Στο προσκήνιο επανέρχεται με δύο δίκες, που έχουν προγραμματιστεί για το Νοέμβριο, η πολύκροτη υπόθεση των άγονων γραμμών.
Για την 3η Νοεμβρίου 2014 έχει προγραμματιστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών επί κακουργημάτων, η υπόθεση με κατηγορούμενο για εκβίαση κατ’ επάγγελµα και συνήθεια κατ’ εξακολούθηση του εφοπλιστή κ. Φώτη Μανούση, τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Δωδεκανήσιου πρώην υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αριστοτέλη Παυλίδη, κ. Παναγιώτη Ζαχαρίου.
Για την 12η Noεμβρίου 2014 έχει προγραμματιστεί και η εκδίκαση υπόθεσης με κατηγορούμενο για ψευδή ανωμοτί κατάθεση κατ’ εξακολούθηση τον κ. Μανούση μετά από μήνυση του πρώην δημοτικού συμβούλου και στενού συνεργάτη του πρώην Υπουργού κ. Τσαμπίκου Τριομμάτη.
Όπως ξανάγραψε η “δημοκρατική”, η δικαστική έρευνα της υποθέσεως από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών ξεκίνησε έπειτα από δισέλιδη επιστολή που έστειλε τον Απρίλιο του 2007 ο τότε υπουργός Αιγαίου κ. Παυλίδης στον πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, επισημαίνοντας ότι εκβιάζεται από τον εφοπλιστή κ. Φ. Μανούση, ιδιοκτήτη της ακτοπλοϊκής εταιρείας SΑΟS Ferries, προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης στη δρομολόγηση πλοίων του, στις άγονες γραμμές του Αιγαίου.
Στόχος του τελευταίου, σύμφωνα με την επιστολή, ήταν να ενταχθούν τα 11 πλοία του στις επιδοτούμενες γραμμές του Αιγαίου.
Η υπόθεση ανατέθηκε στον εισαγγελέα Εφετών κ. Ντογιάκο, ο οποίος αμέσως κάλεσε για κατάθεση τον κ. Μανούση.
Ο κ. Μανούσης ισχυρίστηκε ενώπιον του δικαστικού λειτουργού ότι ο κ. Παυλίδης από τις αρχές του 2006 προωθούσε τα συμφέροντα άλλων εφοπλιστών-ανταγωνιστών του στη δρομολόγηση πλοίων στο Ανατολικό Αιγαίο.
Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά την περίπτωση κατακύρωσης διαγωνισμών σε επιχειρηματία ο οποίος δρομολογούσε πλοία με ξένη σημαία και παρουσίαζε προβλήματα στην προέλευση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας του.
Επιπλέον ο κ. Μανούσης υποστήριξε στην κατάθεσή του πως, παρ’ ότι είχαν ληφθεί αποφάσεις για απόσυρση των πλοίων του συγκεκριμένου επιχειρηματία από τις γραμμές του Ανατολικού Αιγαίου, αυτά συνέχιζαν να εκτελούν τα δρομολόγια με το δικαιολογητικό ότι ο συγκεκριμένος εφοπλιστής έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σε άλλα δικαστικά όργανα.
Επιπλέον υπήρξε καταγγελία του κ. Μανούση ότι το γραφείο του πρώην υπουργού Αιγαίου προωθούσε τα συμφέροντα εταιρείας από την περιοχή της Ρόδου στην κάλυψη τοπικής ακτοπλοϊκής γραμμής. Ο εφοπλιστής κατέθεσε ακόμη ότι έδωσε χρήματα στον συνεργάτη τού κ. Αρ. Παυλίδη προκειμένου να έχει “καλή μεταχείριση” η εταιρεία του SΑΟS Ferries στα δρομολόγια της άγονης γραμμής από το υπουργείο Αιγαίου.
Ο κ. Παυλίδης δεν παραπέμφθηκε για την υπόθεση από την Βουλή.
Ο κ. Ζαχαρίου ωστόσο κατηγορείται, σύµφωνα µε το παραπεµπτικό βούλευµα, ότι απέσπασε συνολικά το ποσό των 667.500 ευρώ από τον εφοπλιστή «εκβιάζοντας», µε αντάλλαγµα τη συµµετοχή του στους διαγωνισµούς των άγονων γραµµών, κάτι που ο κατηγορούµενος αρνείται, επικαλούμενος την οικονοµική του ευρωστία.
Περαιτέρω κατηγορείται ότι εξανάγκασε τον κ. Μανούση, στις 8-1-2007, να καταθέσει, για λογαριασµό του σε τηρούµενο στο υποκατάστηµα Ρόδου της Εθνικής Τράπεζας, δικαιούχος του οποίου ήταν ο κ. Τσαµπίκος Τριοµµάτης, το χρηµατικό ποσό των 7.500 ευρώ.
Στις εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Ζαχαρίου, με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων, υποστήριξε ότι είχε επισκεφθεί το γραφείο του Φ. Μανούση τρεις ή τέσσερις φορές. Αρνήθηκε, όμως, οποιαδήποτε άλλη σχέση με την υπόθεση, επισημαίνοντας ότι δεν έλαβε ποτέ χρήματα από τον πλοιοκτήτη.
Ο κ. Ζαχαρίου εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός και ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του προέρχονται, από την εργασία του. Από εκεί και πέρα το ποσό το οποίο αφορά τις καταγγελλόμενες απολαβές σε ρευστό ανέρχεται περίπου σε 100.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν επιταγές του κ. Μανούση. Πρόκειται για επιταγές σε πληρωμή του ιδίου, που δεν φέρουν καμία οπισθογράφηση και οι οποίες δεν έχουν εισπραχθεί.
Ο κ. Τριομμάτης από την άλλη είχε υποβάλει την 6η Απριλίου 2009 μήνυση σε βάρος του κ. Μανούση, την οποία είχε ανακοινώσει και ενώπιον της Βουλής ο πρώην Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Αφορμή αποτέλεσαν τα όσα υποστήριξε δημόσια αλλά και σε ανωμοτί καταθέσεις που έδωσε ο εφοπλιστής, σχετικά με την πολύκροτη πλέον υπόθεση της “μίζας” των 7.500 ευρώ.
Ο κ. Τριομμάτης υποστήριξε συνοπτικά ότι στις 8 Ιανουαρίου 2007 μία άγνωστη σε εκείνον γυναίκα τηλεφώνησε στο σπίτι του στη Ρόδο και του είπε, ότι είχε κάνει κάποια κατάθεση στο λογαριασμό του στην Εθνική Τράπεζα, ποσού 7.500 ευρώ. Ανέλαβε το συγκεκριμένο ποσό, προκειμένου να μη βρίσκεται στο λογαριασμό του.
Μετά, όμως, από κάποιο χρονικό διάστημα, όπως κατέθεσε, τον πήρε πάλι τηλέφωνο η συγκεκριμένη άγνωστη κυρία και του είπε, ότι “έγινε κάποιο λάθος” και του υπέδειξε συγκεκριμένους λογαριασμούς, σε διαφορετικές τράπεζες, προκειμένου να επιστρέψει τα χρήματα, πράγμα το οποίο και έκανε.
Μετά από έρευνα βρέθηκε, ότι στο Υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Ρόδο κατέθεσε στις 13 Φεβρουαρίου 2007 το ποσό των 5.000 ευρώ σε λογαριασμό ο οποίος ανήκε σε στενή συνεργάτιδα του κ. Μανούση, και συγκεκριμένα στην κ. Αικατερίνη Αναγνωστοπούλου.