Ειδήσεις

ΣτΕ: Αποζημίωση για τους τραυματισμούς οπλιτών

«Βαθιά το χέρι στην τσέπη» θα βάζει το Δημόσιο για να αποζημιώσει κάθε οπλίτη όταν τραυματίζεται (ή επιβαρύνεται η υγεία του) κατά τη στρατιωτική του θητεία.

Σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, το Δημόσιο δεν μπορεί να αποφύγει, αλλά είναι πάντα υποχρεωμένο να καταβάλλει αποζημίωση για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις οργάνων του (π.χ. στρατιωτών ή άλλων μελών του στρατεύματος) που γίνονται κατά την υπηρεσία που τους έχει ανατεθεί.
Η αποζημίωση οφείλεται και στην περίπτωση που ο τραυματισμός έγινε με παράβαση των διαταγών ή των κανόνων πειθαρχίας ή χάριν αστεϊσμού (π.χ. αδικαιολόγητη ή παράνομη χρήση όπλου κ.λπ.) είτε μέσα στον χώρο ευθύνης της στρατιωτικής μονάδας είτε και έξω από αυτήν.
Με αλλεπάλληλες αποφάσεις το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε αποζημιώσεις που ξεπερνούν τις 250.000 ευρώ σε φαντάρους που τραυματίστηκαν στη θητεία τους από εκπυροσκρότηση όπλου συναδέλφου τους, που ταλαιπωρήθηκαν ιδιαίτερα και επιβαρύνθηκε η υγεία τους.

Για ηθική βλάβη
Ανάβοντας «πράσινο φως» για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης σε κάθε περίπτωση, το ΣτΕ δέχθηκε ότι η αποζημίωση αυτή δεν μπορεί να κοπεί τελείως ή να περιοριστεί, επειδή το Δημόσιο φρόντισε αμέσως για την περίθαλψη του τραυματία, καθώς αυτό αποτελεί αυτονόητη υποχρέωσή του.
Απέκρουσε επίσης την επιχειρηματολογία του Δημοσίου για περιορισμό της αποζημίωσης επειδή ο στρατεύσιμος είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να εκτεθεί σε κινδυνογόνο δραστηριότητα.
Σε μία περίπτωση, στην ελληνοαλβανική μεθόριο πριν από περίπου 17 χρόνια, 20χρονος οπλίτης που βρισκόταν σε σκοπιά, μαζί με άλλον φαντάρο στο φυλάκιο, προσπάθησαν να εμποδίσουν τη λαθραία είσοδο δύο ατόμων στο ελληνικό έδαφος. Το όπλο του συναδέλφου του εκπυρσοκρότησε κατά λάθος, ο 20χρονος τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι, ενώ μετά από χειρουργικές επεμβάσεις κρίθηκε ακατάλληλος για στράτευση (Ι5) και του χορηγήθηκε ισόβια σύνταξη 427 ευρώ.
Εκείνος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης, καθώς η αναπηρία του τον ταλαιπωρούσε με διαρκή σωματικό και ψυχικό πόνο. Τα διοικητικά δικαστήρια επιδίκασαν αποζημίωση που ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.
Το Δημόσιο προσέφυγε στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι το ποσό είναι εξωπραγματικό, καθώς του προσέφερε περίθαλψη, ισόβια σύνταξη, ενώ καταδικάστηκε και ο συνάδελφός του σε ολιγόμηνη φυλάκιση. Το ΣτΕ απέκρουσε τα επιχειρήματα του Δημοσίου. Η αμετάκλητη δικαίωση ήλθε πάντως «κατόπιν εορτής», αφού πέθανε πρόσφατα.
Σε άλλη παρεμφερή υπόθεση κρίθηκε ότι δικαιούται οπωσδήποτε αποζημίωση άλλος φαντάρος που τραυματίστηκε από εκπυρσοκρότηση του όπλου του στα χέρια άλλου. Κρίθηκε επίσης ότι πρέπει το ποσό να μειωθεί επειδή είχε εγκαταλείψει τον οπλισμό του κατά παράβαση κανόνων πειθαρχίας και επομένως είχε συνυπαιτιότητα.
Επιδικάστηκαν 35.000€
Σε άλλη υπόθεση επιδικάστηκε αποζημίωση 35.000 ευρώ σε οπλίτη τελειόφοιτο Νομικής με ειδικότητα μηχανικού ραντάρ, που του ανατέθηκαν καθήκοντα συσσιτιάρχη.
Ενώ ξεφόρτωνε φορτηγό με τρόφιμα, ένιωσε έντονους πόνους στη μέση, αλλά διατάχθηκε να συνεχίσει. Η υγεία του επιβαρύνθηκε, κατέληξε σε νοσοκομείο και κρίθηκε τελικά Ι3.
Το δικαστήριο δέχθηκε ότι οφείλεται αποζημίωση για τη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία του, καθώς οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή.

ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου