Σε αναμονή για την προώθηση της διαδικασίας και την ένταξη της επιχείρησης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, βρίσκονται οι επιτελείς της πολύπαθης Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου. Όπως δήλωσαν χτες, τόσο ο πρόεδρός της κ. Δημήτρης Γεωργαλής όσο και ο γενικός διευθυντής της κ. Δημήτρης Καραγιάννης, όλα θα κριθούν μέσα στους επόμενους μήνες ειδάλλως, ‘δεν θα υπάρχει αύριο για την επιχείρηση’.
«Εάν η εταιρεία δεν ενταχθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τότε δεν έχει….αύριο. Είναι τέτοιες οι οφειλές που έχουμε παραλάβει, που δεν μπορούν να εξοφληθούν διαφορετικά. Αυτή την στιγμή όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί της εταιρείας είναι δεσμευμένοι. Δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα καταστήματα. Υπάρχουν οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο, προς το ΙΚΑ, προς την λήζινγκ και προς την τράπεζα. Όπως καταλαβαίνετε, το γεγονός πως η εταιρεία καταφέρνει αυτή την στιγμή να βιοπορεί μέχρι την ένταξή της στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, είναι ένα μικρό θαύμα. Εάν δεν πετύχουμε να μπούμε σε αυτή την διαδικασία, το επόμενο βήμα είναι ότι θα ξεκινήσουν οι κατασχέσεις. Οπότε κινδυνεύει να χαθεί όλη η ακίνητη περιουσία της εταιρείας και μάλιστα στο 1/3 της αξίας της. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει μέλλον εάν δεν ενταχθούμε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Γι αυτό έχουμε στοχεύσει εξ αρχής εκεί και είναι ευτύχημα το ό,τι νομοθετήθηκε. Ωστόσο, είναι η μοναδική λύση για την επιβίωσή της στο μέλλον», δήλωσε ο κ. Καραγιάννης.
Όπως ανέφερε, όλα θα εξαρτηθούν από την διαμεσολάβηση που θα γίνει κατά την διαδικασία στο τι θα πρέπει να παραχωρήσει η εταιρεία προκειμένου να διαγραφούν τα χρέη, που σημαίνει και την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας της.
«Την επόμενη εβδομάδα, αναμένουμε κλιμάκιο ορκωτών ελεγκτών προκειμένου να τακτοποιήσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες, ενώ περιμένουμε κάποια έγγραφα από την δική μας υπηρεσία, όσον αφορά την κατανομή των βαρών που υπάρχουν πάνω στα ακίνητα της εταιρείας και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι οριστικές συναντήσεις της διοίκησης με τους μελετητές που έχουν αναλάβει προκειμένου να οριστικοποιηθεί η μελέτη βιωσιμότητας. Το προσχέδιο της μελέτης βιωσιμότητας είναι έτοιμο, ωστόσο, είναι ολοκληρωμένη η μελέτη εκτίμησης της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας και απομένουν κάποιες τελευταίες διορθώσεις προκειμένου να υποβάλουμε την αίτηση. Κι αυτό γίνεται διότι υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο 88 ημερών για να καταλήξουμε σε συμφωνία. Οπότε προσπαθούμε να είμαστε απόλυτα έτοιμοι και να καταθέσουμε το χαρτοφυλάκιό μας για να μην έχουμε καθυστερήσεις μετέπειτα….», είπε ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣΔ.
Δ. Γεωργαλής:
«Ο κόσμος ξαναγυρνάει στον πρωτογενή τομέα»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΕΑΣΔ κ. Γεωργαλής, ο οποίος εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος μέχρι να ξεκαθαρίσει η διαδικασία με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό: «Αυτή την εποχή έχουμε στραμμένα τα βλέμματα στην διαδικασία αυτή, καθώς αποτελεί την τελευταία μας ελπίδα για να ρυθμίσουμε τα χρέη και τις υποχρεώσεις της εταιρείας που δεν μας αφήνουν να κάνουμε ούτε ένα βήμα μπροστά. Είναι βέβαια δύσκολο, αλλά έχουμε προχωρήσει αρκετά. Είναι γνωστό σε όλους πως όλες οι πολυεθνικές εταιρείες που διαθέτουν γεωργικά εφόδια δεν δίνουν πλέον ούτε πίστωση ούτε δέχονται επιταγές. Θέλουν να προκαταβάλλονται τα χρήματα για να εκτελέσουν τις παραγγελίες (100% δηλαδή προπληρωμή). Οι παραγωγοί της Ρόδου πάντως, κάνουν πολύ μεγάλες προσπάθειες αν και βρισκόμαστε μέσα σε πολύ δύσκολες συγκυρίες».
Ο κ. Γεωργαλής υπογράμμισε ακόμη ότι τον τελευταίο καιρό, καταγράφεται ενδιαφέρον και κινητικότητα από τους παραγωγούς στον πρωτογενή τομέα με τάσεις ανανέωσης, αλλά λόγω των δύσκολων συγκυριών και της οικονομικής κατάστασης δεν είναι αυτό που θα έπρεπε για τον τόπο.
«Ο κόσμος αρχίζει και ξαναγυρνάει στον πρωτογενή τομέα αλλά με δυσκολία. Π.χ. υπάρχει και το πρόβλημα της αγοράς που δεν είναι εξασφαλισμένη για να προωθηθούν τα προϊόντα τους» όπως ανέφερε.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΑΣΔ υπογράμμισε πως έχει βελτιωθεί κατά πολύ η κατάσταση με τις πληρωμές των υπαλλήλων της εταιρείας, ενώ όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία, έχει αναλάβει εταιρεία με εξειδικευμένους εκτιμητές διά παν ενδεχόμενο.