Προχωρεί η εφαρμογή του μέτρου της απόδοσης του ΦΠΑ από τον τελικό καταναλωτή σε ορισμένα ηλεκτρονικά αγαθά. Πρόκειται για προϊόντα φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών (tablets, laptops ) και κινητά τηλέφωνα. Επίσης, η ρύθμιση περιέλαβε τις κονσόλες ηλεκτρονικών παιγνίων.
Στόχος
Στόχος της ρύθμισης που πέρασε τον περασμένο Αύγουστο (v. 4484/2017) είναι η εξάλειψη της λεγόμενης «απάτης του αφανούς ή εξαφανισμένου εμπόρου (missing trader fraud)». O τελευταίος, αφού διαθέσει στην αγορά μια μεγάλη παρτίδα αγαθών, εξαφανίζεται μη αποδίδοντας τον ΦΠΑ που έχει εισπράξει. Η απάτη αυτού του είδους παρατηρείται σε είδη που έχουν μικρό όγκο, μεγάλη αξία και διακινούνται πολύ εύκολα.
Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, αλλά κοινοτικό. Ελαβε ωστόσο διαστάσεις, κυρίως μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων που, με τις πλατφόρμες σύγκρισης χρεώσεων, ελκύουν μεγάλο αριθμό αγοραστών απ’ όλη την Ελλάδα, χάρις στις ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. Οι περισσότερες από αυτές τις «χαμένες» επιχειρήσεις ανήκουν σε υπερήλικες ή αλλοδαπούς.
Τον περασμένο Απρίλιο το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. είχε μια μεγάλη επιτυχία όταν, έπειτα από τέσσερα χρόνια ερευνών, εξάρθρωσε ένα τέτοιο κύκλωμα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το διεθνές κύκλωμα είχε διακινήσει αγαθά αξίας δεκάδων εκατ. ευρώ και η ζημία του Δημοσίου ανερχόταν σε 7,0 εκατ. ευρώ από βεβαιωμένες και εκκρεμείς φορολογικές οφειλές, 5,9 εκατ. ευρώ από απόκρυψη εσόδων και 11,3 από ανακριβείς δηλώσεις εισροών για τον ΦΠΑ.
Αλλά δεν είναι μόνον η ζημία του ελληνικού Δημοσίου από τις «χαμένες» επιχειρήσεις. Ζημία υφίστανται και όλοι οι νόμιμοι επιχειρηματίες, οι οποίοι φυσικά δεν μπορούν να ανταγωνιστούν όλους εκείνους που πωλούν με μεγάλες εκπτώσεις, καθώς γνωρίζουν εξαρχής ότι δεν θα καταβάλουν τον ΦΠΑ. Μεταξύ αυτών, οι μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρονικών (Πλαίσιο, Κωτσόβολος, Γερμανός), αλλά και τα μεγάλα δίκτυα (Cosmote, Vofadone κ.λπ.). Μιλώντας πρόσφατα στους δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της αλυσίδας Κωτσόβολος, Ανδρέας Αθανασόπουλος, ανέφερε ότι αν και το μέτρο της «αντιστροφής του ΦΠΑ» έχει αργήσει, τελικά έρχεται. Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του μήνα το μέτρο θα εφαρμοστεί και ότι θα περιορίσει σημαντικά την παραοικονομία που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη μη απόδοση ΦΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την έκδοση της σχετικής απόφασης (ΠΟΛ), δεν έχει διευθετηθεί οριστικά η εφαρμογή του μέτρου. «Λόγω της πολυπλοκότητας των ρυθμίσεων, θα πρέπει να υπάρξουν διαδικασίες για την επιβεβαίωση της έκπτωσης ΦΠΑ κατά τις συναλλαγές», αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή.
Η ίδια σημειώνει ότι πιο πρόσφορο είναι η δημιουργία ηλεκτρονικών διαδικασιών (για να μην επιβαρυνθούν οι διαδικασίες πώλησης) ελέγχου αν ο αγοραστής (επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας) είναι επιλέξιμος για την έκπτωση του ΦΠΑ και έχει την εξουσιοδότηση να προβεί στη συγκεκριμένη αγορά.
Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική στην Ε.Ε. που έχει υιοθετήσει το συγκεκριμένο μοντέλο επιβάρυνσης ΦΠΑ. Αρκετές χώρες το έχουν εφαρμόσει, άλλες στα κινητά τηλέφωνα, άλλες και σε επιπλέον αγαθά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή ΦΠΑ, η οποία καταγράφει απώλεια στο 24% όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 14%.
Καθημερινή