Μπορεί η ζήτηση για τους ελληνικούς προορισμούς να έχει ευνοηθεί τα τελευταία δύο χρόνια από το ασταθές γεωπολιτικό κλίμα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου (η πτώση του Τουρισμού στην Τουρκία συνεχίστηκε και φέτος, ενώ η Αίγυπτος και η Τυνησία δεν έχουν ακόμη ανακάμψει), εντούτοις η ευνοϊκή αυτή συγκυρία δεν θα διαρκέσει για πάντα.
Τότε, και μετά την επιβολή ενός ακόμη φόρου στον Τουρισμό, του φόρου διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, η χώρα αφενός θα είναι πολύ πιο ακριβή για τους ξένους τουρίστες σε σύγκριση με τους ανταγωνιστικούς προορισμούς, αφετέρου με κατώτερο ποιοτικά προϊόν, αφού το budget για επενδύσεις θα έχει κατευθυνθεί στα δημόσια ταμεία.
Αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσαν χθες επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου κατά την παρουσίαση της μελέτης της Grant Thornton που έγινε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, τα συμπεράσματα της οποίας υπογράμμισαν το εύρος των συνεπειών από την εφαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης από το 2018, τόσο για την αγορά των ξενοδοχείων, όσο και για την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η αγορά που δημιουργούν τα ξενοδοχεία θα μειωθεί κατά 435 εκατ. ευρώ, ενώ η τελική αρνητική επίδραση στην οικονομία υπολογίζεται πως θα αγγίξει τα 341 εκατ. Ολέθριες θα είναι οι συνέπειες και για την απασχόληση, καθώς όπως αναφέρει η μελέτη, θα χαθούν πάνω από έξι χιλιάδες θέσεις εργασίας, λόγω της μείωσης της ανταγωνιστικότητας των προορισμών, αλλά και της αδυναμίας των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στο νέο τουριστικό χαράτσι. Και όλα αυτά τη στιγμή που το ελληνικό δημόσιο προσδοκά σε έσοδα μόλις 84 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή του τέλους.
Φορείς της αγοράς εξηγούν πως οι συνέπειες από το φόρο ίσως να μην γίνουν ορατές την επόμενη σεζόν, δεδομένου πως ήδη έχουν συμφωνηθεί οι τιμές των πακέτων με τους tour operators, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει τις προκρατήσεις, έχουν ανακοινωθεί τα πακέτα του 2018 καθώς και οι νέες αεροπορικές συνδέσεις. Μακροπρόθεσμα ωστόσο, τα “σημάδια” της υπερφορολόγησης του τουριστικού τομέα θα γίνουν ορατά και στην ζήτηση, και στη λειτουργία των μονάδων.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, αν δηλαδή θα επιχειρήσουν να μετακυλήσουν το φόρο στους καταναλωτές (αυξάνοντας πρακτικά την τιμή) ή θα τον απορροφήσουν (μέσω π.χ.μεταβολής της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών).
Οι σχετικοί υπολογισμοί δείχνουν πως ο φόρος διαμονής οδηγεί σε χαμηλότερες λειτουργικές και ταμειακές ροές, προκαλώντας σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας στα ξενοδοχεία, τα οποία πρακτικά θα υποχρεωθούν να μειώσουν τις επενδύσεις τους ή να αναδιαρθρώσουν (αν είναι δυνατό) περαιτέρω το δανεισμό τους, προκαλώντας εν τέλει κινδύνους στη διατήρηση της βιωσιμότητάς τους. Σε περίπτωση που ο φόρος επιβαρύνει τους πελάτες των επιχειρήσεων, τότε η κάμψη της ζήτησης θεωρείται δεδομένοι, όπως έχουν επισημάνει ξενοδόχοι και tour operators.
Όπως αναφέρει η έρευνα της Grant Thornton, εάν η επιβολή φόρου οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του ξενοδοχειακού προϊόντος, ως αποτέλεσμα της μετακύλισης του φόρου στους καταναλωτές, δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αγορά. Το ξενοδοχειακό προϊόν γίνεται ακριβότερο, χάνει μέρος από την ανταγωνιστικότητα του και είναι δυνατό να υπάρξει στροφή των καταναλωτών προς εναλλακτικούς προορισμούς.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Τουρισμού”νίπτει τας χείρας”, δείχνοντας στην ουσία το υπουργείο Οικονομικών, αφού η επιβολή του φόρου αποφασίστηκε στο πλαίσιο την ενίσχυσης των δημόσιων ταμείων και της επίτευξης πλεονάσματος. Ο γ.γ. του υπουργείου Τουρισμού Γ. Τζιάλλας που παρέστη στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της μελέτης ανέφερε πως δεν θα επηρεαστεί η τουριστική κίνηση του 2018 από την επιβολή του φόρου, ενώ μακροπρόθεσμα το μέτρο θα επανεξεταστεί.
Ο φόρος διαμονής θα επιβάλλεται ανά διανυκτέρευση ανά δωμάτιο σε όλα τα ξενοδοχειακά καταλύματα και θα ανέρχεται σε:
– 0,5 ευρώ την ημέρα για χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων,
– 1,5 ευρώ για ξενοδοχεία 3 αστέρων,
– 3 ευρώ για ξενοδοχεία 4 αστέρων,
– 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων και
– 0,50 ευρώ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.
Βασιλική Κουρλιμπίνη-capital.gr