Ειδήσεις

Αυτή την ώρα κρίνεται η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο

Στις 19:10 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσιγκτον, με θέμα την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο.

Με «βασικό στόχο» την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο αναμένεται να προσέλθει στη συνάντηση η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κ. Χαρδούβελη και με τη συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του συμβούλου του πρωθυπουργού, Σταύρου Παπασταύρου. Από πλευράς του ΔΝΤ θα λάβουν μέρος ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Ρίσι Γκογιάλ.

Η σημερινή συνάντηση δεν θεωρείται το «τέλος του δρόμου»
Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, η συζήτηση θα στηρίζεται στον στόχο της Ελλάδας για έξοδο από το μνημόνιο μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η σημερινή συνάντηση δεν θεωρείται το «τέλος του δρόμου», αλλά «εντάσσεται» στο πλαίσιο του «ξεκάθαρου στόχου» που έθεσε η κυβέρνηση και για τη «διαμόρφωση του πλαισίου για την επόμενη μέρα, μιας νέας σχέσης (με το ΔΝΤ) και μιας νέας περιόδου για την Ελλάδα, χωρίς μνημόνιο».

Δυο «βασικοί σταθμοί» για το επόμενο διάστημα θεωρούνται τα στρες τεστ των τραπεζών και η ολοκλήρωση της τρέχουσας αναθεώρησης και για τους οποίους πιστεύεται ότι η Ελλάδα «θα ανταπεξέλθει» και θα «προχωρήσει μπροστά».

Σήμερα, ολοκληρώνονται και οι εργασίες της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Η επόμενη ετήσια σύνοδος, τον Οκτώβριο του 2015, θα πραγματοποιηθεί στη Λίμα του Περού.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

 

ΤΡΕΙΣ ΟΡΟΥΣ ΕΘΕΣΕ Η ΚΡ. ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η κ. Λαγκάρντ θα μεταφέρει στην ελληνική πλευρά την καταστατική θέση του ΔΝΤ, ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμά του είναι εθελοντική κι ότι η πόρτα εξόδου για κάθε χώρα είναι ανοιχτή. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα περιγράψει τους όρους για ένα συναινετικό διαζύγιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να θέσει τρεις όρους:

1. Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει χωρίς εκπτώσεις την τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας που περιλαμβάνει δύσκολες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, στα εργασιακά και στο Ασφαλιστικό, ώστε να δώσει ένα θετικό σήμα στις αγορές για την επόμενη μέρα.

2. Να υπάρχει ένα πρόγραμμα «προληπτικής στήριξης» από τους επίσημους πιστωτές. Το σκεπτικό του ΔΝΤ είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι διασφαλισμένη απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο και παράλληλα να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

3. Το ΔΝΤ θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους να εγγυηθούν ξανά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Τελευταία νέα και ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου