Την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μαθητών για τους κινδύνους της κακής χρήσης του Διαδικτύου, ο Πρόεδρος του CSI κος Σφακιανάκης πραγματοποίησε μια άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία στους μαθητές Λυκείου, Γυμνασίου και Ε`, ΣΤ` Δημοτικού στο Αμφιθέατρο του Κολλεγίου μέσα από διαδικτυακή Σύνδεση.Την ομιλία αυτή είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν και άλλοι μαθητές Δημόσιων Σχολείων μετά από προηγούμενη ενημέρωση των Διευθυντών Β`θμιας κου Παπαδομαρκάκη, Α`θμιας κου Ψαρά και του Συντονιστή Α`θμιας κου Καντά.
Ο κος Σφακιανάκης επισήμανε τους κινδύνους και τα προβλήματα που ανακύπτουν από την κακή χρήση, με δεδομένο ότι μαθητές έχουν καταστεί θύματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού από άλλους συμμαθητές τους, πράξεις που οδηγούν σε δημιουργία ψυχοσωματικών προβλημάτων και απόκτησης αυτοκτονικού ιδεασμού. Μεταξύ άλλων ο κος Σφακιανάκης υποστήριξε με έντονο τρόπο
α) «Ότι γράφεται στο Διαδίκτυο δε σβήνεται».
β) «Δεν υπάρχει ανωνυμία. Διότι ένας καλός Ερευνητής μπορεί να εντοπίσει τον θύτη»
γ) «Να μην εμπιστεύονται κανέναν στο Διαδίκτυο»
δ) «Να αποφεύγουν να δώσουν προσωπικά στοιχεία, λογαριασμούς τραπεζών κλπ. Διότι κινδυνεύουν να πέσουν θύματα απάτης».
ε) «Να μην υποκύπτουν σε κανέναν εκβιασμό» και να καταγγέλουν κάθε παράνομη πράξη».
Το βασικότερο στοιχείο είναι η σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης των παιδιών με τους γονείς τους, κάλεσε τα παιδιά ν’ ανοίγουν την καρδιά τους στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς τους, διότι όποιο παιδί χειριστεί μόνο του ζήτημα εκφοβισμού κινδυνεύει να παγιδευτεί, να θυματοποιηθεί, διότι δεν γνωρίζει ποιος είναι πίσω από ένα προφίλ. Επίσης σύστησε να μην «ανεβάζουν» φωτογραφίες στο Διαδίκτυο και ειδικά αυτές που μπορούν να προκαλέσουν παιδόφιλους που αναμένουν κάθε στιγμή να «ψαρέψουν» θύματα.
Εντυπωσιάστηκε από το πλήθος των ερωτήσεων των παιδιών και όπως είπε αυτά τα παιδιά του δίνουν μεγαλύτερη δύναμη και ώθηση να συνεχίσει την αποστολή του. Το ενδιαφέρoν των μαθητών ήταν τόσο μεγάλο ώστε καθιερώθηκαν οι συναντήσεις αυτές να γίνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα για να ενημερώνονται οι μαθητές σε επιμέρους ζητήματα τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για τη ζωή τους από την κακή χρήση του διαδικτύου. Αυτό που μένει από την παρουσίαση είναι ότι πρέπει να υπάρχει σωστή επικοινωνία γονέων – μαθητών και εκπαιδευτικών, όταν το παιδί ανοίξει την καρδιά του μπορεί να σωθεί.
Είναι «το μέλι της αγάπης», όπως είχε πει σε άλλη παρουσίαση, δηλαδή ανάμεσα στα παιδιά και στους γονείς πρέπει να υπάρχει ανοιχτή και σωστή επικοινωνία με αληθινό και πραγματικό ενδιαφέρον, δηλαδή «οι γονείς να νοιώθουν την ανάσα των παιδιών τους».
Μεταξύ των δημόσιων σχολείων που παρακολούθησαν την ομιλία ήταν και το Δημοτικό σχολείο Φανών, με πρωτοβουλία του Διευθυντή Νίκου Κοντομανώλη και της εκπαιδευτικού Μαρίας Βλάσση.
Την πρωτοβουλία της οργάνωσης της ομιλίας είχε η Δ/ντρια Λυκείου κα Βασιλάκη Γεωργία σε συνεργασία με τον Διευθυντή Διοίκησης Δρα Ναπολέοντα Βλάσση.
Την τεχνική υποστήριξη ανέθεσε με επιτυχία ο Συντονιστής Πληροφορικής Μηχανικός Υπολογιστών κος Θανάσης Χατζηγεωργίου.
Να επισημάνουμε ότι το ίδιο διάστημα είχε προηγηθεί ενημέρωση μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου από τον κ. Βλάσση για τους κινδύνους, τη θυματοποίηση, το θεσμικό πλαίσιο και τις επιπτώσεις τους στην ψυχοσωματική υγεία των παιδιών.
Ο Πρόεδρος του Κολλεγίου κος Αντωνιάδης Κωνσταντίνος, ευχαριστεί θερμά τον κ. Σφακιανάκη για την εξαίρετη παρουσίαση , την κα. Βασιλάκη Διευθύντρια Λυκείου, την κα. Σαρρή Σταματία Διευθύντρια Γυμνασίου, κο. Σπύρου Σπύρο Διευθυντή Δημοτικού, τον κο. Χατζηγεωργίου για την άρτια οργάνωση, τους εκπαιδευτικούς και μαθητές για την ενδιαφέρουσα προσοχή που επέδειξαν. Επίσης οι Διευθυντές Εκπαίδευσης και ο Συντονιστής εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους