Έντονος προβληματισμός επικρατεί αυτή την περίοδο σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με την αρτοποιία και την εστίαση. Χαρακτηριστικό είναι το εύρημα έρευνας που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, από την οποία προκύπτει ότι περισσότερες από 200 επιχειρήσεις διέκοψαν τη λειτουργία τους κατά το τελευταίο εξάμηνο και παρά την κρατική επιδότηση που ήρθε ως ενίσχυση στο κόστος ενέργειας, η οποία όπως λέει στο Capital.gr ο Μιχάλης Μούσιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, δεν επαρκεί για να καλύψει το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Σημειώνεται ότι έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα περισσότερων από 600 επιχειρήσεων– αρτοποιείων πανελλαδικά, ενώ πραγματοποιήθηκε συμπληρωματική επικοινωνία με τα κατά τόπους σωματεία αρτοποιών για να αποτυπώσουν την διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων της περιοχής τους. Ενδεικτικά, αναφέρεται στην Κόρινθο διέκοψαν τη λειτουργία τους 8 αρτοποιεία και στην Αττική 63.
Ο Μιχάλης Μούσιος περιγράφει ως ζοφερή την επικρατούσα κατάσταση στον κλάδο της αρτοποιίας κατά τον τελευταίο ένα χρόνο και ιδίως κατά το τελευταίο εξάμηνο.
Όπως λέει το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος από 2.000 ευρώ το καλοκαίρι του 2021, τον Σεπτέμβριο ανήλθε σε 3.500 και τον Οκτώβριο σε 6.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένης της κρατικής επιδότησης. “Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του φυσικού αερίου καθώς από τα 800 ευρώ το μήνα πέρυσι, το κόστος θα υπερβεί τα 2.600 τον Οκτώβριο. Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο από 1.110 ευρώ που κόστιζε ο τόνος προ ενεργειακής κρίσης, με βάση την τιμοληψία της Δευτέρας εκτοξεύθηκε πάνω από τα 2.000 ευρώ”.
Μείωση της επισκεψιμότητας στα καταστήματα
Ο ίδιος αναφέρει ότι οι τιμές σε σιτηρά και πρώτες ύλες έχουν διπλασιαστεί, ενώ η πτώση του τζίρου από τις αρχές του 2022 έως και σήμερα ανέρχεται σε ποσοστό 20%, κάτι που όπως λέει οφείλεται στη μείωση της επισκεψιμότητας και στις μικρές ποσότητες που αγοράζει ο εκάστοτε καταναλωτής. “Έχουν μειωθεί κατά μία φορά την εβδομάδα οι επισκέψεις στα αρτοποιεία, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις καταναλωτών που επισκέπτονται μόλις 2 φορές την εβδομάδα τα αρτοποιεία, σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα που πραγματοποιήθηκε μετά το Πάσχα του 2021 όπου οι επισκέψεις ήταν 3 ανά εβδομάδα”, λέει ο πρόεδρος των αρτοποιών.
Σε ό,τι αφορά τις πρώτες ύλες, ο ίδιος αναφέρει ότι ενώ τον Μάρτιο ένα σακί αλεύρι χωρητικότητας 25 κιλών κόστιζε 12 ευρώ, πλέον έχει φτάσει να κοστίζει 22-24 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη ζάχαρη από 0,63 ευρώ το καλοκαίρι του 2021 η τιμή της έχει πλέον ανέλθει στο 1,20 ευρώ.
Στοιχεία της ίδιας έρευνας αναφέρουν ότι ένα ποσοστό αρτοποιείων που αγγίζει το 15%, συσσωρεύει ζημιές με τους ιδιοκτήτες τους να σκέφτονται σοβαρά να διακόψουν τη λειτουργία τους, ενώ πιθανότατα αρκετές από αυτές δεν θα αντέξουν να βγάλουν το χειμώνα.
Οι αρτοποιοί σύμφωνα με τον Μιχάλη Μούσιο ζητούν αύξηση επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια, μείωση του ΦΠΑ, μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο με την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων από την πολιτεία. “Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας υφίστανται αρτοποιεία που λειτουργούν με πέλετ, το οποίο πέρυσι τον Σεπτέμβριο κόστιζε 333 ευρώ ανά τόνο. Πλέον η τιμή έχει ανέλθει στα 870 ευρώ ανά τόνο παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα από τα πιο οικονομικά καύσιμα”.
Μονεμβασιώτης (Βενέτης): Να υπαχθούν όλοι οι κλάδοι εστίασης και αρτοποιίας στη χαμηλότερη κλίμακα ηλεκτρικού ρεύματος
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των φούρνων Βενέτη αναφέρει ότι η κατάσταση τόσο στα αρτοποιεία όσο και στην εστίαση είναι ιδιαίτερα δυσχερής. “Την ίδια στιγμή κυβέρνηση τοποθέτησε έναν ΚΑΔ στην χαμηλότερη τιμή χρέωσης ρεύματος. Ωστόσο η συγκεκριμένη ρύθμιση καλύπτει μόνο μία μικρή ομάδα φούρνων. Όλοι οι άλλοι επαγγελματίες βρίσκονται εκτός ΚΑΔ. Καταστήματα όπως ο Γρηγόρης, ο Βενέτης, το Απολλώνιο και άλλοι είναι σε οριακό σημείο”.
“Όπως αντέδρασε αποτελεσματικά η κυβέρνηση στην εποχή του κορονοϊού, πρέπει να αντιδράσει και στην κρίση της ενέργειας. Γιατί μπορεί να χάθηκε 50% του τζίρου μας στην πανδημία, αλλά πλέον η αγορά καταγράφει λουκέτα. Το κυβερνητικό επιτελείο πρέπει να λάβει θέση στο θέμα της ενέργειας, ενώ φλέγον ζήτημα αποτελεί και η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών. Επίσης θα πρέπει να δοθεί λύση και στο θέμα των ενοικίων, καθότι αρκετοί ιδιοκτήτες ζητούν αυξήσεις αυτή την περίοδο βασιζόμενοι στη λογική ότι η αύξηση επιβάλλεται λόγω του πληθωρισμού”.
Βλάσσης Γεωργάτος: Τραγική και αδιέξοδη κατάσταση
Ο Βλάσσης Γεωργάτος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κάνει λόγο για μία “τραγική και αδιέξοδη κατάσταση. Οι λογαριασμοί που λαμβάνουμε κάθε μήνα δεν αντιμετωπίζονται”.
Την ίδια στιγμή αναφέρεται στην ένταξη ορισμένων επιχειρήσεων αρτοποιίας στην χαμηλή τιμή χρέωσης ρεύματος, λέγοντας ότι έχει γίνει μία προβληματική πρόβλεψη που αφορά μόνο σε μία μερίδα φούρνων. “Είναι ορατό το πρόβλημα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων”, καταλήγει.
Πηγή capital.gr