Τοπικές Ειδήσεις

«Δύσκολη η επιμήκυνση της σεζόν λόγω των αυξημένων λειτουργικών εξόδων»

Φλέγον πρόβλημα αποτελεί για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Ρόδου η υπέρογκη αύξηση του ενεργειακού κόστους, κινδυνεύοντας σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΞΡ, κ. Μανώλη Μαρκόπουλο να «τινάξει στον αέρα τους προϋπολογισμούς και ισολογισμούς τους».
Χθες το μεσημέρι ο κ. Μαρκόπουλος παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων μαζί με τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Γιώργο Αντώνογλου, αναλύοντας τις προεκτάσεις που έχει πάρει και που μπορεί να πάρει στο μέλλον η ενεργειακή κρίση. Τόνισε ότι οι ξενοδόχοι της Ρόδου είναι έτοιμοι να επενδύσουν σε «πράσινες» μορφές ενέργειας προκειμένου να εξομαλυνθούν τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεών τους αλλά και να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα στον προορισμό. Η γραφειοκρατία και οι νομοθετικές αγκυλώσεις δεν επιτρέπουν όμως τις επενδύσεις αυτές.
Συγκεκριμένα ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε: «Δυστυχώς οι περιορισμοί που θέτει η κείμενη μονοθεσία δεν επιτρέπουν τις επενδύσεις σε πράσινες μορφές ενέργειας από τα ξενοδοχεία. Και αυτό ζητούμε από την Πολιτεία. Να επιτρέψει να στραφούν τα ξενοδοχεία σε νέες μορφές ενέργειας και δη στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων».
«Οι μηνιαίοι λογαριασμοί των ξενοδοχείων τον Σεπτέμβριο ήταν τρεις με τέσσερις φορές αυξημένοι απ’ ό,τι συνήθως. Ένα ξενοδοχείο που ελάμβανε μέχρι πρότινος λ.χ. μηνιαίο λογαριασμό 30.000 ευρώ κλήθηκε να πληρώσει έως και 120.000 ευρώ! Υπάρχουν ξενοδοχεία μικρά που έλαβαν λογαριασμούς 30.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης. Διαφορετικά θα πλήρωναν 50.000 ευρώ. Μιλάμε συνεπώς για ένα κόστος 1000 ευρώ ανά δωμάτιο. Κανένας προϋπολογισμός, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να αντέξει τέτοιες αυξήσεις», είπε ο κ. Μαρκόπουλος.
Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΞΡ, σε ένα ποσοστό από 70% έως 75%, οι τζίροι των ξενοδοχείων της Ρόδου παράγονται από τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με τους τουρ οπερέιτορς. Στα συμβόλαια αυτά όμως, δεν είχε προβλεφθεί η αύξηση των λειτουργικών εξόδων, καθώς είχαν υπογραφεί από το καλοκαίρι του 2021. Οι τουριστικές επιχειρήσεις ήταν οι μόνες που δεν μπορούσαν να αναπροσαρμόσουν τις τιμές τους κατά τη διάρκεια της σεζόν, ενώ επιχειρήσεις άλλων κλάδων άλλαξαν τους τιμοκαταλόγους τους δύο και τρεις φορές και ορθά έπραξαν, όπως τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος, αφού επιβαλλόταν από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και γενικότερα των λειτουργικών εξόδων.
«Τα ξενοδοχεία δεν είχαν τη δυνατότητα να αναπροσαρμόσουν τις τιμές τους σύμφωνα με τις τρέχουσες συνθήκες. Προσωπικά θα έλεγα ότι είναι οι σπόνσορες της σεζόν του 2022», είπε ο κ. Μ. Μαρκόπουλος, συμπληρώνοντας πως σε περίπτωση που η αύξηση των λειτουργικών εξόδων των ξενοδοχείων περάσει έστω σε ένα βαθμό στις τιμές του τουριστικού πακέτου του 2023, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην τουριστική δραστηριότητα.
Σχετικά με την πορεία της φετινής σεζόν ο κ. Μαρκόπουλος είπε ότι είναι δεδομένη η καλή πορεία των αφίξεων. Η αύξηση των αφίξεων δεν αποτυπώνεται όμως στον επιθυμητό βαθμό σε επίπεδο εσόδων και σίγουρα όχι σε επίπεδο κερδοφορίας. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η Ρόδος σημείωσε τόσο υψηλή ζήτηση. Πρόκειται για κατόρθωμα όλης της τοπικής κοινωνίας και του συγκροτημένου αγώνα που έγινε στα τελευταία χρόνια από τον καθένα. Και αυτό μας έδωσε ελπίδα να συνεχίσουμε την προσπάθεια, να λειτουργούμε και να επιχειρούμε. Σίγουρα όμως, δεν χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις για να καταλάβει κανείς ότι μία αύξηση της τάξης του 10% ή 15% στα έσοδα με μία παράλληλη αύξηση από 30%, 40% ή και παραπάνω στο κοστολόγιο, δεν οδηγεί σε ένα οικονομικό αποτέλεσμα αντίστοιχο της αυξημένης κίνησης».
Τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα, η ενεργειακή κρίση, οι υψηλές εργοδοτικές εισφορές και ο υψηλός ΦΠΑ στη διαμονή, όπως είπε ο κ. Μαρκόπουλος καθιστούν δύσκολη όχι μόνο την προοπτική επιμήκυνσης της σεζόν, αλλά και τη συντήρηση της υπάρχουσας τουριστικής περιόδου. Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να επιστρέφουν τις επιδοτήσεις που έλαβαν υπό τη μορφή δανείου την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη της αγοράς.
Οι «πράσινες επενδύσεις»
Ο κλάδος της φιλοξενίας στη Ρόδο είναι έτοιμος να επενδύσει σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Όμως το νομοθετικό πλαίσιο θέτει εμπόδια.
«Υπάρχει νομοσχέδιο που μιλάει για συστήματα συμψηφισμού ενέργειας, net metering και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Τα ξενοδοχεία, είναι διατεθειμένα να επενδύσουν στην πράσινη ενέργεια. Παρόλα αυτά είναι ανέφικτο για μία ξενοδοχειακή επιχείρηση στη Ρόδο σήμερα που μιλάμε να λάβει αδειοδότηση για την εγκατάσταση φωρτοβολταϊκών. Οι άδειες που δόθηκαν στη Ρόδο και εξαντλήθηκαν εν μία νυκτί από έναν και μόνο ιδιοκτήτη και αντιστοιχούν μόνο στο 4% της συνολικής ισχύος που χρειάζονται τα ξενοδοχεία στο νησί», είπε ο κ. Μαρκόπουλος υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα «εξοικονομώ και επιχειρώ» αφορά μόνο στα ξενοδοχείων κάτω των 100 κλινών, πράγμα που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του νησιού δεν πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης.
Τα υπέρογκα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ελέω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, μοιραία θα εκλείψουν από την τοπική αγορά. Διότι, όπως ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος, κάθε ξενοδοχειακή επιχείρηση επανεπενδύει τα κέρδη της για τη βελτίωση των εγκαταστάσεών της και την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών, διεκδικώντας παράλληλα «ποιοτικότερη» πελατεία προς όφελος όλης της τοπικής επικοινωνίας. «Με αυτή τη ληστρική αντιμετώπιση δεν θα υπάρξουν επενδύσεις, όπως πληροφορούμαστε», είπε ο πρόεδρος της ΕΞΡ, Μ. Μαρκόπουλος. Αναφέρθηκε δε στη σύναψη δύο τοπικών συμβάσεων εργασίας, μία τον Μάρτιο του 2020 και μία τον Αύγουστο του 2022, δηλώνοντας ότι τα ξενοδοχεία είναι δίπλα στον εργαζόμενο, το αποδεικνύουν εμπράκτως προσφέροντας αμοιβές υψηλότερες από κάθε κλάδο και από τον ίδιο τον κλάδο της ξενοδοχίας πανελληνίως.
Τέλος, ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε ότι στις τιμές των συμβολαίων για το 2023 έχουν προβλεφθεί αυξήσεις από 7% έως 15% το πολύ. Οι αυξήσεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν δύνανται να εξισορροπήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις και τα υπέρογκα ενεργειακά κόστη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΟΓΛΟΥ
Ο κ. Γιώργος Αντώνογλου αναφέρθηκε στις προτάσεις που υποβλήθηκαν προς την κυβέρνηση με στόχο την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι:
«Το θέμα της ενέργειας καίει όλη την επιχειρηματική κοινότητα η οποία κινδυνεύει σχεδόν σε όλους τους κλάδους να εξανεμίσει όλα τα οφέλη που προήλθαν από τη δυναμική ανάκαμψη που είχε φέτος ο τουρισμός. Τα αποτελέσματα αυτής της επιτυχίας είναι που έχουν δώσει δημοσιονομικό χώρο που έχει ανάγκη η χώρα γα να ληφθούν μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου μαζί με όλους τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς είναι εδώ για να διεκδικήσει το μερίδιο που δικαιούνται τα νησιά μας στον δημοσιονομικό χώρο που έχει δημιουργήσει η επιτυχία τους.
Σε απόλυτη συμπόρευση με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος-ΚΕΕΕ έχουμε καταθέσει μία σειρά από προτάσεις προς την κυβέρνηση με στόχο την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης του λειτουργικού κόστους των ελληνικών επιχειρήσεων, και δη των ενεργοβόρων και τη μείωση των σχετικών επιπτώσεων όπως:
1. Προτεραιότητα στη χορήγηση όρων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ φωτοβολταϊκών συστημάτων στις επιχειρήσεις
2. Άρση των γεωγραφικών περιορισμών για την εγκατάσταση των συστημάτων
3. Άρση μέγιστου ορίου ισχύος των 3 MW
4. Αντιστοίχιση μίας παροχής κατανάλωσης με πάνω από ένα σταθμό αυτοπαραγωγής
5. Επιβολή πλαφόν στην τομή φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή
6. Θέσπιση πλαφόν στην τιμή λιανικής ηλεκτρικού ρεύματος για τις βιομηχανίες και τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις
7. Επίσπευση της έναρξης του προγράμματος εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις».
Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γ. Αντώνογλου σημείωσε ότι ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης στα νησιά είναι μεγαλύτερος λόγω και της αφαίρεσης του μοναδικού αναπτυξιακού εργαλείου, των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου