τίμημα εξαγοράς εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε τμηματικά σε 60 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις από την απόδοση των καταπατημένων εκτάσεων υπολογίζονται έσοδα ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας.
Η τιμή εξαγοράς των καταπατημένων ακινήτων ορίζεται η αντικειμενική αξία, επί της οποίας εφαρμόζεται σειρά εκπτώσεων που μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 80%. Σύμφωνα με την απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων οι αιτήσεις για την εξαγορά των ακινήτων θα υλοποιηθούν ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος “Αιτήσεις Εξαγοράς Δημόσιων Ακινήτων”.
Τα βήματα για την εξαγορά
1. Η είσοδος των αιτούντων, φυσικά – νομικά πρόσωπα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://aeda.apps.gov.gr. γίνεται με την χρήση των κωδικών TAXIS.
2. Η αίτηση εξαγοράς εξετάζεται σε τρία στάδια:
– Έλεγχος πληρότητας φακέλου, που γίνεται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας,
– Έλεγχος ουσιαστικού περιεχομένου του φακέλου, που γίνεται από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία,
– Έλεγχος συνδρομής των προϋποθέσεων από Επιτροπή που θα συσταθεί στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας για την υλοποίηση της εξαγοράς των δημοσίων ακινήτων.
3. Στην αίτηση εξαγοράς αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), ο αριθμός τηλεφώνου, η ταχυδρομική διεύθυνση, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αιτούντος, καθώς και το προς εξαγορά δημόσιο ακίνητο, με επίκληση του παρόντος νόμου, κατά περίπτωση. Εάν η αίτηση υποβάλλεται για λογαριασμό νομικού προσώπου συμπληρώνονται τα αντίστοιχα στοιχεία του νομίμου εκπροσώπου του.
4. Για κάθε νέα αίτηση δημιουργείται ψηφιακός φάκελος, στον οποίο περιλαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα από τον ν. 5024/2023, στοιχεία, τα οποία είναι καταχωρημένα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.), καθώς και όσα αρχεία επισυνάπτονται από τους αιτούντες κατά τη συμπλήρωση της αίτησης, ομαδοποιημένα σε κατηγορίες.
5. Στον ψηφιακό φάκελο της αίτησης περιλαμβάνονται:
– Αν η αίτηση υποβάλλεται από φυσικό πρόσωπο,
– Το ονοματεπώνυμο του αιτούντος ή του νομίμου εκπροσώπου νομικού προσώπου, εάν αιτούν είναι νομικό πρόσωπο,
– Το πατρώνυμο,
– Ο Α.Φ.Μ.,
– Στοιχεία διεύθυνσης κατοικίας ( περιφερειακή ενότητα, οδός, αριθμός, ταχυδρομικός κώδικας,
-Στοιχεία επικοινωνίας ( διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός σταθερού – κινητού τηλεφώνου)
– Αν η αίτηση υποβάλλεται από νομικό πρόσωπο (προσωπικά στοιχεία του νομίμου εκπροσώπου του)
– Στοιχεία του δημόσιου ακινήτου ( ο τύπος του ακινήτου, ΑΒΚ/ΑΚ/Αριθμός Τ.ΕΘ.Α.,Κ.Α.Ε.Κ., χωρική αρμοδιότητα, Ο.Τ.Α., Κ.Η.Δ.)
– Χαρακτηριστικά του ακινήτου ( εάν είναι εντός σχεδίου, εάν είναι σε παραμεθόριο περιοχή, εάν υφίσταται δασική έκταση > 20%, η ύπαρξη τυχόν κτίσματος/αυθαίρετης κατασκευής ή νομιμοποίησης, εάν εμπίπτει σε περιοχή Natura/Ramsar/υδροβιότοπο, γη) το είδος της έκτασης, η προς εξαγορά έκταση, το εμβαδόν κτίσματος,
– Τα στοιχεία οικοδομικής άδειας (σε περίπτωση που υπάρχει αριθμός οικοδομικής άδειας, ημερομηνία ανέγερσης υφιστάμενου κτίσματος,
– Η αντικειμενική αξία με το σχετικό φύλλο υπολογισμού
– Τοπογραφικό διάγραμμα με ενσωματωμένο απόσπασμα ορθοφωτοχάρτη και υπεύθυνη δήλωση μηχανικού,
– Υπεύθυνη δήλωση από το gov.gr ή με βεβαίωση γνησίου υπογραφής ότι δεν συντρέχουν οι εξαιρέσεις της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 5024/2023,
– Υπεύθυνη δήλωση από το gov.gr ή με βεβαίωση γνησίου υπογραφής, στην οποία βεβαιώνεται η έκταση των προς εξαγορά δημόσιων ακινήτων
– Γεωαναφερμένο αρχείο διανύσματος χωρικής αποτύπωσης του ακινήτου εξαρτημένο στο γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς ΕΓΣΑ ’87 με συνημμένη δήλωση μηχανικού του ν. 651/1977
– Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος και κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου (Κ.Α.Ε.Κ.),
– Στοιχεία για τις περιοχές που ισχύει ο Κτηματολογικός Κανονισμός Δωδεκανήσου,
– Βεβαίωση όρων δόμησης της αρμόδιας υπηρεσίας δόμησης.
– Στοιχεία της θέσης της προς εξαγορά έκτασης ( οι συντεταγμένες των κορυφών του πολυγώνου εξαγοράς, χάρτης εστιασμένος στην παραπάνω έκταση)
– Στοιχεία που αφορούν την κατοχή ακινήτου ( τίτλοι και αποδεικτικά έγγραφα, πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου για τα τελευταία πέντε έτη που προηγούνται της υποβολής της αίτησης του ΕΝΦΙΑ, δήλωση του ακινήτου στο έντυπο “Ε9” για τα 5 τουλάχιστον έτη που προηγούνται της υποβολής της αίτησης εξαγοράς.
– Στοιχεία που αφορούν σε εξαιρέσεις και εκπτώσεις για την εξαγορά
– Πρόσθετα δικαιολογητικά, ιδίως για την απόδειξη κατοχής του δημόσιου ακινήτου. Στο Ο.Π.Σ. έχει προβλεφθεί πλαίσιο για τη συμπλήρωση από τους αιτούντες σχολίων σε ελεύθερο κείμενο,
– e-paravolo με τον κωδικό του προς δέσμευση παραβόλου,
6. Κατά τη διάρκεια συμπλήρωσης και επεξεργασίας της αίτησης υπάρχει η δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης με την επιλογή “Αποθήκευση”. Για την οριστική υποβολή της αίτησης υπάρχει η επιλογή “Υποβολή Αίτησης”. Όταν η αίτηση υποβληθεί οριστικά δεν μπορεί να τροποποιηθεί από τους αιτούντες, σχετική δυνατότητα προβλέπεται μόνο κατόπιν αιτήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες και όργανα.
7. Η αίτηση μπορεί να διαγραφεί μόνον εάν δεν έχει υποβληθεί οριστικά.
8. Μετά την οριστική υποβολή παρέχεται μέσω του Ο.Π.Σ. η δυνατότητα παρακολούθησης της αίτησης εξαγοράς σε κάθε στάδιο, στο οποίο μπορεί να βρίσκεται μέχρι την έγκριση ή την απόρριψή της.
9. Στο Ο.Π.Σ. καταρτίζεται συγκεντρωτικός κατάλογος, προσβάσιμος στην υπηρεσία, που περιλαμβάνει το σύνολο των αιτήσεων που είτε έχουν υποβληθεί οριστικά είτε βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας. Συγκεκριμένα, για κάθε αίτηση εμφανίζεται:
– Ο μοναδικός κωδικός της αίτησης,
– Ο Α.Φ.Μ. του φυσικού ή νομικού προσώπου που υποβάλλει την αίτηση,
– Η κατάσταση της αίτησης,
– Οι δυνατές ενέργειες (προβολή/επεξεργασία/διαγραφή).
10. Το Ο.Π.Σ. παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας νέας αίτησης ή επεξεργασίας υφιστάμενης αποθηκευμένης αίτησης, εφόσον δεν έχει υποβληθεί οριστικά.
11. Οι αιτήσεις εξαγοράς και τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται από τους ενδιαφερομένους υπόκεινται σε τυπικό έλεγχο πληρότητας από τη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας. Εάν η αίτηση εξαγοράς και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά είναι πλήρη, προωθούνται αμελλητί από τη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας, μέσω του Ο.Π.Σ., στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία.
12. Εάν διαπιστωθούν τυπικές ελλείψεις στα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, ο φάκελος επιστρέφεται στον αιτούντα αυτόματα από το Ο.Π.Σ. και ενημερώνεται μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την συμπλήρωσή τους. Εάν ο αιτών δεν συμπληρώσει τα ελλείποντα δικαιολογητικά εντός της προβλεπόμενης χρονικής προθεσμίας η αίτηση εξαγοράς του αρχειοθετείται αυτόματα και ο αιτών ενημερώνεται σχετικά μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει στην αίτησή του.
13. Εάν η αίτηση εξαγοράς αφορά ακίνητο που ανήκει στην ιδιοκτησία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.), η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία, μέσω του Ο.Π.Σ., ζητεί τη σύμφωνη γνώμη από το τελευταίο. Για κάθε αίτηση εξαγοράς η οικεία Κτηματική Υπηρεσία ζητεί τη συναίνεση της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ) Α.Ε.. Ο αρμόδιος υπάλληλος της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. και του Τ.ΕΘ.Α. μέσω του Ο.Π.Σ. υποβάλλει εντός της προθεσμίας τη συμφωνία ή τη διαφωνία του φορέα του αναφορικά με την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εξαγοράς.
14. Η Επιτροπή Εξαγοράς προβαίνει στον έλεγχο, μέσω του Ο.Π.Σ., της αίτησης εξαγοράς και των δικαιολογητικών λαμβάνοντας υπόψη της το συνοπτικό σημείωμα της Κτηματικής Υπηρεσίας για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εξαγοράς.
15. Εάν διαπιστωθούν ελλείψεις, ο φάκελος επιστρέφεται στον αιτούντα αυτόματα από το Ο.Π.Σ., για να τον συμπληρώσει και να προβεί στην επανυποβολή του προς την Επιτροπή, προκειμένου να συνεχιστεί ο έλεγχος.
16. Με βάση την εισήγηση της Επιτροπής Εξαγοράς, το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρά στην έκδοση είτε απορριπτικής απόφασης είτε πιστοποιητικού εξαγοράς, τα οποία ενσωματώνονται στον ψηφιακό φάκελο της αίτησης.
Πηγή: capital.gr